Ce este un top-level domain (TLD)?

În ierarhia DNS, un top-level domain (TLD) reprezintă prima oprire după zona root. În termeni mai simpli, un TLD este tot ceea ce urmează dupa punctul final al unui nume de domeniu. De exemplu, în num ...

Publicat la data de 18.08.2022

Actualizat la data de 29.09.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

În ierarhia DNS, un top-level domain (TLD) reprezintă prima oprire după zona root. În termeni mai simpli, un TLD este tot ceea ce urmează dupa punctul final al unui nume de domeniu. De exemplu, în numele domeniului „google.com”, „.com” este TLD-ul. Alte TLD-uri populare includ „.org”, „.uk” și „.edu”.

TLD-urile joacă un rol important în procesul de căutare DNS. Pentru toate cererile necache, atunci când un utilizator introduce un nume de domeniu precum „google.com” în fereastra browserului său, rezolutorii DNS încep căutarea comunicând cu serverul TLD. În acest caz, TLD-ul este „.com”, așa că soluția va contacta serverul DNS TLD, care va furniza apoi adresa IP a serverului de origine Google.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) are autoritate asupra tuturor TLD-urilor utilizate pe Internet și deleagă responsabilitatea acestor TLD-uri diferitelor organizații. De exemplu, o companie din SUA numită VeriSign operează toate TLD-urile „.com” și „.net”.

Un alt scop al TLD-urilor este de a ajuta la clasificarea și comunicarea scopului numelor de domenii. Fiecare top-level domain vă va spune ceva despre domeniul care îl precede; hai sa ne uitam la cateva exemple:

  1. „.com” este destinat afacerilor comerciale.
  2. „.gov” este pentru entitățile guvernamentale.
  3. „.uk” este pentru domeniile din Regatul Unit.
  4. TLD-urile în sine sunt, de asemenea, clasificate într-unul din mai multe grupuri.

Care sunt diferitele tipuri de TLD-uri?

TLD-uri generice

top-level domain-urile generice (gTLD-uri) cuprind unele dintre cele mai comune nume de domenii văzute pe web, cum ar fi „.com”, „.net” și „.org”. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) obișnuia să restricționeze puternic crearea de noi gTLD-uri, dar în 2010 aceste restricții au fost relaxate. Acum există sute de gTLD-uri mai puțin cunoscute, cum ar fi „.top”, „.xyz” și „.loan”.

TLD-uri cu cod de țară:

TLD-urile cu cod de țară (ccTLD) sunt rezervate pentru utilizare de către țări, state suverane și teritorii. Câteva exemple sunt „.uk”, „.au” (Australia) și „.jp” (Japonia). Internet Assigned Numbers Authority (IANA), care este condusă de ICANN, este responsabilă de alegerea organizațiilor adecvate în fiecare locație pentru a gestiona ccTLD-urile.

TLD-uri sponsorizate:

Aceste top-level domain-uri reprezintă de obicei comunități profesionale, etnice sau geografice. Fiecare TLD sponsorizat (sTLD) are un sponsor delegat care reprezintă comunitatea respectivă. De exemplu, „.app” este un TLD destinat comunității de dezvoltatori și este sponsorizat de Google. În mod similar, „.gov” este destinat utilizării de către guvernul SUA și este sponsorizat de Administrația Serviciilor Generale.

TLD-uri de infrastructură:

Această categorie conține doar un singur TLD: „.arpa”. Numit după DARPA, organizația de cercetare militară din SUA care a ajutat la lansarea internetului modern, „.arpa” a fost primul TLD creat vreodată și este acum rezervat sarcinilor de infrastructură, cum ar fi facilitarea căutărilor inverse DNS.

TLD-uri rezervate:

Unele TLD-uri se află pe o listă rezervată, ceea ce înseamnă că sunt permanent indisponibile pentru utilizare. De exemplu, „.localhost” este rezervat pentru mediile locale de computer, iar „.example” este rezervat pentru utilizare în demonstrații de exemplu.

Contează TLD-urile?

Acum există atât de multe opțiuni top-level domain disponibile încât alegerea poate fi copleșitoare pentru cineva care încearcă să înregistreze un nou nume de domeniu. Ani de zile, „.com” a fost văzut ca singura opțiune pentru companiile care doresc să fie luate în serios. Dar experții prevăd că, odată cu scăderea ofertei de domenii „.com”, iar unele dintre noile TLD-uri continuă să ia avânt, vom observa o schimbare majoră în percepția TLD-urilor alternative. Cu marile companii precum Twitter și Apple care încep să adopte TLD-uri alternative pentru produsele lor (t.co și, respectiv, itun.es), vedem deja această schimbare în acțiune, așa că poate fi mai bine să creăm un nume de domeniu inteligent și memorabil folosind un TLD alternativ, decât să insiste asupra unui domeniu „.com”.

0

Articole relevante

02 Dec2022

Ce sunt serverele Proxy?

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe
28 Nov2022

Ce este Uptime-ul în Găzduire Web?

Citește mai departe
25 Nov2022

Ce este cPanel și cu ce mă ajută?

Citește mai departe
23 Nov2022

Ce este DNS cache și cum funcționează?

Citește mai departe
21 Nov2022

Latența afectează calitatea Internetului?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT