Ce este un VPN?

VPN (Virtual Private Network) înseamnă literalmente o rețea privată virtuală. Cu un VPN, tot traficul dvs. este ținut în interiorul unui tunel privat, criptat, pe măsură ce trece prin internetul publi ...

Publicat la data de 08.01.2019

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

VPN (Virtual Private Network) înseamnă literalmente o rețea privată virtuală. Cu un VPN, tot traficul dvs. este ținut în interiorul unui tunel privat, criptat, pe măsură ce trece prin internetul public. Nu veți accesa destinația decât după ce ați ajuns la sfârșitul tunelului VPN.

Principiul pentru care VPN-urile sunt populare se datorează faptului că acestea pot fi folosite pentru anonimizarea și criptarea traficului pe internet. Guvernele, ISP-urile, hackerii de rețea wireless și alții nu numai că nu văd ce se află în interiorul unui VPN, dar, de obicei, nici măcar nu poate afla cine îl folosește.

De ce sunt utilizate VPN-urile

Unul dintre locurile unde poate fi folosit un VPN este într-un mediu de lucru. Un utilizator care are nevoie de accesul la informațiile unui server de lucru ar putea primi credentialele VPN pentru a se conecta la server atunci când acesta se afla în alta locație, astfel încât să poată accesa în continuare fișiere importante.

Un exemplu de VPN

Tot ceea ce faceți pe internet trebuie să treacă prin propriul ISP înainte de a ajunge la destinație. Deci, atunci când solicitați Google, de exemplu, informațiile sunt trimise, necriptate, ISP-ului dvs. și apoi prin intermediul altor canale înainte de a ajunge la serverul care deține site-ul Google.

În timpul acestei transmiteri către server și înapoi, toate datele dvs. pot fi citite de către ISP-urile care sunt utilizate pentru procesarea informațiilor. Fiecare dintre ei poate vedea de unde folosiți internetul și site-ul pe care încercați să-l accesați. Aici întră în joc o rețea VPN: care să facă toate informațiile respective private.

Atunci când este instalată o rețea VPN, cererea de a ajunge la un site web este mai întâi încapsulată în ceea ce ne-am putea imagina că este ca un tunel închis. Acest lucru se întâmplă în momentul conectării la VPN. Orice faceți pe Internet în timpul acestui tip de navigare va apărea tuturor ISP-urilor (și oricăror altor inspectori ai traficului dvs.) ca și cum accesați un server (cel al VPN-ului).

Ei văd tunelul, dar nu și ceea ce este înăuntru. Dacă Google ar inspecta acest trafic, nu ar vedea cine sunteți, de unde tastați sau ce descărcați ori încărcați, ci doar o singură conexiune ce vine de la un anumit server.

Adevăratul avantaj al unui VPN întră în joc în ceea ce se întâmplă în continuare. Dacă un site ca Google dorește să acceseze solicitantul site-ului acestora (VPN-ul) pentru a vedea cine dorește acces la serverul său, VPN-ul poate răspunde fie cu informațiile dvs., fie poate refuza solicitarea.

Factorul determinant în această decizie este dacă serviciul VPN are sau nu acces la aceste informații. Unii furnizori VPN șterg în mod intenționat toate înregistrările de utilizatori și de trafic sau refuză în primul rând să înregistreze jurnalele. Cu nici o informație de divulgat, furnizorii VPN furnizează o anonimitate completă pentru utilizatorii lor.

Cerințe VPN

Implementările VPN pot fi bazate pe software, ca și în cazul clientului și al serverului VPN Cisco sau al unei combinații de hardware și software, cum ar fi routerele Juniper Network care sunt compatibile cu software-ul client Netscreen-Remote VPN.

Utilizatorii obișnuiți se pot abona la serviciile unui furnizor VPN contra unei taxe lunare sau anuale. Aceste servicii VPN criptează și pot anonimiza navigarea și alte activități online.

O altă formă este VPN-ul SSL (Secure Sockets Layer), care permite utilizatorului de la distanță să se conecteze folosind doar un browser web, evitând necesitatea instalării unui software client specializat. Există argumente pro și contra pentru ambele VPN-uri tradiționale (bazate în mod obișnuit pe protocoalele IPSec) și VPN-uri SSL.

0

Articole relevante

19 May2020

Dezavantaje pentru găzduire web ieftină

Citește mai departe
13 May2020

Lucruri de făcut înainte de a deschide un site web de lifestyle

Citește mai departe
05 May2020

Ce este un domeniu?

Citește mai departe
27 Apr2020

Ce este un VPS sau găzduire VPS?

Citește mai departe
17 Apr2020

Păstrarea site-ului securizat în timp ce lucrați de acasă

Citește mai departe
07 Apr2020

Ce inseamnă și cum se rezolvă eroarea 404?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT