Casa inteligentă este sigură?

Internetul lucrurilor (IoT) schimbă modul în care trăim prin conectarea dispozitivelor pe care le folosim. Este suficient de simplu să oferi control de la distanță unui singur dispozitiv pentru o casa ...

Publicat la data de 20.09.2022

Actualizat la data de 22.09.2022

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Internetul lucrurilor (IoT) schimbă modul în care trăim prin conectarea dispozitivelor pe care le folosim. Este suficient de simplu să oferi control de la distanță unui singur dispozitiv pentru o casa inteligentă. Prima telecomandă a fost dezvoltată în anii 1950. Acum, orice dispozitiv, de la hifi la încălzire, încuietori și iluminat, poate fi conectat la un singur controler prin internet. Toate acestea prin intermediul unei case inteligente.

Casa inteligentă iți poate face viața mai ușoară și mai plăcută. Cu toate acestea, vine și cu un dezavantaj. Conectând sistemele de acasă la internet, le expuneți la o serie de riscuri de securitate. Iți vom arăta cum se întâmplă acest lucru și îți vom oferi sfaturi pentru a avea o casă sigură.

Cum funcționează o casa inteligentă?

Casele inteligente folosesc dispozitive care se pot conecta la internet si pot fi controlate de la distanță. Aceste dispozitive pot fi la fel de mici ca o cafetieră sau mari ca întregul sistem de încălzire.

Ceea ce le face diferite de telecomanda tradițională este că folosesc protocolul IP pentru a se conecta la un hub. Acesta ar putea fi routerul de rețea de acasă sau smartphone-ul.

Spre deosebire de telecomanda televizorului, aceste dispozitive pot colecta și stoca informații despre utilizarea și preferințele tale în rețea. Aceste date fac din casa inteligentă un potențial risc, iar fiecare dispozitiv pe care îl adaugi reprezinta un nou risc.

Să aruncăm o privire asupra tipurilor de amenințări de securitate pe care trebuie să le iei în considerare la o casa inteligenta.

Riscuri și amenințări pentru securitatea casei inteligente

În primul rând, este posibil ca dispozitivele individuale să nu fie sigure. Unele dispozitive sunt introduse pe piață fiind posibil ca securitatea lor să nu fi fost abordată în mod adecvat. Cateodata, manualele de utilizare nu abordează problemele legate de confidențialitate și nu oferă informații pentru a sti că dispozitivul este sigur. De exemplu, camerele de securitate pot fi compromise, dând hakerilor posibilitatea de a vedea în interiorul unei case.

Mulți experți cred că, nu ar trebui să te gândesti la ce se întâmplă „dacă” sunt piratate, ci „când”, multe fiind ușor de piratat.

Este posibil ca rețeaua de domiciliu să nu fie sigură și datele ar putea fi accesibile unui intrus. Un criminal cibernetic iți poate urmări tiparele de utilizare pentru diferite dispozitive pentru a vedea când ești departe de casă.

Dacă rețeaua de domiciliu este controlată din contul tău principal de internet, nu doar datele de pe dispozitivele IoT ar putea fi în pericol. Orice vulnerabilitate ar putea compromite informațiile tale private, inclusiv e-mailurile, conturile tale de rețele sociale și chiar conturile tale bancare.

Mulți utilizatori își controlează casa inteligenta printr-un smartphone, ceea ce face valoroasă pentru oricine dorește să-ți pirateze viața. Acest lucru creează un risc ridicat dacă telefonul tău este compromis, sau dacă cineva reușește să asculte virtual conexiunea ta. Asigură-te că securitatea rețelei de acasă nu este compromisă de un singur dispozitiv IoT vulnerabil.

Dacă dorești să beneficiezi de avantajele unei case inteligente, trebuie să te asiguri că abordezi potențialele probleme de securitate.

Sfaturi pentru securitatea dintr-o casa inteligentă

Primul pas în abordarea securității in casa inteligenta este să izolezi rețeaua ta inteligentă de acasă de celelalte rețele. Acest lucru este relativ ușor de realizat prin configurarea rețelelor pentru dispozitivele tale IoT de acasă. Frigiderul tău ar putea fi compromis pentru a face parte dintr-o rețea bot care trimite spam sau minează criptomonede. Cu toate acestea, deoarece ocupă un loc în propria sa rețea, nu va putea accesa e-mailurile sau contul bancar.

În al doilea rând, asigură-te că dispozitivele de acces, control și livrare din rețeaua ta sunt securizate. Acestea ar putea include difuzoare inteligente, routerul de internet, computerul și smartphone-ul. Smartphone-ul tău, dacă este compromis sau furat, ar putea pune în pericol întregul sistem de securitate de acasă, așa că asigură-te că securizarea acestuia este prioritatea ta prin achiziționarea de programe pentru securitatea Android sau iOS.

Cel mai indicat ar fi sa achizitionezi un VPS pentru a putea configura reteaua pentru o casa inteligenta.

Utilizează blocarea ecranului de pe smartphone-ul tău pentru a te asigura că nimeni nu îl poate accesa în absența ta.

Asigură-te că toate computerele și smartphone-urile tale sunt protejate prin parolă. Folosește parole puternice care sunt greu de spart și, nu folosi parole ușor de ghicit (cum ar fi ziua de naștere sau numele).

Asigură-te că nu ai cont de administrator sau de root computerul principal. Dacă intră un hacker, acest lucru va limita pagubele pe care le poate face în sistem, deoarece nu va avea privilegii de administrator.

Schimbă numele de utilizator și parola implicite de pe router. Schimbarea numelui va împiedica hackerii să mai ghicească dispozitivul sau rețeaua pe care o utilizezi. Utilizează autentificarea WPA pentru a crea o rețea sigură.

Firewall

Utilizează firewall-uri pe orice computer și pe router. Majoritatea routerelor au un firewall încorporat în hardware-ul lor, dar acesta trebuie mai întâi activat de către utilizator.
Dacă routerul tău nu iți oferă funcții de securitate bune, înlocuieste-l cu unul care o face.

Utilizează software de securitate puternic pe computerele și smartphone-ul tău pentru a evita instalarea de programe malware sau infectarea cu viruși.

Rulează întotdeauna corecțiile și actualizările de securitate și menține software-ul la zi. Software-ul învechit are vulnerabilități ușor de exploatat de către hackeri. Acesta poate fi motivul pentru care acestia ataca o casa inteligenta.

Concluzie pentru o casa

Chiar dacă ai urmat toate aceste sfaturi pentru securitatea casei, tot riști dacă te conectezi la un Wi-Fi public cu laptopul sau telefonul. Dacă tu nu ai nevoie de autentificare pentru a intra într-o rețea, nici hackerii nu au. Dacă utilizezi în mod regulat rețeaua Wi-Fi publică, află cum să utilizezi o rețea privată virtuală (VPN).

După ce ai securizat rețelele pentru a te asigura că niciunul dintre dispozitivele IoT nu iți poate accesa datele personale, poti securiza dispozitivele individuale. Doar asa ve avea cu adevarat o casa inteligenta.

0

Articole relevante

28 Nov2022

Trucuri Linux ce te pot scuti de probleme

Citește mai departe
22 Nov2022

Cum îmi dezvolt o companie de hosting?

Citește mai departe
15 Nov2022

Domeniu .ro expirat. Cum îl prelungesc?

Citește mai departe
04 Nov2022

Diferența dintre extensiile de domenii .com, .net, .ro

Citește mai departe
03 Nov2022

Cum înregistrez un domeniu premium?

Citește mai departe
02 Nov2022

Web Hosting vs Găzduire WordPress

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT