Malware vs Viruși: Care este diferența?

Înțelegerea diferenței dintre malware și viruși este foarte importantă. Un virus este doar un tip de malware, dar termenul este folosit mai mult de public. Termenul de „malware” se referă ...

Publicat la data de 31.03.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Înțelegerea diferenței dintre malware și viruși este foarte importantă. Un virus este doar un tip de malware, dar termenul este folosit mai mult de public. Termenul de „malware” se referă la orice software rău intenționat, inclusiv la un virus de calculator. De exemplu, între anii 2000 și 2005, programele spyware și adware au apărut ca tipuri de malware pe care sistemele de protecție trebuiau să le facă față.
Malware-ul infectează computerele și dispozitivele mobile într-un ritm din ce în ce mai mare.

Ce este un program malware?

Malware este un software scris special pentru a afecta și a infecta sistemul gazdă. Malware include viruși împreună cu alte tipuri de software, cum ar fi cai troieni, viermi, spyware și adware. Aplicațiile malware avansate, cum ar fi ransomware, sunt folosite pentru a comite fraude financiare și a scoate bani de la utilizatorii de computere.

Tipuri comune de malware:

1. Virus
2. Adware
3. Spyware
4. Viermi
5. Troian
6. Ransomware

Virus: După cum s-a discutat, Virusul în sine este un tip specific de malware. Este un cod contagios care infectează software-ul de pe sistemul gazdă și se răspândește odată ce rulează. Este cunoscută în special răspândirea atunci când software-ul este partajat între computere. Acesta acționează mai mult ca un parazit.

Adware: Adware este, de asemenea, cunoscut sub numele de software-ul publicitar. Este un software care face publicitate în scopul generării de venituri pentru autorul său. Anunțurile sunt publicate pe ecran, prezentate utilizatorului în momentul instalării. Adware-ul este programat să examineze site-urile de Internet, pe care utilizatorul le vizitează frecvent și să prezinte anunțuri publicitare care au legătură cu acestea. Nu toate adware-urile au intenții rău intenționate, dar acestea devin o problemă oricum, deoarece acestea afectează performanța computerului și pot fi enervante.

Spyware: Acest tip de software rău intenționat, vă spionează și vă urmărește activitățile pe internet. În acest fel ajută hackerul la culegerea de informații despre sistemul victimei, fără consimțământul acesteia. Prezența spyware este de obicei ascunsă de gazdă și este foarte dificil de detectat. Unele programe spyware, cum ar fi keylogger-ele, pot fi instalate intenționat într-o organizație pentru a monitoriza activitățile angajaților.

Worms: Acest tip de malware se va replica și va distruge informațiile și fișierele salvate pe PC-ul gazdă. Funcționează devorând toate fișierele sistemului de operare și fișierele de date de pe o unitate.

Troian: Troienii sunt un tip de viruși care sunt concepuți pentru a face un utilizator să creadă că sunt un program sigur și să le execute. Aceștia pot fi programați să fure informații personale și financiare și să preia ulterior resursele fișierelor de sistem ale computerului gazdă. În sistemele mari, pot încerca să facă un sistem gazdă sau o resursă de rețea indisponibilă pentru cei care încearcă să comunice cu acesta. Exemplu: Rețeaua dvs. de afaceri devine indisponibilă.

Ransomware: Ransomware este un tip avansat de malware care restricționează accesul la sistemul informatic până când utilizatorul plătește o taxă. Ecranul dvs. ar putea afișa un avertisment de tip pop-up în care va anunță că ați fost blocat pe computer și că puteți avea acces numai după ce ați plătit hackerul cibernetic. Cyber-criminalul cere o răscumpărare care trebuie plătită pentru ca restricția să fie eliminată. Infamul Cryptolocker este un tip de ransomware.

Este foarte dificil să trăiești fără computere sau dispozitive mobile și am ajuns să depindem de ele pentru cele mai multe activități – comunicare, achiziții online și plăți etc. Pentru a proteja dispozitivele și datele împotriva diferitelor tipuri de malware menționate mai sus, este necesară o soluție eficientă împotriva programelor acestora. Deși se crede că produsele antivirus gratuite nu sunt suficient de eficiente, soluțiile cum ar fi Comodo Free Antivirus și Avast Free se disting și oferă o securitate la fel de eficientă ca și produsele plătite.

0

Articole relevante

11 Feb2020

Raritan® introduce nouă generație Economical KVM-over-IP

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe
22 Jan2020

Suport Steam Valve pe sistemul de operare Chrome OS?

Citește mai departe
13 Jan2020

Update vital pentru Windows 7 - Microsoft avertizează că milioane de utilizatori ar putea avea probleme

Citește mai departe
17 Dec2019

Cum funcționează computerele cuantice?

Citește mai departe
06 Nov2019

Procesoarele Epyc de la AMD continuă să câștige teren

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT