Ce înseamnă propagarea DNS

Acest articol este al treilea din seria noastră despre DNS. Pentru alte articole din serie, vizitați: Ce sunt inregistrarile DNS Ce este DNS-ul? Ați actualizat vreodată înregistrarea A a domeniului du ...

Publicat la data de 14.10.2017

Actualizat la data de 23.01.2020

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Acest articol este al treilea din seria noastră despre DNS. Pentru alte articole din serie, vizitați:

Ce sunt inregistrarile DNS
Ce este DNS-ul?

Ați actualizat vreodată înregistrarea A a domeniului dumneavoastră și ați observat că, timp de cel puțin câteva ore, domeniul dvs a afișat noul site pe un dispozitiv (cum ar fi smartphone-ul dvs), iar vechiul site pe un alt dispozitiv, cum ar fi computerul de acasă? Ați actualizat înregistrările MX ale domeniului dvs și ați constatat că, timp de cel puțin câteva ore, nu s-au primit toate mail-urile noi pe noul server de e-mail pe care l-ați specificat?

De nenumărate ori am întâlnit această situație în care proprietarii site-urilor web intră în panică sau se ceartă cu providerul de servicii. Deci, ce se întâmplă exact și ce puteți face în legătură cu această situație?

Motivul pentru aceste mici neplăceri este că schimbarea DNS pe care ați făcut-o domeniului dumneavoastră se răspândește pe internet. În cele ce urmează va voi explica propagarea DNS, cât și modalitățile prin care puteți reduce timpul necesar acesteia, încât modificările dvs să se actualizeze cât mai repede.

Ce este propagarea DNS?

Propagarea este un termen cu mai multe sensuri înrudite, dar în cazul de față înseamnă pur și simplu răspândirea unor înregistrări dintr-un loc in altul. Dacă citiți primul articol din această serie (Ce este DNS-ul?) veți reține că DNS-ul a fost conceput să fie descentralizat, astfel încât să nu existe un singur fișier masiv pe care utilizatorii să nu fie nevoiți să îl descarce în mod continuu pentru a avea o actualizare a înregistrărilor din care să rezulte cărui domeniu îi aparține un anume IP. O consecință firească a acestui sistem descentralizat este că orice schimbare de DNS trebuie să se probage sau să se răspândească către alte sisteme pentru ca restul internetului să vadă aceste schimbări. Acesta este un proces care necesită timp. Din fericire puteți controla o parte din acest timp.

Așa cum am discutat în articolul amintit mai sus, unul dintre pașii procesului de rezoluție DNS este atunci când furnizorul dvs de servicii de Internet (ISP)stochează înregistrarea căutată pentru o anumită perioadă de timp. Acest lucru se face pentru ca data viitoare când se solicită înregistrarea, aceasta să poată fi redată automat, ceea ce accelerează procesul din punctul dvs de vedere și reduce traficul providerului. În momentul în care ați efectuat o modificare a DNS-ului, oricare dintre nameservere (cum ar fi cele care aparțin ISP-ului dumneavoastră) care au stocat deja acea înregistrare în memoria cache-ului sau vor continua să fie utilizabile până la expirarea înregistrării și solicitarea unei noi actualizări. De aceea, în anumite rețele poate dura și câteva ore pentru ca o schimbare DNS să fie văzută, în timp ce in altele aceasta este văzută instantaneu: o rețea a memorat rezultatul, alta nu.

Din fericire, durata de timp în care informațiile sunt stocate în cache înainte de actualizare poate fi determinată de dvs., cu condiția să aveți acces la editarea TTL (Time To Live), un câmp în editarea DNS. Acest lucru fiind extrem de simplu.

Cât timp o să dureze?

În articolul precedent, Înțelegerea înregistrărilor DNS, am discutat despre trei dintre cele mai întâlnite tipuri de înregistrări DNS cu care va trebui să vă familiarizați. Într-una din capturile de ecran pe care le-am furnizat și care sunt reproduse mai jos, sunt afișate două dintre acele înregistrări (A și CNAME). Veți observa că fiecare înregistrare are un câmp TTL care conține un număr. Acesta este timpul în secunde. Un TTL de 14400 înseamnă că toate rezultatele nameserverelor reținute în cache pentru acea înregistrare vor fi ținute timp de 14400 de secunde sau mai simplu, 4 ore. După 4 ore, înregistrarea din memoria cache va expira și acele nameservere vor face o nouă solicitare.


Exemplu de înregistrări DNS în cPanel

În general, o valoare TTL de 14400 este perfect adecvată pentru nevoile utilizatorilor. Scăderea acestei valori va crește sarcina nameserverelor site-ului dumneavoastră, determinând creșterea frecvenței de răspuns al oricărui nameserver care memorează înregistrările domeniului dvs.

Dar dacă, spre exemplu, migrati site-ul sau doriți să schimbați înregistrarea DNS dintr-un motiv anume, atunci scăderea temporară a valorii TTL pentru anumite înregistrări nu numai că are sens, dar poate fi și benefică pentru dumneavoastră.

Singurul aspect pe care trebuie să îl aveți în vedere înainte de a face acest lucru este că va trebui să planificați această modificare înainte. Deci, să presupunem că vreau să schimb A record de mai sus pentru blog.exemplu.org către o altă adresa IP și vreau ca această înregistrare să se răspândească mai repede minimizând efectele timpului lung pentru înregistrări cache. Deoarece TTL-ul actual al unei înregistrări este de 14400 sau 4 ore, va trebui mai întâi să-l scad la 300, sau 5 minute, și apoi să aștept cel puțin 4 ore. Această operațiune este pentru a da oricărui nameserver destul timp pentru inregistrea mea să expire și să solicite una cu o nouă valoare TTL. Odată ce am făcut acest lucru, pot schimba A record către o nouă adresă IP, și după 5 minute, această schimbare ar trebui să se răspândească către toate nameserverele cu înregistrările mele DNS.

Puteți edita și valorile TTL pentru CNAME și MX, deși cPanel nu oferă în prezent o modalitate de a face acest lucru pentru înregistrările MX. În astfel de cazuri, va trebui să contactați serviciul de asistență pentru clienți al companiei de găzduire, și să rugați un tehnician să actualizeze valoarea TTL, aceasta putând fi modificată prin interfața administrativă WHM(cPanel).

0

Articole relevante

17 Apr2019

Pași pentru alegerea unui nume de domeniu perfect pentru afacerea dvs.

Citește mai departe
11 Sep2018

Numele de domenii și SEO: Tot ce trebuie să știți!

Citește mai departe
10 Aug2018

Două adrese URL, același site Web

Citește mai departe
02 Jul2018

Importanța DNS-ului secundar

Citește mai departe
05 Jun2018

Ce este un domeniu parcat?

Citește mai departe
09 Feb2018

Whois și Domain Age Checker

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT