+40 (21) 655-55-55
  1. NAV
  2. Whois

WHOIS

Caută în baza de date WHOIS
pentru a afla informații despre un domeniu web.

Verificare disponibilitate

Descoperă disponibilitatea unui nume de domeniu, prin adăugarea acestuia în câmpul de căutare WHOIS oferit de NAV și te vom informa în mod corespunzator, în functțe de extensie, dacă domeniul este disponibil sau nu.

Informații despre domeniu

Indiferent dacă dorești să cumperi un domeniu sau doar să afli informații despre acesta, folosește NAV WHOIS. Vom afișa informații despre domeniu precum data de înregistrare și reînnoire, dacă acesta este online dar și detalii despre deținător.

Cronologia de expirare

Dacă un domeniu este înregistrat dar totuși dorești să-l cumperi, este util să știi când expiră. Afișăm cronologia de expirare a unui domeniu în patru pași simpli cu informații și date în conformitate cu fiecare extenie de domeniu.

Ce putem face pentru tine și ce poți face tu folosind NAV WHOIS

Serviciul NAV WHOIS este proiectat pentru a ajuta utilizatorii ce doresc informații despre domenii căutând în baza de date WHOIS. Afișarea informațiilor se face în mod real, reflectând starea domeniului, data de înregistrare sau disponibilitatea acestuia. De asemenea, în funcție de registru sau registrar, se vor afișa anumite informații despre deținător, date de contact și alte informații importante.

Poți cumpăra domeniul chiar dacă este deja deținut

Domeniul căutat este deja înregistrat? Nu ar trebui să fie o problemă. Un broker NAV poate lua legătura cu proprietarul acestuia pentru a negocia o eventuală vânzare a domeniului în favoarea ta. Pentru detalii folosește metodele de contact disponibile pe site-ul nostru.

Întrebarea ta, răspunsul nostru

Ce este baza de date WHOIS?

Baza de date WHOIS este o listă a tuturor domeniilor înregistrate și este utilizată în mod regulat în diverse scopuri legale. Administratorii de rețea utilizează căutarea WHOIS pentru a identifica și rezolva eventualele problemele. De exemplu, informațiile WHOIS pot fi utilizate pentru a verifica disponibilitatea numelor de domenii, pentru a identifica încălcarea mărcii și pentru a păstra datele corecte ale registranților de nume de domeniu.


Verificarea WHOIS poate fi chiar utilizată pentru a combate spamul sau frauda, deoarece administratorii pot depista înregistrările care postează conținut ilegal. În plus, acordurile ICANN protejează solicitanții de domeniu prin interzicerea utilizării listelor WHOIS în scopuri de marketing sau spam, inclusiv interogari automate de volum mare împotriva unui registru sau sistem de registru specific - cu excepția cazului în care astfel interogările sunt făcute cu intenția de a gestiona numele de domeniu.

Cât de precise sunt datele WHOIS?

Aceste date sunt de obicei foarte precise însă datele de contact ale registranților se pot schimba. Registrele, de exemplu cum ar fi NAV, fac eforturi considerabile pentru a menține datele corecte și oferă posibilitatea proprietarilor de domenii să-și revizuiască și să actualizeze datele lor pentru domeniile înregistrate în baza de date WHOIS. Conform regulilor ICANN, refuzul de a actualiza aceste informații sau furnizarea de date false poate duce la suspendarea sau anularea domeniului.


În plus, ICANN le permite utilizatorilor de Internet să depună plângeri dacă descoperă date incorecte sau incomplete la căutarea unui domeniu în baza de date WHOIS. În astfel de cazuri, registratorii trebuie să corecteze și să verifice datele în timp util. Prin acest protocol de verificare, ICANN încearcă să mențină cel mai înalt nivel posibil de precizie.

Cum îmi actualizez informațiile WHOIS?

Procedura de actualizare a propriilor informații din baza de date WHOIS atunci când se caută un domeniu este foarte ușoară. Este necesar doar să accesezi zona de client NAV, secțiunea "Domeniile mele" și să dai click pe "Modificare date de contact". Actualizarea se poate face simultan pentru mai multe domenii odata sau doar pentru un singur domeniu web. Este importantă menținerea informațiilor actualizate la zi, atât pentru a respecta reglementările ICANN, cât și pentru a te asigura că primești corespondența WHOIS pentru numele tău de domeniu, la adresa de e-mail corectă.

Cine menține baza de date WHOIS?

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) este responsabil de toate lucrurile legate de o căutare WHOIS. Deoarece Internetul a crescut până la un punct în care o organizație formală era necesară pentru a se ocupa de întreținerea și procedurile implicate pentru păstrarea lumii online, organizația Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a fost lansată în anul 1998.


Începând cu anul 2016, ICANN operează verificarea WHOIS fără supraveghere, de către orice țară și există astăzi ca societate nonprofit cu sediul în Los Angeles. Prin rolul său de coordonare a sistemului de denumire a Internetului, ICANN este gestionat de un consiliu format din 16 membri, cu reprezentare din toată lumea ce promovează concurența și dezvoltă politici privind identificatorii unici de pe Internet. ICANN primește, de asemenea, contribuții de la numeroase organizații legate de Internet, cum ar fi furnizorii de telecomunicații.

De ce este necesar să avem o bază de date WHOIS?

Posibilitatea de a găsi informații despre domenii rapid și precis este importantă din câteva motive principale:


1. O verificare WHOIS este esențială pentru oamenii care fac afaceri din vânzarea de domenii. Aceste persoane de afaceri au nevoie de o metodă de comunicare pentru tranzacțiile lor. O căutare WHOIS va oferi una sau mai multe metode pentru a ajunge la proprietarul actual al unui domeniu web.


2. Baza de date WHOIS este o modalitate de a menține responsabilitatea pentru persoanele și companiile care operează online. De exemplu, dacă suspectezi că o persoană utilizează mărci comerciale abuziv pe site-ul său web, baza de date WHOIS oferă o serie de informații care pot ajuta la soluționarea unui litigiu sau rezolvarea unor dispute din mediul online.

Ce îmi puteți spune despre confidențialitate?

Acordurile ICANN protejează registranții împotriva potențialului spam. Pentru proprietarii de site-uri web care ar prefera să păstreze aceste informații private, NAV oferă servicii de confidențialitate și protecție completă asupra domeniului, astfel încât atunci când un utilizator efectuează o simplă verificare WHOIS pe un domeniu, înlocuim informațiile personale cu informații proxy. Când facem acest lucru apar alte date, însă domeniul îți aparține în continuare. În plus, dacă ești un dezvoltator web, vei avea obligația pentru clienții tăi de a le oferi un sentiment complet de confidențialitate și protecție.