+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

10 comenzi pe care ar trebui să le cunoașteți când lucrați cu Cisco OS

Pentrtu a putea lucra cu Cisco OS este necesară învățarea unor comenzi esențiale. Această referință rapidă descrie 10 comenzi pe care va trebui să vă bazați atunci când gestionați diferite sarcini de ...

Publicat la data de 21.09.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

4 minute rămase

Pentrtu a putea lucra cu Cisco OS este necesară învățarea unor comenzi esențiale. Această referință rapidă descrie 10 comenzi pe care va trebui să vă bazați atunci când gestionați diferite sarcini de configurare și depanare.

1: „?”

Se pare că este prea evident faptul că ar trebui să știti cum să tastați ? pentru a cere ajutor atunci când utilizați Cisco OS. Cu toate acestea, Cisco OS este complet diferit de alte sisteme de operare atunci când vine vorba de utilizarea semnului de întrebare (help key). Deoarece Cisco este un sistem de operare de linie de comandă cu mii de comenzi și parametri posibili, folosind funcția ? vă poate salva ziua.

Puteți folosi comanda în mai multe moduri. Mai întâi, folosiți-o atunci când nu știți ce comandă să tastați. De exemplu, tastați ? în linia de comandă pentru o listă a tuturor comenzilor posibile. De asemenea, puteți utiliza ? când nu știți care ar trebui să fie următorul parametru al unei comenzi. De exemplu, s-ar putea să introduceți show ip ? Dacă routerul nu necesită alți parametri pentru comandă, routerul va oferi ca singura opțiune.

În cele din urmă, folosiți ? pentru a vedea toate comenzile care încep cu o anumită literă. De exemplu, show c ? va întoarce o listă de comenzi care încep cu litera „c”.

2: show running-configuration

Comanda show running-config arată configurația curentă a routerului, switch-ului sau a firewall-ului. Running configuration este configurația care se află în memoria routerului. Schimbați această configurație când efectuați modificări în router. Rețineți că această configurare nu este salvată până când nu faceți o copie running-configuration startup-configuration. Această comandă poate fi abreviată și sh run.

3: copy running-configuration startup-configuration

Această comandă va salva configurația care este în prezent modificată (în RAM), cunoscută și sub numele de running-configuration, către RAM nevolatil (NVRAM). Dacă se pierde energia, NVRAM va păstra această configurație. Cu alte cuvinte, dacă editați configurația routerului, nu utilizați această comandă și reporniți routerul – acele modificări se vor pierde. Această comandă poate fi abreviată copy run start. Comanda copy poate fi folosită și pentru a copia configurația de rulare sau de pornire de la router la un server TFTP în cazul în care se întâmplă ceva cu ruterul.

4: show interface

Comanda afișează starea interfețelor routerului. Printre altele, oferă următoarele informații:

Starea interfeței ( up / down )
Starea protocolului pe interfață
Erori
MTU

Această comandă este esențială pentru depanarea unui ruter sau a unui switch. Poate fi folosită și prin specificarea unei anumite interfețe, cum ar fi sh int g0 / 0.

5: show ip interface

Chiar mai popular decât show interface este show ip interface și show ip interface brief. Comanda de afișare a interfeței IP oferă o mulțime de informații utile despre configurația și starea protocolului IP și a serviciilor sale, pe toate interfețele. Comanda show ip interface brief oferă o stare rapidă a interfețelor de pe router, incluzând adresa IP, starea Layer 2 și starea Layer 3.

6: config terminal, enable, interface, și router

Routerele Cisco au diferite moduri în care pot fi afișate numai anumite lucruri sau anumite lucruri pot fi schimbate. Posibilitatea de a putea naviga între aceste moduri este crucială pentru configurarea cu succes a routerului.

De exemplu, atunci când vă conectați, porniți de la modul de user (unde prompt-ul arată simbolul >). De acolo, tastați enable pentru a trece la modul privilegiat (unde prompt-ul arată simbolul #). În modul privilegiat, puteți afișa orice, dar nu puteți să efectuați modificări. Apoi, tastați config terminal (sau config t) pentru a merge la modul de configurare globală (unde prompt-ul arată ca router(config)#). De aici puteți schimba parametrii globali. Pentru a schimba un parametru pe o interfață (cum ar fi adresa IP), accesați modul de configurare a interfeței cu comanda interface (în cazul în care promptul arată ca router(config-if)#). De asemenea, din modul de configurare globală, puteți accesa configurația routerului utilizând comanda router {protocol}. Pentru a ieși dintr-un mod, tastați exit.

7: no shutdown

Comanda no shutdown pornește o interfață (în modul up). Această comandă trebuie utilizată în modul de configurare a interfeței fiind utilă pentru interfețe noi și pentru depanare. Când aveți probleme cu o interfață, vă recomandăm să încercați comenzile shut și no shut. Desigur, pentru a opri interfața, inversați comanda și tastați shutdown. Această comandă poate fi abreviată no shut.

8: show ip route

Comanda show ip route este utilizată pentru a afișa tabela de rutare a routerului. Aceasta este lista tuturor rețelelor pe care routerul le poate atinge. Această comandă poate fi abreviată sh ip ro și poate avea parametri după ea, cum ar fi sh ip ro ospf pentru toate rutele OSPF. Pentru a șterge tabela de rutare a tuturor rutelor, tastați clear ip route. Pentru a șterge o singură rută, tastați comanda clear ip route x.x.x.x (unde x.x.x.x este rețeaua pe care doriți să o ștergeți).

9: show version

Comanda show version vă oferă registrul de configurare al ruterului (în esență, setările de firmware ale router-ului pentru pornire), ultima dată când a fost pornit routerul, versiunea OS, numele fișierului OS, modelul routerului și cantitatea de RAM și Flash a acestuia. Această comandă poate fi abreviată sh ver.

10: debug

Comanda debug are mai multe opțiuni și nu funcționează singură. Acesta afișează informații detaliate de depanare pentru o anumită aplicație, protocol sau serviciu. De exemplu, debug ip routing vă va spune de fiecare dată când o ruta este adăugata sau eliminată din router. Depanarea poate fi periculoasă deoarece procesul său are prioritate față de toate celelalte. Puteți dezactiva această caracteristică utilizând comanda no debug sau commanda undebug all.

0

Articole relevante

23 Aug2019

Viteza de rețea, ce este și cum se măsoară

Citește mai departe
21 Aug2019

Diferențele dintre Linux și GNU/Linux

Citește mai departe
16 Aug2019

Cum poate un mallware să fure datele completate automat de către browser

Citește mai departe
30 Jul2019

Sfaturi pentru a vă asigura securitatea Web Gateway-ului

Citește mai departe
22 Jul2019

Cum ștergem automat activitatea web și istoricul locațiilor din contul Google

Citește mai departe
25 Jun2019

Cum monitorizăm activitatea pe un server Linux

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT