+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Cablurile Ethernet și modul în care acestea funcționează

Un cablu Ethernet este una dintre cele mai comune forme de cablu de rețea utilizat pentru rețelele cu fir. Cablurile Ethernet conectează dispozitivele dintr-o rețea locală, cum ar fi PC-urile, routere ...

Publicat la data de 08.01.2019

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Un cablu Ethernet este una dintre cele mai comune forme de cablu de rețea utilizat pentru rețelele cu fir. Cablurile Ethernet conectează dispozitivele dintr-o rețea locală, cum ar fi PC-urile, routerele și switch-urile.

Având în vedere că acestea sunt cabluri fizice, ele au limitările lor, atât la distanța pe care o pot acoperi și încă să transporte un semnal corespunzător, cât și durabilitatea lor. Aceste limite sunt un motiv pentru care există diferite tipuri de cabluri Ethernet optimizate pentru a efectua anumite sarcini în anumite situații.

Cum arata un cablu Ethernet

Cablurile Ethernet seamănă cu un cablu telefonic, dar sunt mai mari și au mai multe fire.

Ambele cabluri au o formă similară și o mufă, însă un cablu Ethernet are opt fire și un conector mai mare decât cele patru fire care se găsesc în cablurile telefonului.

Cablurile Ethernet, desigur, se conectează la porturile Ethernet, care, din nou, sunt mai mari decât porturile de cablu pentru telefon. Un port Ethernet pe un computer este accesibil prin intermediul unei plăci Ethernet de pe placa de bază.

Cablurile Ethernet vin în culori diferite, iar cablurile telefonice sunt de obicei doar negre.

Tipuri de cabluri Ethernet

Cablurile Ethernet suportă în mod normal unul sau mai multe standarde din industrie, inclusiv categoria 5 și categoria 6. Cei mai mulți tehnicieni se referă la acele standarde, cu denumiri de genul CAT5 și CAT6, și respectiv majoritatea site-urilor tehnice de cumpărături online care folosesc acest limbaj abreviat.

Un cablu crossover este un tip special de cablu Ethernet special conceput pentru conectarea a două calculatoare unul la celălalt. În principiu, majoritatea cablurilor Ethernet sunt concepute pentru a conecta un computer la un router sau la un switch de rețea.

Cablurile Ethernet sunt fabricate în două forme de bază și anume solide și litate. Cablurile Ethernet solide oferă o performanță ușor mai bună și o protecție îmbunătățită împotriva interferențelor electrice. Acestea sunt, de asemenea, cele mai frecvent utilizate în rețele bussines, în interiorul zidurilor clădirilor de birouri sau sub podele din locații fixe.

Cablul de rețea litat este mai predispus la întreruperi, acest aspect făcându-l mai potrivit pentru călătorii sau în rețele de rețele de domiciliu.

Limitările cablurilor Ethernet

Un singur cablu Ethernet, la fel ca și un cablu de alimentare electrică, are o capacitate limitată de distanță, ceea ce înseamnă că acestea au o limită superioară în ceea ce privește distanța până la care acestea funcționează înainte de pierderea totală a semnalului afectând negativ performanța rețelei. Această problemă rezultă din caracteristicile lor electrice de transmisie și este direct afectată de interferențele în jurul cablului.

Ambele capete ale cablului ar trebui să fie suficient de apropiate pentru a primi semnale rapid, dar suficient de departe de interferențele electrice pentru a evita întreruperile. Cu toate acestea, numai această măsură de precauție nu limitează dimensiunea unei rețele, deoarece dispozitivele hardware, cum ar fi routerele sau hub-urile, pot fi utilizate pentru a uni mai multe cabluri Ethernet împreună în cadrul aceleiași rețele. Această distanță între două dispozitive se numește și diametrul unei rețele.

Lungimea maximă a unui singur cablu CAT5, înainte de a se pierde semnalul, este de 100m. CAT6 poate funcționă fară probleme până la aproximativ 200m. Aceste distanțe pot fi depășite, însă pot apărea de pierderi de semnal, mai ales în cazul în care acestea trec pe lângă dispozitive sau cabluri electrice.

Mai multe tipuri de conectori RJ-45 servesc unor scopuri diferite. Un tip, conceput pentru utilizarea împreună cu cabluri elicoidale, este, în general, incompatibil cu cablurile solide. Alte tipuri de conectori RJ-45 pot funcționa atât cu cabluri elicoidale, cât și cu cabluri solide.

Alternative la cablurile Ethernet pentru rețele de calculatoare

Tehnologiile wireless precum Wi-Fi și Bluetooth au înlocuit Ethernet-ul în multe rețele de domiciliu și de afaceri. Aceste tehnologii fără fir sunt deosebit de avantajoase față de nevoia de a trage cabluri în exterior sau în locații cu risc sporit de deteriorare a acestora.

0

Articole relevante

25 Oct2019

Ce este DNSSEC?

Citește mai departe
11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT