Care este diferența dintre Bluetooth și Wi-Fi?

Dacă ai un smartphone, laptop, tabletă sau dispozitiv similar, probabil că este echipat atât cu wireless Bluetooth, cât și Wi-Fi. Dar ce sunt exact Bluetooth și Wi-Fi și cum diferă? Bluetooth, dezvolt ...

Publicat la data de 14.11.2022

Actualizat la data de 14.11.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Dacă ai un smartphone, laptop, tabletă sau dispozitiv similar, probabil că este echipat atât cu wireless Bluetooth, cât și Wi-Fi.

Dar ce sunt exact Bluetooth și Wi-Fi și cum diferă?

Bluetooth, dezvoltat la sfârșitul anilor 1990, este o tehnologie concepută pentru a permite comunicarea fără fir pe distanță scurtă între dispozitive electronice. Cum ar fi între un laptop și un smartphone sau între un computer și un televizor. Bluetooth funcționează folosind frecvențe radio, mai degrabă decât spectrul infraroșu folosit de telecomenzile tradiționale. Drept urmare, Bluetooth elimină necesitatea unei conexiuni prin cablu, cât și menținerea unei linii vizuale clare pentru a comunica între dispozitive.

Wi-Fi este similar cu Bluetooth prin faptul că folosește unde radio pentru transferul de date de mare viteză pe distanțe scurte, fără a fi nevoie de o conexiune prin cablu. Wi-Fi funcționează prin ruperea unui semnal în bucăți și transmiterea acelor fragmente pe mai multe frecvențe radio. Această tehnică permite transmiterea semnalului la o putere mai mică pe frecvență. Wi-Fi a trecut prin multe procese de standardizare, aprobate de IEEE, pentru a permite o lățime de bandă mai mare.

Deși ambele sunt forme de comunicare fără fir, Bluetooth și Wi-Fi diferă în ceea ce privește scopul, capacitățile și alți factori. Bluetooth permite transferul de date pe distanță scurtă între dispozitive. De exemplu, este folosit în mod obișnuit în căștile pentru telefoane mobile, permițând utilizarea telefonului hands-free. Wi-Fi, pe de altă parte, permite dispozitivelor să se conecteze la Internet. Bluetooth limitează numărul de dispozitive care se pot conecta la un moment dat. In timp ce Wi-Fi este deschis pentru mai multe dispozitive și mai mulți utilizatori. Bluetooth, deoarece necesită un adaptor pe dispozitiv de conectare, este mai simplu și necesită mai puțină energie decât Wi-Fi. Deși acest lucru se realizează în detrimentul intervalului și vitezei de transfer de date, în care Wi- Fi depășește de obicei capacitățile Bluetooth.

0

Articole relevante

02 Dec2022

Ce sunt serverele Proxy?

Citește mai departe
30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe
28 Nov2022

Ce este Uptime-ul în Găzduire Web?

Citește mai departe
25 Nov2022

Ce este cPanel și cu ce mă ajută?

Citește mai departe
23 Nov2022

Ce este DNS cache și cum funcționează?

Citește mai departe
21 Nov2022

Latența afectează calitatea Internetului?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT