Servere Dedicate vs. Servere Virtuale Private (VPS)

Care este diferenţa între serverele dedicate şi serverele virtuale private (VPS)? Server dedicat: Un server dedicat este un server care îţi aparţine în totalitate, spre deosebire de serverele partajat ...

Publicat la data de 19.10.2017

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Care este diferenţa între serverele dedicate şi serverele virtuale private (VPS)?

Server dedicat: Un server dedicat este un server care îţi aparţine în totalitate, spre deosebire de serverele partajate în care spaţiul fizic de pe server va fi împărţit cu alţi clienţi ai providerului. Serverele dedicate sunt mult mai performante (mai rapide, mai puternice) întrucât competenţele fizice însuşi le permit acest lucru. Deoarece nu există nici o partajare a serverului, şansele de scurgeri de informaţii sau de hacking sunt deosebit de mici. Companiile mari preferă să îşi găzduiască site-urile pe servere dedicate, deoarece acestea sunt mai potrivite pentru a gestiona traficul ridicat.

Server VPS: conturile VPS sunt securizate pe servere dedicate şi împart resursele aceluiaşi server. Este de fapt un spaţiu partajat, închiriat pe un server comun care este împărţit în mai multe conturi. Aceste conturi izolate sunt închiriate către diferiţi utilizatori. Conturile pot avea configuraţii virtuale diferite, fiecare VPS având o limita maximă în ceea ce priveşte lăţimea de bandă a transferului de date, utilizarea procesorului, utilizarea memoriei RAM şi a spaţiului pe disc, şi de aceea de cele mai multe ori VPS-ul poate deveni inutilizabil pentru o perioada de timp în cazul în care se trece peste aceste limite. Acest lucru poate fi un obstacol major, deoarece, pe măsură ce site-urile încep să crească, necesită mai multe resurse iar dacă serverele nu reuşesc să menţină website-urile funcţionale, pachetul sau tipul de găzduire va trebui să fie schimbat.

Servicii de management

În cazul în care nu eşti o persoană tehnică, poţi opta pentru servicii de management, atât pentru servere dedicate cât şi pentru VPS-uri. Cei mai mulţi utilizatori preferă VPS-urile deoarece cred că este mai puţin costisitor decât un server dedicat, dar neavând cunoştinţe în domeniu ajung să constate că nu este deloc aşa. Dacă nu eşti sigur pe cunoştinţele tale tehnice cel mai recomandat ar fi să apelezi la experţi.

Alegerea tipului de server

Nu există un tip de server potrivit sau nepotrivit când vine vorba de găzduirea unui site pentru afacerea ta. Totul depinde de nevoile şi de obiectivele pe care doreşti să le atingi cu site-ul creat. Un server dedicat îşi merită investiţia numai în cazul în care site-ul are peste jumătate de milion de vizitatori pe luna, ai o afacere mare şi este nevoie de mai multe aplicaţii web, şi ai profesionişti din domeniul tehnic care să gestioneze şi să întreţină serverul. De asemenea vei avea nevoie de mai mult timp pentru a pune la punct un server dedicat. În schimb VPS-urile, sunt relativ mai ieftine si bune pentru începătorii care nu doresc să ruleze site-uri mari. VPS-ul este uşor de pus la punct şi, de asemenea, uşor de configurat în cazul în care este necesar un upgrade. În acelaşi timp, datele de pe VPS sunt foarte bine securizate pe fiecare server virtual în parte chiar dacă există acces root pe fiecare dintre acestea.

0

Articole relevante

26 Jan2021

Oferta NAV pentru VPS hosting a devenit mai atractivă!

Citește mai departe
18 Jan2021

Ce înseamnă găzduire web?

Citește mai departe
11 Nov2020

Importanța backup-ului datelor și a recuperării în caz de dezastru

Citește mai departe
22 Sep2020

5 motive pentru a alege găzduire pe un server dedicat

Citește mai departe
27 Apr2020

Ce este un VPS sau găzduire VPS?

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT