+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Rețelele wireless dual-band

În rețelele wireless, echipamentul dual-band este capabil să transmită în oricare dintre cele două intervale de frecvențe standard diferite. Rețelele de domiciliu moderne Wi-Fi dispun routere cu tehno ...

Publicat la data de 11.12.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

În rețelele wireless, echipamentul dual-band este capabil să transmită în oricare dintre cele două intervale de frecvențe standard diferite. Rețelele de domiciliu moderne Wi-Fi dispun routere cu tehnologii broadband dual-band care acceptă atât canale de 2,4 GHz cât și canale de 5 GHz.

Routerele pentru rețele de domiciliu din primele generații produse la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 conțineau o singură tehnologie Wi-Fi 802.11b care funcționa pe banda de 2,4 GHz. În același timp, un număr semnificativ de rețele business au început să suporte dispozitivele 802.11a (5 GHz). Primele routere Wi-Fi dual-band au fost construite pentru a sprijini rețele mixte având atât clienți 802.11a cât și 802.11b.

Începând cu 802.11n, standardele Wi-Fi au început să includă o caracteristică standard a tehnologiei dual-band de 2,4 GHz și 5 GHz.

Avantajele rețelelor wireless dual-band

Furnizând interfețe wireless separate pentru fiecare bandă, routerele dual-band 802.11n și 802.11ac oferă o flexibilitate maximă în configurarea unei rețele de domiciliu. Unele dispozitive de casă necesită compatibilitatea cu modelele mai vechi și un semnal mai mare de frecvență oferit de tehnologia 2,4 GHz în timp ce altele pot necesita lățime de bandă de rețea suplimentară, oferită de tehnologia 5 GHz.

Routoarele dual-band oferă conexiuni concepute pentru nevoile fiecăruia. Multe rețele de domiciliu Wi-Fi suferă de interferențe radio generate de prevalența gadgeturilor de consum 2,4 GHz, cum ar fi cuptoarele cu microunde și telefoanele fără fir, toate acestea putând funcționa doar pe trei canale care nu se suprapun. Abilitatea de a utiliza 5 GHz pe un router cu bandă dublă ajută la evitarea acestor probleme deoarece tehnologia suportă 23 de canale care nu se suprapun.

Routoarele dual-band încorporează, de asemenea, configurații radio „Multiple-In Multiple-Out”. Combinația mai multor unde radio pe o singură bandă, împreună cu suportul dual-band, oferă o performanță mult mai ridicată pentru rețeaua de domiciliu decât cea oferită de routerele single-band.

Routoarele wireless cu bandă dublă

Routerul wireless Gigabit dual-band TP-LINK Archer C7 AC1750 are 450 Mbps pe 2,4 GHz și 1300 Mbps pe 5 GHz, precum și posibilitatea controlului lățimii de bandă bazat pe IP pentru a putea monitoriza lățimea de bandă a tuturor dispozitivelor conectate la router.

Router-ul Wi-Fi NETGEAR N750 dual-band Gigabit este destinat locuințelor de dimensiuni medii și mari și include, de asemenea, o aplicație, care monitorizează rețeaua dvs. pentru a obține asistență în depanare dacă este necesar.

Adaptoare Wi-Fi dual-band

Adaptoarele de rețea Wi-Fi dual-band conțin atât tehnologii wireless de 2,4 GHz cât și de 5 GHz, similare cu routerele dual-band.

La începuturile rețelei Wi-Fi, unele adaptoare Wi-Fi pentru laptopuri acceptau atât 802.11a cât și 802.11b / g, astfel încât utilizatorul să își poată conecta computerul la rețelele business în timpul zilelor de lucru și la rețelele de la domiciliu, în timpul liber. Noile adaptoare 802.11n și 802.11ac pot fi, de asemenea, configurate să utilizeze oricare bandă, însă nu ambele în același timp.

Un exemplu de adaptor de rețea gigabit Wi-Fi dual-band este adaptorul USB WiFi NETGEAR AC1200.

Telefoane dual-band

Similar cu echipamentele de rețea wireless dual-band, unele telefoane mobile utilizează de asemenea două sau mai multe benzi pentru comunicații celulare separate de Wi-Fi. Telefoanele dual-band au fost create inițial pentru a sprijini serviciile de date 3G GPRS sau EDGE pe frecvențe radio de 0,85 GHz, 0,9 GHz sau 1,9 GHz.

Telefoanele suportă uneori intervale de frecvențe de transmisie celulară tri-band sau quad-band pentru a maximiza compatibilitatea cu diferite tipuri de rețele de telefonie – utile în roaming sau călătorii. Modemurile celulă comută între diferite benzi, însă acestea nu acceptă conexiuni simultane pe două benzi.

0

Articole relevante

25 Oct2019

Ce este DNSSEC?

Citește mai departe
11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT