Capacitatea fibrei optice din centrele de date ar putea ajunge până la 800 de gigabiti în 2019

Limitele superioare ale capacității fibrelor nu au fost atinse încă. Două anunțuri făcute în cadrul unei conferințe despre fibra optică din San Diego indică recent progresul înregistrat în înghesuirea ...

Publicat la data de 29.03.2019

Actualizat la data de 29.03.2019

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Limitele superioare ale capacității fibrelor nu au fost atinse încă. Două anunțuri făcute în cadrul unei conferințe despre fibra optică din San Diego indică recent progresul înregistrat în înghesuirea mai multor date în fibra optica.

În primul anunț, cercetătorii spun că au obținut 26,2 terabiți pe secundă pe un cablu transatlantic numit MAREA cu o lungime de aproximativ 6437.376 de kilometri, într-un experiment; iar în al doilea, compania telecomunicații Ciena declară că va începe livrările unui sistem de transmisie a luminii cu o lungime de undă de 800 gigabiți pe secundă în 2019.

Laser de mare viteză

MAREA, tradusă ca „maree” în limba spaniolă, este un cablul, operat de către compania spaniolă Telefonica și deținut de către Microsoft și Facebook ce se întinde între Virginia Beach, și Bilbao, în Spania. Cablul cu fibre, lansat cu un an în urmă, este conceput pentru a prelua 160 terabiți de date pe secundă prin cele opt perechi de 20 terabiti. Fiecare dintre aceste perechi este astfel suficient de mare pentru a transporta 4 milioane de clipuri video de înaltă definiție în același timp, a explicat Infinera, furnizor de rețea, într-un comunicat de presă al unei conferințe și expoziții privind fibrele optice.

Cercetătorii de la Infinera susțin însă că folosirea pentru prima dată pe un cablu ca acesta a unei variante proprii de modulare cu laser de mare viteză, numită PM-16QAM, a introdus 26,2 terabiți printr-una din perechi pe lungimea cablului . Acesta este un câștig de 20% față de specificațiile de proiectare.

„Metoda ar putea crește capacitatea rețelei fără a necesita cabluri noi, care pot costa sute de milioane de dolari pentru a fi construite”, spune Infinera.

Mai mult de jumătate din populația lumii este acum online, iar acest număr este în creștere continuă în unele regiuni, cum ar fi Africa. A existat o creștere de zece ori a acestui număr în 13 ani, potrivit ONU. Centrele de date, de asemenea, necesită o creștere a lățimii de bandă.

Orice câștig de capacitate în ceea ce privește fibra optica este bun, explică dr. Pierre Mertz, unul dintre ingineri. Aceasta deoarece capacitatea fibrei (date pe secundă) ar putea atinge limitele maxime. „În termeni simpli, dacă încerci să mărești limitele capacității fibrelor, vei reduce acoperirea”, spune el.

Sistem optic coerent

În cel de-al doilea anunț de la San Diego, s-a discutat despre introducerea unui sistem mult mai rapid. „Soluțiile WaveLogic 5 vor începe să devină disponibile în a doua jumătate a anului 2019”, spune Ciena într-un comunicat de presă în care anunță o soluție de fibră de 800 gigabiti adaptată, parțial, la centralele de date care se pot conecta la 100 sau 200 gigabiți . Folosește cea mai recentă transmisie optică coerentă – o încercare de a ridica fibrele la o capacitate mai mare.

Instrumentele optice coerente traduc semnalele digitale tradiționale pentru sistemul de fibră prin modulare. „Traduce unu și zero în semnalul digital – aprinderea și stingerea luminii din fibră – și utilizează tehnologie sofisticată pentru a modula amplitudinea și faza acelei lumini și de a trimite semnalul în fiecare dintre cele două polarizări” explică Ciena pe site-ul său. Aceasta codifică mai multe date în unde luminoase.

0

Articole relevante

26 Jan2021

Oferta NAV pentru VPS hosting a devenit mai atractivă!

Citește mai departe
01 Oct2020

Apple lansează un nou pachet care combină serviciile sale majore pentru consumatori -Apple One

Citește mai departe
11 Feb2020

Raritan® introduce nouă generație Economical KVM-over-IP

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe
22 Jan2020

Suport Steam Valve pe sistemul de operare Chrome OS?

Citește mai departe
13 Jan2020

Update vital pentru Windows 7 - Microsoft avertizează că milioane de utilizatori ar putea avea probleme

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT