Porturile Ethernet

Un port Ethernet (jack sau socket) este o deschidere pe echipamentul de rețea al unui computer în care se conectează cablurile Ethernet. Scopul lor este de a conecta hardware-ul de rețea cu fir într-o ...

Publicat la data de 10.01.2019

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Un port Ethernet (jack sau socket) este o deschidere pe echipamentul de rețea al unui computer în care se conectează cablurile Ethernet. Scopul lor este de a conecta hardware-ul de rețea cu fir într-o rețea LAN Ethernet, rețea metropolitană (MAN) sau Wide Area Network (WAN).

S-ar putea să vedeți o conexiune Ethernet pe spatele în spatele unității unui computer sau pe partea laterală a unui laptop. Un router are de obicei mai multe porturi Ethernet pentru a primi mai multe dispozitive cu fir dintr-o o rețea. Același lucru este valabil și pentru alte echipamente de rețea, cum ar fi switch-urile și modemurile.

Un port Ethernet acceptă un cablu care are un conector RJ-45. Alternativa la folosirea unui astfel de cablu cu un port Ethernet este Wi-Fi, ceea ce elimină necesitatea atât a cablului, cât și a portului său.

Cum arată porturile Ethernet

Un port Ethernet este puțin mai lat decât un port pentru telefon. Din cauza acestei forme, este practic imposibil să potriviți un cablu Ethernet într-o mufă telefonică, ceea ce face mai ușor conectarea unor astfel de cabluri. Nu le puteți conecta portul greșit.

Porturile Ethernet de pe computere

Cele mai multe computere de tip desktop includ un port Ethernet pe placa de bază pentru conectarea dispozitivului la o rețea cu fir. Portul Ethernet încorporat al unui computer este conectat la adaptorul său intern de rețea Ethernet, numit placă Ethernet, care este atașată la placa de bază.

Laptopurile au, de obicei, un port Ethernet, astfel încât să le puteți conecta la o rețea care nu are capabilități wireless. O excepție notabilă este MacBook Air, care nu are un port Ethernet, dar oferă suport pentru conectarea unui adaptor Ethernet prin portul USB.

Depanarea problemelor portului Ethernet

Dacă aveți probleme de conectivitate la internet pe computerul dvs., portul Ethernet este probabil primul loc pe care ar trebui să îl verificați deoarece cablul ar putea fi deconectat. Această condiție duce deseori la erori cum ar fi „A network cable is unplugged”. S-ar putea să observați astfel de mesaje de eroare, mai ales în cazul în care computerul sau laptopul a fost mutat recent, ceea ce poate duce ușor la scoaterea cablului din portul Ethernet sau, în cazuri rare, desprinderea acestuia de la locul său pe placa de bază.

Alt lucru legat de portul Ethernet este driverul de rețea pentru placa de rețea, care poate deveni depășit, corupt sau chiar să lipsească. Una dintre modalitățile cele mai ușoare de a instala un driver de rețea este cu ajutorul unui instrument gratuit de actualizare a driverului.

Porturile Ethernet de pe routere

Toate routerele populare de bandă largă au porturi Ethernet, de obicei mai mult de unul. Cu această configurație, mai multe computere cu fir dintr-o rețea pot ajunge la internet și la celelalte dispozitive conectate din rețea.

Un port uplink (denumit și port WAN) este o mufă specială prezentă pe routere care este utilizată în mod special pentru conectarea la un modem broadband. Routerele wireless includ un port WAN și de obicei patru porturi Ethernet suplimentare pentru conexiuni prin cablu.

Porturi Ethernet prezente pe dispozitivele electronice

Multe alte tipuri de gadgeturi includ, de asemenea, porturi Ethernet pentru rețeaua de domiciliu, cum ar fi consolele de jocuri video, sisteme audio și chiar televizoare.

Un alt exemplu este Chromecast-ul Google, pentru care puteți cumpăra un adaptor Ethernet, astfel încât să puteți utiliza Chromecast-ul fără Wi-Fi.

0

Articole relevante

19 May2020

Dezavantaje pentru găzduire web ieftină

Citește mai departe
13 May2020

Lucruri de făcut înainte de a deschide un site web de lifestyle

Citește mai departe
05 May2020

Ce este un domeniu?

Citește mai departe
27 Apr2020

Ce este un VPS sau găzduire VPS?

Citește mai departe
17 Apr2020

Păstrarea site-ului securizat în timp ce lucrați de acasă

Citește mai departe
07 Apr2020

Ce inseamnă și cum se rezolvă eroarea 404?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT