+40 (21) 655-55-55
 1. NAV
 2. Intrebari Frecvente

Întrebări frecvente

Regăseşti mai jos răspunsurile la cele mai frecvente întrebări legate de serviciile pe care le oferim.

 • De ce aş alege NAV?
  • Nu am vrea să te obosim cu discursuri sforăitoare despre TCO, ROI, competitivitate şi alţi termeni comerciali. Ceea ce trebuie să reţii este că diferenţa majoră între noi şi majoritatea celorlalţi provideri este că mizăm pe o creştere solidă, nu pe conceptul “money now”. Preferăm să prevenim decât să tratăm, să renunţăm la un client problemă decât să avem o sută de clienţi nemulţumiţi. Pentru că am înţeles că în această industrie compromisurile şi peticirea nu fac decât să prelungească şi să extrapoleze problemele, vrem să continuaţi să fiţi clienţii noştri pentru că vreţi, nu pentru că sunteţi obligaţi de condiţii contractuale. Noi credem în soluţii echilibrate din punctul de vedere al costurilor, al performanţei şi al stabilităţii, înţelegând echilibrul dintre cele trei componente şi luând astfel decizii strategice corecte.
 • Am o problemă, cum vă pot contacta?
  • Singurul inconvenient care poate să apară în dezvoltarea unei afinităţi între un anumit client şi un anumit coleg este constituit de situaţiile în care clientul are o problemă de rezolvat şi încearcă să îl contacteze pe colegul nostru care se află în concediu. De aceea considerăm că toate cererile trebuiesc trimise către departamentul tehnic sau către departamentul comercial, urmând ca fiecare dintre ele să fie preluate de o persoană disponibilă. În cazul unor incidente sau cereri de natură tehnică trebuie să deschizi un tichet de suport fie din contul tău de client din secţiunea Suport > Tichete, sau poţi trimite un email către adresa support [at] nav [dot] ro, folosind contul de email declarat la înregistrarea pe site-ul NAV (https://client.ro). Pentru întrebări de natură comercială ne poţi scrie la adresa office [at] nav [dot] ro sau ne poţi suna la 021-655-5555.
 • Găzduire shared, server dedicat sau VPS?
  • Pentru un site simplu de prezentare şi câteva adrese de email, cea mai bună soluţie este un cont de găzduire shared. Dacă ai competenţele tehnice necesare şi vrei un nivel de control mai ridicat, dar ai un buget restrâns, atunci alege un VPS. Iar dacă aplicaţia ta web are nevoie de performanţă de top, garantare deplină a resurselor şi de izolarea completă de alţi clienţi atunci soluţia recomandată este un server dedicat.
 • Serviciul meu nu mai funcţionează, ce fac?
  • În cazul conturilor de găzduire web sau reseller web, este vorba aproape întotdeuna despre o blocare automată a IP-ului tău, în urmă detectării unei activităţi suspecte. Pentru a urgenta rezolvarea problemei, citeşte întrebarea "Nu pot accesa website-ul şi/sau mail-ul, cum pot rezolva?". Dacă nu ai această problemă te rugăm să deschizi un tichet de suport din interfaţa de client https://client.ro sau poţi trimite un email la support [at] nav [dot] ro, însă este important să îl trimiţi de pe adresa pe care ai folosit-o când ţi-ai înregistrat contul de client. Dacă ne contactezi de pe altă adresă de email mesajul tău va fi respins.
 • Nu pot accesa website-ul şi/sau mail-ul, cum pot rezolva?
  • În cazul conturilor de găzduire web, este vorba aproape întotdeuna despre o blocare automată a IP-ului tău, în urmă detectării unei activităţi suspecte. Pentru a urgenta rezolvarea problemei, te rugăm să accesezi contul tău iar în zona de client în meniul din partea stânga vei regăsi opţiunea UnBan Center. Prin intermediul acesteia îţi vei putea debloca numaidecât adresa IP.
 • Nu mă descurc, mă puteţi ajuta?
  • Serviciile de administrare sunt extrem de scumpe. Nu ne credeţi pe cuvânt, căutaţi pe Internet (eliminând ofertele de basm ale “firmelor de hosting” care nici măcar nu sunt înregistrate ca societăţi comerciale). Într-o măsură destul de limitată, dacă avem timpul necesar şi este vorba de o aplicaţie populară cu care am mai avut de-a face, este posibil să vă putem ajuta. Aceasta nu este totuşi o garanţie că puteţi renunţa la abonamentul de administrare pe care îl aveţi cu firma care v-a făcut website-ul, sperând din start că putem prelua noi această chestiune. O astfel de problemă poate ajunge uneori să fie rezolvată chiar şi în câteva zile, dacă numai atunci vom găsi timp, şi în unele situaţii acest interval poate fi inacceptabil de lung.
 • Ma puteţi ajuta din punct de vedere tehnic?
  • Serviciile NAV Communications sunt fără administrare (unmanaged). Asta înseamnă că îţi punem la dispoziţie infrastructura necesară (suportul hardware şi conectivitatea la Internet) pentru ca aplicaţia ta să funcţioneze, împreună cu tool-uri populare de administrare, de ex. cPanel sau SolusVM, care îi permit unui utilizator fără prea multă experienţă tehnică să îşi creeze şi să îşi administreze singur un cont de FTP, un cont de email, o bază date etc.
 • Cum se facturează serviciile?
  • Facturile pentru serviciile nou comandate pot fi achitate în ultima etapă a procesului de comandă. Recomandăm plăţile prin card de credit sau PayPal. Credem în avantajele conceptului de self-service, prin urmare am implementat soluţii tehnice pentru activarea automată a majorităţii serviciilor, astfel încât odată ce ai finalizat plata folosind unul din aceste mijloace, în câteva secunde serviciul este activat, respectiv domeniul este înregistrat şi primeşti prin email toate informaţiile de care ai nevoie pentru a începe să lucrezi. Poţi plăti şi prin ordin de plată sau transfer bancar însă în cazul ordinului de plată există inconvenientul duratei considerabile între momentul în care ai plătit şi momentul în care banii ajung în contul nostru. În concluzie, noi îţi recomandăm cele 2 variante de plată electronică, iar alternativele rămân doar pentru cazurile în care nu poţi folosi niciuna dintre cele 2 metode recomandate.
 • În cât timp se activează un serviciu sau un domeniu?
  • Serviciile de găzduire shared, VPS-urile şi domeniile internaţionale sunt activate automat, însă unele upgrade-uri comandate sunt activate manual doar pe durata orelor normale de program. Un server dedicat poate fi activat de regulă în 2 ore în timpul orelor normale de program. Serverele pot fi aduse pentru colocare în intervalul stabilit cu agentul de vânzări. Domeniile .ro şi derivatele sale sunt activate manual în aproximativ o oră în timpul orelor normale de program.
 • Care este politica anti-SPAM?
  • Avem zero toleranţă în ceea ce priveşte încălcarea reglementărilor naţionale şi internaţionale în domeniul mesajelor SPAM. Orice plângere primită pe adresele de email specifice va duce la suspendarea imediată şi definitivă fără niciun preaviz a serviciului care a generat incidentul.
 • Cum adresaţi atacurile DoS/DDoS?
  • Atacurile îndreptate împotriva clienţilor vor fi blocate automat de către sistemul de protecţie în momentul în care se depăşeşte o anumită valoare a traficului (nedivulgată din motive de securitate). Atacurile specializate (ex. Slowloris) pot fi mitigate la nivel de server.
 • Oferiţi servicii customizate?
  • Înţelegem că în majoritatea cazurilor sunt necesare configuraţii adaptate specificului aplicaţiilor ce vor rula pe serverele noastre, de aceea te rugăm să ne contactezi înainte, oferindu-ne cât mai multe detalii legate de activitatea în mediul online şi vom găsi cele mai bune şi accesibile soluţii.
 • Cum pot schimba adresa de email a contului meu?
  • Accesul în zona de client se face pe baza adresei de email și a parolei setate la înregistrarea contului (https://client.ro).
   - Dacă ai uitat parolă o poți resetă accesând link-ul https://client.ro/pwreset.php
   - Dacă ai uitat adresa de email a contului atunci este necesar să ne trimiți o cerere catre office [at] nav [dot] ro
   - Dacă dorești să schimbi adresa de email a contului atunci este necesar să ne trimiți o cerere în care să incluzi atât vechea adresă de email cât și nouă adresa de email pe care dorești să o setăm contului tău. În cazul persoanelor fizice, cererea trebuie să conțînă CNP și semnătură iar în cazul companiilor cererea trebuie să conțină datele companiei, semnătura și ștampila.
 • Care este zona de acoperire în România?
  • Momentan nu avem propria infrastructură care să acopere zone din România însă prin contracte între tine și operatori de telecomunicații prin rețele cu cablu ce au infrastructura necesară putem să te ajutăm cu acces la Internet aproape oriunde în România. Zonele exacte sunt specificate pe harta ce se regăseşte pe pagina de acces la Internet.
 • Care este zona de acoperire la nivel global?
  • Compania noastră are parteneriate cu provideri internaționali ce au infrastructură în anumite ţări (zone) din Europa dar și la nivel global. Zonele exacte sunt specificate pe harta ce se regăseşte pe pagina de acces la Internet.
 • Care sunt avantajele colocării unui server?
  • Avantajele pot fi multe, însă cele mai importante sunt cele in care nu trebuie să investeşti în soluţii de climatizare redundantă, în UPS-uri profesionale şi generatoare diesel. Îţi punem la dispoziţie accesul la Internet fără să fie nevoie să negociezi cu diverşi provideri. Ai acces la serverul tău oricând pentru depanare, upgrade-uri etc.
 • Ce trebuie să fac înainte de a aduce severul?
  • Este important ca înainte de a aduce serverul să îţi instalezi pe el sistemul de operare pentru a te putea conecta remote la acesta. De asemenea recomandăm să îţi configurezi setările IP înainte de a-l aduce. Aceste detalii îţi vor fi furnizate de catre colegii noştri de la departamentul tehnic. În acest fel, dacă nu vor exista complicaţii, întreaga instalare va presupune doar alimentarea echipamentului şi conectarea acestuia în switch.
 • De ce aş coloca serverul la NAV?
  • Pentru că atat echipamentele noastre cat şi cele ale clienţilor noştri sunt găzduite în propriile centre de date „Tier 3 ready” în zona de nord a Bucureştiului, echipate cu sisteme profesionale de climatizare, alimentare cu energie electrică redundantă, protecţie antiincendiu şi antiseismică.
 • Trebuie să semnez ceva în momentul în care aduc un echipament?
  • Fireşte, în momentul în care laşi echipamentul în custodia noastră, pe lângă contractul de furnizare servicii data center se va semna şi un proces verbal în două exemplare din care unul va rămâne la noi şi unul la tine. Acesta va cuprinde informaţii detaliate despre echipamentul tău şi caracteristicile tehnice ale acestuia.
 • Sursa serverului meu depăşeşte maximul admis, ce se poate face în acest sens?
  • Te rugăm să ne contactezi specificând capacitatea maximă a surselor, dacă sunt în configuraţie dual sau single şi în măsura în care se poate, să ne specifici consumul serverului în vârful de pornire, în idle şi în regim normal de funcţionare. În cazul în care este nevoie de un cost adiţional, va fi necesar să alegi valoarea corespunzătoare în formularul de comandă.
 • Există posibilitatea instalării soluţiei proprii de conectare la Internet?
  • NAV Communications nu este un centru neutru de colocare, prin urmare nu se pot instala conexiuni externe la internet. Îţi putem pune la dispoziţie orice capacitate este necesară serviciilor tale. Reţeaua este configurată redundant iar traficul este protejat de atacurile DoS/DDoS prin sisteme de traffic scrubbing.
 • Care este nivelul de control pe care îl am?
  • Pentru serviciul servere dedicate îţi oferim acces full root. Pe lângă aceasta, îţi putem oferi posibilitatea să dai remote reset indiferent de starea sistemului de operare cât şi instalarea/reinstalarea remote.
 • Ce sisteme de operare oferiţi?
  • În principiu îţi putem oferi orice sistem de operare, iar în cazul celor cu licenţe comerciale va trebui să ne pui la dispoziţie fie o imagine ISO, fie media de instalare, împreună cu dovezile din care să reiasă faptul că eşti autorizat să foloseşti licenţa respectivă, (license agreements, facturi de achiziţie, etc).
 • Ce limitări am?
  • În afară de resursele hardware ale serverului tău, te rugăm să respecţi limitele de utilizare rezonabilă a conectivităţii la Internet. Costurile planurilor de servere dedicate au fost construite luându-se în calcul gradul mediu de utilizare a conectivităţii.
 • Am acces la graficele de trafic?
  • Momentan nu oferim acces la grafice însă ne poţi solicita oricând graficul consumului de bandă pentru serverul tău. În plus îţi poţi instala pe server orice metodă de monitorizare/grafice, un exemplu ar fi cacti.
 • De ce nu pot primi mai mult de 32 adrese IPv4?
  • Pentru că, în general, este suficient un IP iar uneori un al doilea pentru „falsa” redundanţă a nameserver-elor în cazul în care le găzduieşti pe serverul tău. Este un fapt cunoscut că sunt mulţi spammeri care închiriază servere dedicate cu clase mari de IP-uri. Această politică de limitare nu are alt rol decât să facă oferta noastră de servere dedicate dezavantajoasă pentru aceşti potenţiali clienţi. Dacă ai o justificare solidă pentru un număr mai mare de 32 IP-uri te rugăm să ne contactezi şi vom încerca să găsim o soluţie.
 • Cât timp durează activarea unui server VPS?
  • Activarea unui server VPS se face automat după înregistrarea plăţii. Odată activat, vei primi un email care va conţine toate datele necesare pentru administrarea acestuia.
 • Am cumpărat un VPS, acum ce fac?
  • Răspunsul simplu ar fi: Instalezi sistemul de operare, serviciile necesare pentru ca site-ul tău să funcţioneze, îţi faci configuraţiile aplicaţiei şi gata. Dacă nu cunoşti detaliile acestor paşi, este foarte probabil să fi cumpărat VPS-ul degeaba. Noi te putem ajuta punctual în măsura în care timpul ne-o permite, dar recunoaştem că este imposibil să ne asumăm promisiunea că putem oferi training unui utilizator începător de la zero până la nivelul la care are o aplicaţie instalată, optimizată şi securizată.
 • Câte domenii pot găzdui pe serverul VPS?
  • Oricâte doreşti. Limitele sunt cele impuse de resursele hardware şi spaţiul alocat. Poţi găzdui un domeniu, 100 sau 1000, dacă te încadrezi în resursele alocate.
 • Vreau să trec la un pachet superior, cum fac?
  • Din contul tău de client, selectezi serviciul dorit, dai click pe tab-ul Acţiuni de management şi alegi opţiunea Aplică upgrade sau downgrade pachetului. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să ai achitate toate facturile restante pentru respectivul serviciu.
 • Faceţi backup la VPS-uri?
  • Da, VPS-urile pe platforma KVM beneficiază de backup zilnic. Restore se poate face doar de către echipa noastră de ingineri şi doar contra-cost în funcţie de mărimea spaţiului ocupat de serverul VPS.
 • Nu îmi funcţionează VPS-ul, ce fac?
  • Înainte de a deschide un ticket de suport, încearcă să strângi cât mai multe detalii care ne vor ajuta să îţi dăm un răspuns cât mai rapid. Accesează interfaţa de administrare https://client.ro şi vezi dacă observi o problemă. Dacă respectiva pagină nu se încarcă, este foarte probabil să fie o problemă între PC-ul tău şi reţeaua noastră şi nu înseamnă că VPS-ul tău nu e funcţional, însă este cazul să deschizi un ticket pentru a putea să investigăm.

Ai o întrebare?

Lasă-ne adresa de email și numărul de telefon și te contactăm noi.

VREAU DETALII