Ce este un webserver?

Pentru mulți oameni care găzduiesc site-uri web, felul în care funcționează serverul web este oarecum misterios. Dar, în termeni generali, serverele web sunt destul de simple. Înainte de a intra în sp ...

Publicat la data de 26.07.2022

Actualizat la data de 26.07.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Pentru mulți oameni care găzduiesc site-uri web, felul în care funcționează serverul web este oarecum misterios. Dar, în termeni generali, serverele web sunt destul de simple.

Înainte de a intra în specificațiile modului în care funcționează serverele web, trebuie să înțelegem mai întâi ce este un server. În termeni simpli, un server este un dispozitiv (cum ar fi un computer) al cărui scop este furnizarea de servicii către alte dispozitive. Aceste servicii sunt, în esență, programe care permit altor programe să se conecteze la acestea în anumite scopuri. Pentru a ilustra acest aspect, să luăm un exemplu comun în viața multor oameni: Netflix. Netflix întreține o mare infrastructură de servere care transmit conținut către abonați. Când lansați aplicația Netflix pe tabletă sau pe televizor, porniți un program local pe dispozitiv, care apoi se conectează la alt program (serviciul) găzduit pe serverele Netflix. După ce vă conectați, serviciul trimite date aplicației dvs., cum ar fi ceea ce ați vizionat anterior, ce ați putea dori să urmăriți și streaming video în funcție de ce ați selectat.

Această configurație se numește modelul client-server. În exemplul Netflix, aplicația de pe tabletă sau televizor este clientul, iar serviciul la care se conectează pe partea de Netflix este serverul.

Când vine vorba de găzduirea site-ului web, modelul este exact același, deși funcționalitatea serviciilor oferite este diferită, precum și funcționalitatea clienților folosiți pentru a interacționa cu aceste servicii.

Pentru majoritatea persoanelor care găzduiesc un site web, două servicii sunt în general în prim-plan: site-ul în sine și emailul. Site-ul este, desigur, sistemul de pagini pe care îl vedeți în browser. În acest caz, browserul (fie Firefox, Chrome, Opera sau altceva) este clientul. Când introduceți adresa URL a site-ului web în bara de adrese a browserului, îl direcționați pe acesta să se conecteze la serviciul care rulează pe serverul web ce este responsabil pentru conținutul dumneavoastră web. (Pentru a afla cum calculatorul își dă seama la ce server să se conecteze, pe baza adresei pe care ai introdus-o, citiți articolul nostru Ce este DNS-ul?) Acest serviciu, adesea Apache, putând fi și un alt program, răspunde apoi la cererea browserului dvs. trimițând date, de obicei sub formă de HTML și CSS. Browserul dvs, aranjează apoi datele în așa fel încât să arate cum le-ați proiectat la construirea site-ului. Programele client și serviciile care au de-a face cu site-urile comunică între ele prin HTTP sau Hypertext Transfer Protocol. „HTTP” este, desigur, ceva pe care cei mai mulți cititori îl vor recunoaște din bara de adrese a browserului, la fel ca și „HTML” care reprezintă limbajul Hypertext Markup Language.

Tehnologia Web a devenit suficient de sofisticată încât multe site-uri obișnuite utilizează acum mai mult decât HTTP și HTML. Sistemele de gestionare a conținutului, cum ar fi WordPress, Joomla, de exemplu, necesită de asemenea PHP și o bază de date MySql. PHP este un limbaj de programare numai pentru servere, ceea ce înseamnă că nu interacționează cu un client. În timp ce MySQL aplică și modelul client-server, deși clientul este în mod obișnuit local pe serverul propriu-zis. Mai mult, mulți proprietari de site-uri încep să implementeze un protocol de securitate SSL pentru a cripta traficul între clienți și servere (poate ați observat deja HTTPS în bara de adrese).

Email-ul este o altă tehnologie client-server pe care serverele web o implementează de obicei, dar, spre deosebire de un site web care utilizează un singur serviciu, emailul utilizează două: unul responsabil de primirea și trimiterea de emailuri și unul pe care îl utilizați pentru a prelua emailurile ce v-au fost trimise. Dacă utilizați o aplicație de email pe telefon sau pe computer, aplicația se va conecta periodic la serviciul de email care rulează pe server pentru a verifica dacă este vreun email nou. Serviciul respectiv va răspunde prin trimiterea datelor despre client, care includ nu doar conținutul email-urilor ci și meta-datele ce conțîn informații cum ar fi adresa expeditorului, ora la care a fost trimis email-ul și serverul de la care a fost trimis. Protocolul utilizat aici este, în general, fie IMAP sau Internet Message Acces Protocol, sau POP care reprezintă Post Office Protocol.

În mod similar, atunci când trimiteți un email de pe aplicația unui prieten, clientul dvs. se conectează la serviciul de transfer al serverului de email și transmite mesajul. Serviciul respectiv își contactează omologul de pe serverul care găzduiește email-ul prietenului tău și vă trimite mesajul. Același proces are loc atunci când prietenul dvs vă trimite un mesaj. Aici, protocolul este de obicei, SMTP sau Simple Mail Transfer Protocol.

Ca și în cazul tehnologiei web, utilizarea de email implică adesea mai mult decât protocalele originale. În aceste zile, trec printr-o interfață webmail, mai degrabă decât să folosească o aplicație. Și sunt din ce în ce mai mulți utilizatori care folosesc aplicații și se conectează prin SSL.

0

Articole relevante

05 Aug2022

Am nevoie de un IP static?

Citește mai departe
03 Aug2022

Gazduirea cPanel

Citește mai departe
02 Aug2022

Este FTP învechit?

Citește mai departe
01 Aug2022

Cum să securizați dispozitivele NAS în era ransomware

Citește mai departe
21 Jul2022

Google remediază o problemă critică în Chrome

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT