5 măsuri pentru a te proteja în mediul online

Ce ai face în cazul în care informațiile tale cele mai private ar fi brusc disponibile online pentru a fi văzute de oricine? Imaginează-ți: imagini, clipuri video, informații financiare, email-uri … t ...

Publicat la data de 16.11.2022

Actualizat la data de 16.11.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Ce ai face în cazul în care informațiile tale cele mai private ar fi brusc disponibile online pentru a fi văzute de oricine? Imaginează-ți: imagini, clipuri video, informații financiare, email-uri … toate accesibile fără știrea sau consimțământul tău pentru oricine vrea să le acceseze. Probabil că am văzut cu toții știrile despre diverse vedete și persoane politice care au fost mai puțin atenți decât ar fi trebuit să fie cu informațiile care nu au fost destinate consumului public. Fără o supraveghere adecvată a acestor informații sensibile, acestea pot deveni disponibile pentru orice utilizator care are o conexiune la Internet.

Menținerea informațiilor din mediul online în condiții de siguranță reprezintă o preocupare crescândă pentru mulți oameni, nu doar pentru oameni politici și celebrități. Este important să ții cont de măsurile de confidențialitate pe care le-ai putea avea pentru propriile informații financiare, legale și personale. În acest articol, vom prezența cinci moduri practice prin care poți să te protejezi împotriva eventualelor scurgeri de informații în timp ce te afli online.

Crează parole și nume de utilizator unice pentru fiecare serviciu online

Mulți oameni folosesc aceleași nume de utilizator și parole pentru toate serviciile lor online. Există atât de multe și poate fi dificil să ții evidența pentru fiecare dintre acestea. Dacă ești în căutarea unei modalități de urmărire a mai multor parole securizate, KeePass este o opțiune bună gratuită. „KeePass este un manager gratuit de parole open source, care te ajută să îți gestionezi parolele într-un mod sigur. Poți să îți pui toate parolele într-o singură bază de date. Care este blocată cu o cheie principală sau un fișier cheie. Astfel, trebuie doar să îți amintești o singură parolă sau să selectezi fișierul cheie pentru a debloca întreaga bază de date. Bazele de date sunt criptate folosind cele mai bune și cei mai cunoscuți algoritmi de criptare (AES și Twofish). ”

Nu presupune că serviciile îți protejează informațiile

Site-urile de stocare online, cum ar fi DropBox, fac o treabă destul de bună în a păstra informațiile în siguranță. Cu toate acestea, dacă ești preocupat de faptul că ceea ce încarci este deosebit de sensibil, ar trebui să criptezi acel conținut. Servicii precum BoxCryptor vor face acest lucru gratuit (se aplică totuși niveluri tarifare diferențiate în materie de securitate).

Fii atent la informația partajată online

Suntem rugați să completăm formulare sau să ne conectăm la un serviciu nou tot timpul pe Web. Pentru ce sunt folosite toate aceste informații? Companiile fac o mulțime de bani analizând și folosind datele pe care le oferim în mod gratuit. Dacă dorești să rămâi puțin mai privat, poți utiliza BugMeNot pentru a evita completarea formularelor inutile care solicită prea multe informații personale.

Nu furniza niciodată informații private

Trebuie să știm în momentul de față că dezvăluirea informațiilor personale este o mare eroare în mediul online. Mulți oameni nu își dau seama că informațiile pe care le publică pot crea o imagine foarte completă. Această practică este numită „doxxing” și devine o problema din ce în ce mai mare. Mai ales că mulți oameni folosesc același nume de utilizator pentru toate serviciile lor online. Pentru a evita acest lucru, fii extrem de precaut în cât de multe informații oferi și asigură-te că nu folosești același nume de utilizator în cadrul serviciilor.

Deconectează-te mai des de pe site-uri

Iată un scenariu: Mihai decide să ia o pauză la locul de muncă și să-și verifice soldul bancar. El devine distras și lasă pagina deschisă pe computerul său, lăsând informații pentru oricine să le vadă și să le poată folosi. Acest tip de greșeli se întâmplă tot timpul. Informațiile financiare, conectările la rețelele sociale, email-urile etc. pot fi compromise extrem de ușor. Cea mai bună practică este să utilizezi un computer sigur (nu public sau de la serviciu) când accesezi informații personale. Deconecteaza-te de pe orice site pe pe un computer public, încât alte persoane nu vor putea accesa informațiile tale.

Prioritizează confidențialitatea online

Din păcate tot mai des ne confruntăm cu un aspect. In timp ce ne-am dori să credem că toată lumea cu care întrăm în contact are cele mai bune intenții, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Utilizează sfaturile din acest articol pentru a te proteja împotriva scurgerilor nedorite de informații personale în mediul online.

0

Articole relevante

29 May2024

Ce sunt layerele de rețea?

Citește mai departe
27 May2024

Cum gestionăm atacurile de tip Brute Force

Citește mai departe
29 Apr2024

Rețelele private

Citește mai departe
25 Apr2024

Social Media Marketing și cum poate ajuta afacerea ta

Citește mai departe
24 Apr2024

R1Soft: Soluția pentru Backup și Recuperare

Citește mai departe
19 Apr2024

Ghidul complet al conexiunilor Gigabit

Citește mai departe

Comentarii