Ce este Uptime-ul în Găzduirea Web

Uptime-ul este perioada de timp în care un server este în funcțiune. Acesta este, de obicei, exprimat ca procente, cum ar fi „99,9% uptime”. Uptime-ul este un aspect foarte important în ma ...

Publicat la data de 23.10.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Uptime-ul este perioada de timp în care un server este în funcțiune. Acesta este, de obicei, exprimat ca procente, cum ar fi „99,9% uptime”. Uptime-ul este un aspect foarte important în materie de cât de bun este un furnizor de găzduire web în menținerea și funcționarea sistemelor. În cazul în care un furnizor de găzduire are un procent ridicat uptime, atunci înseamnă că serverele acestuia funcționale și, prin urmare, orice site pe care îl găzduiți la acesta ar trebui să funcționeze fără probleme. Întrucât paginile web nu pot menține clienții dacă sunt nefuncționale, uptime-ul este foarte important.

Însă există anumite probleme în clasificarea unei companii de găzduire pe parte de Uptime

Cea mai mare problemă întâlnită în clasificarea unui host pe partea de uptime este că în general nu aveți nicio modalitate de a verifica independent acest lucru. În cazul în care compania spune că are 99,9% uptime, va trebui să ii crezi pe cuvânt.

Însă mai este ceva. Uptime-ul este aproape întotdeauna definit ca un procent de timp. Dar un procent din ce cantitate de timp? Dacă această companie are un uptime de 99%, înseamnă că au un downtime de 1%. De-a lungul unei săptămâni, aceasta ar fi de 1 oră, 40 de minute și 48 de secunde, timp în care serverele sunt nefuncționale. Valorile medii pentru un an ar însemna că serverul tău va fi nefuncțional până la 87,36 de ore pe an sau puțîn peste 3 zile. Trei zile nu sună așa de mult, asta până când nu efectuați nicio tranzacție pe site și primiți apeluri de la șefi (sau, mai rău, de la CEO). Și apelurile frenetice încep, de obicei, după 3 ore, nu 3 zile.

Perioadele de uptime sunt înșelătoare. Așa cum am subliniat mai sus, 99% uptime sună minunat, dar ar putea însemna o întrerupere de 3 zile în fiecare an. Iată câteva explicațîi matematice ale uptime-ului:

– 98% uptime = 28,8 minute / zi sau 3,4 ore / săptămână sau 14,4 ore / lună sau 7,3 zile / an

– 99% uptime = 14,4 minute / zi sau 1,7 ore / săptămână sau 7,2 ore / lună sau 3,65 zile / an

– 99,5% uptime = 7,2 minute / zi sau 0,84 ore / săptămână sau 3,6 ore / lună sau 1,83 zile / an

– 99,9% uptime = 1,44 minute / zi sau 0,17 ore / săptămână sau 0,72 ore / lună sau 8,8 ore / an

Un alt mod de a vă gândi la uptime este cât de mult vă va costa atunci când serverul este nefuncțional. Și orice server este nefuncțional la un moment dat. Dacă site-ul dvs. aduce 1000 de lei pe lună, atunci un host cu un timp de funcționare de 98% vă poate reduce profiturile cu 20 de lei pe lună sau cu 240 lei pe an. Și asta doar din vânzările pierdute. În cazul în care clienții sau motoarele de căutare încep să creadă că site-ul dvs. nu este sigur, atunci și cei 1000 de lei pe lună vor începe să scadă.

Atunci când alegeți furnizorul dvs. de găzduire web, uitați-vă la garanțiile lor de uptime, vă recomandăm să mergeți doar cu o companie care oferă un timp de uptime garantat de 99,5% sau mai mare. Majoritatea oferă cel puțîn 99% timp de funcționare garantat.

Alte probleme legate de uptime

Software vs. Hardware

Uptime-ul este o reflectare a timpului în care mașina pe care rulează site-ul dvs. rămâne în funcțiune. Dar această mașină poate fi funcțională, însă site-ul dvs. poate fi offline. Dacă nu va gestionați partea de software a serverului web (și alte aplicațîi cum ar fi PHP și bazele de date) pentru site-ul dvs., trebuie să vă asigurați că acordul dvs. de găzduire include garanții pentru timpul de funcționare a software-ului pe lângă timpul de funcționare hardware.

Cine a cauzat problema

În cazul în care ați făcut ceva pe site-ul dvs. care l-a făcut nefuncțional, atunci aproape niciodată acest aspect nu va fi acoperit de o garanție de uptime.

Timpul de funcționare este foarte important

Nu vă lăsați înșelat, având un furnizor de servicii de găzduire care garantează o perioadă de funcționare este mult mai de încredere decât unul care nu o face. Dar nu presupuneți că, dacă un furnizor garantează 99,9999999999999999999999% uptime, site-ul dvs. va funcționa non-stop. Asta înseamnă mai mult ca sigur că, dacă site-ul dvs va fi nefuncțional, vi se va rambursa o suma din costul găzduirii pentru perioada de timp în care a fost înregistrat down-time-ul.

0

Articole relevante

14 Feb2020

Diferența dintre subdomenii, domeniile addon și domeniile parcate

Citește mai departe
07 Feb2020

Cum să aflați erorile din PrestaShop

Citește mai departe
03 Feb2020

Addon Domains - Gestionarea mai multor domenii dintr-un singur cont de găzduire

Citește mai departe
28 Jan2020

Cum se schimbă versiunea și extensiile PHP din cPanel?

Citește mai departe
11 Apr2019

Gazduirea: SSD sau HDD

Citește mai departe
03 Jan2019

Copiați site-ul dvs. utilizând FTP

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT