Adresele IP private: Tot ce trebuie să știți

Spre deosebire de adresele publice, cele locale nu pot ajunge direct pe internet O adresă IP privată este o adresă IP rezervată pentru utilizare internă în spatele unui router sau a altui dispozitiv d ...

Publicat la data de 25.09.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Spre deosebire de adresele publice, cele locale nu pot ajunge direct pe internet

O adresă IP privată este o adresă IP rezervată pentru utilizare internă în spatele unui router sau a altui dispozitiv de traducere a adreselor de rețea (NAT).

Adresele IP private sunt în contrast cu adresele publice, care nu pot fi utilizate în cadrul unei rețele de domiciliu sau în mediul de afaceri.

Uneori, o adresă IP privată este denumită și adresă IP locală.

Care sunt adresele IP private?

Internet Assigned Numbers Authority (IANA) rezervă următoarele blocuri de adrese IP pentru a fi utilizate ca adrese IP private:

10.0.0.0 până la 10.255.255.255
172.16.0.0 până la 172.31.255.255
192.168.0.0 până la 192.168.255.255

Primul set de adrese IP de mai sus permite peste 16 milioane de adrese, al doilea pentru peste 1 milion și peste 65 000 pentru ultima gamă.

O altă gamă de adrese IP private este 169.254.0.0 până la 169.254.255.255, dar acele adrese sunt destinate numai utilizării adresei IP automate (APIPA).

În anul 2012, IANA a alocat 4 milioane de adrese de 100.64.0.0/10 pentru a fi utilizate în medii NAT de tip carrier-grade.

De ce sunt utilizate adrese IP private?

În loc să aibă dispozitive în interiorul unei rețele de domiciliu sau de afaceri, care fiecare să utilizeze o adresă IP publică, cu o ofertă limitată, adresele IP private oferă un set complet diferit de adrese, care permit accesul pe o rețea, dar fără a prelua un spațiu public de adrese IP .

De exemplu, să luăm în considerare un ruter standard într-o rețea de domiciliu. Cele mai multe routere din casele și companiile din întreaga lume, probabil ale dvs. și vecinul vecinului dvs., au adresa IP 192.168.1.1 și atribuie 192.168.1.2, 192.168.1.3, … diverselor dispozitive care se conectează la el ( prin intermediul unui serviciu numit DHCP).

Nu contează cât de multe routere utilizează adresa 192.168.1.1 sau câte zeci sau sute de dispozitive din cadrul rețelei partajează adresele IP cu utilizatorii altor rețele, deoarece nu comunică direct între ele.

În schimb, dispozitivele dintr-o rețea utilizează routerul pentru a traduce solicitările prin adresa IP publică, care poate comunica cu alte adrese IP publice și eventual cu alte rețele locale.

Hardware-ul dintr-o rețea specifică care utilizează o adresă IP privată poate comunica cu toate cealalte echipamente hardware în limitele respectivei rețele, însă va necesita un router prin intermediul căreia să comunice cu dispozitivele din afara rețelei, după care adresa IP publică va fi utilizată pentru comunicare.

De exemplu, înainte de a ajunge pe această pagină, dispozitivul dvs. (fie el un computer, un telefon sau orice altceva), care utilizează o adresă IP privată, a solicitat această pagină printr-un router cu o adresă IP publică. Odată ce cererea a fost făcută și Blogul NAV a răspuns pentru a livra pagina, aceasta a fost descărcata pe dispozitivul dvs. printr-o adresă publică publică înainte de a ajunge la router, după care a fost transferat pe adresa dvs. privată / locală pentru a ajunge la dispozitivul dvs.

Toate dispozitivele (laptopuri, desktop-uri, telefoane, tablete etc.) care aparțin de rețelele private din întreaga lume pot utiliza o adresă IP privată practic fără limitări, ceea ce nu este valabil și pentru adresele IP publice.

Adresele IP private oferă, de asemenea, pentru dispozitivele care nu au nevoie de conecxiune la internet, cum ar fi serverele de fișiere, imprimantele etc., să comunice cu celelalte dispozitive dintr-o rețea, fără a fi direct expuse publicului.

Adresele IP rezervate

Un alt set de adrese IP care sunt restricționate se numesc adrese IP rezervate. Acestea sunt similare cu adresele IP private, în sensul că nu pot fi utilizate pentru comunicarea pe internet, dar sunt și mai restrictive decât acestea.

Cel mai cunoscut IP rezervat este 127.0.0.1. Această adresă se numește adresa de retur și se utilizează pentru a testa adaptorul de rețea sau cipul integrat. Niciun trafic adresat 127.0.0.1 nu este trimis prin rețeaua locală sau prin internetul public.

Din punct de vedere tehnic, întregul interval de la 127.0.0.0 până la 127.255.255.255 este rezervat în scopuri de loopback, dar aproape că nu vei vedea alt ip decât 127.0.0.1 folosit în lumea reală.

Adresele din intervalul 0.0.0.0 la 0.255.255.255 sunt, de asemenea, rezervate, dar nu fac nimic. În cazul în care atribuiți unui dispozitiv o adresă IP din acest interval, acesta nu va funcționa corect indiferent de locul în care se află rețeaua.

Cum să găsiți adresa adresa dvs. IP privată?

Cunoașterea adresei dvs. IP privată este utilă doar în situații specifice, și rare pentru cele mai multe persoane.

Dacă doriți să conectați un computer la altul din rețea, cum ar fi o unitate de rețea mapată, puteți face acest lucru prin adresa IP locală. De asemenea, puteți utiliza o adresă IP locală cu software de la distanță pentru a controla un computer de la distanță. O adresă IP privată este, de asemenea, necesară atunci când direcționați un port specific de rețea de la un router către un anumit computer din aceeași rețea, un proces numit port forwarding.

Cea mai ușoară modalitate de a vă găși adresa IP privată în Windows este prin Command Prompt prin intermediul comenzii ipconfig.

Mai multe informații despre adresele IP private

Când un dispozitiv de tip router este conectat, acesta primește o adresă IP publică de la un ISP. Dispozitivele care sunt apoi conectate la router le sunt alocate adrese IP private.

După cum am menționat mai sus, adresele IP private nu pot comunica direct cu o adresă IP publică. Aceasta înseamnă că dacă un dispozitiv care are o adresă IP privată este conectat direct la internet și, prin urmare, devine non-routabil, acesta nu va avea conexiune la rețea până când adresa nu este tradusă într-o adresă de lucru printr-un NAT sau până când cererile sunt trimise printr-un dispozitiv care are o adresă IP publică valabilă.

Tot traficul de pe internet poate interacționa cu un router. Acest lucru este valabil pentru orice, de la traficul HTTP obișnuit la lucruri precum FTP și RDP. Cu toate acestea, pentru că adresele IP private sunt ascunse în spatele unui router, acesta trebuie să știe adresa IP pe care ar trebui să trimită informațiile, dacă vreți că un server FTP să fie configurat într-o rețea de domiciliu.

Pentru ca aceasta să funcționeze corect pentru adresele IP private, trebuie să configurați redirecționarea porturilor. Redirecționarea unuia sau mai multor porturi către o anumită adresă IP privată implică conectarea în router pentru a accesa setările acestuia, apoi alegerea porturilor pe care trebuie să le trimită și unde ar trebui să ajungă.

0

Articole relevante

24 Feb2020

40 de comenzi utile pentru serverul Linux

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe
03 Dec2018

Traducerea adreselor de rețea

Citește mai departe
29 Nov2018

Ce este adresa de rețea a unui computer

Citește mai departe
27 Nov2018

ARP - Protocolul de rezolvare a adreselor

Citește mai departe
05 Nov2018

DHCP și modul în care funcționează

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT