Cât de util este un VPN?

Un VPN sau o rețea privată virtuală vă permite să creați o conexiune securizată către o altă rețea prin Internet. VPN-urile pot fi utilizate pentru a accesa site-urile web ce impun restricții regional ...

Publicat la data de 21.06.2022

Actualizat la data de 21.06.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Un VPN sau o rețea privată virtuală vă permite să creați o conexiune securizată către o altă rețea prin Internet. VPN-urile pot fi utilizate pentru a accesa site-urile web ce impun restricții regionale sau pentru a vă proteja activitatea de navigare de ochii curioși de pe rețelele de Wi-Fi public și multe altele.

Rețelele VPN transmit întregul trafic către rețea, ceea ce înseamnă că veți avea o serie de beneficii – cum ar fi accesarea de la distanță a resurselor locale de rețea și ocolirea cenzurii internetului. Cele mai multe sisteme de operare au suport integrat VPN.

Când conectați computerul (sau un alt dispozitiv, cum ar fi un smartphone sau o tabletă) la un VPN, acesta se comportă ca și cum ar fi în aceeași rețea locală cu VPN-ul. Astfel tot traficul dumneavoastră de rețea este trimis printr-o conexiune securizată către VPN.

Deoarece computerul se comportă ca și cum ar fi în rețea, acest lucru vă permite să accesați în siguranță resursele de pe rețeaua locală chiar și atunci când vă aflați în cealaltă parte a lumii. De asemenea, veți putea să utilizați Internetul ca și cum ați fi prezent la locația VPN, ceea ce are anumite beneficii dacă utilizați Wi-Fi public sau dacă doriți să accesați site-uri geo-blocate.

Când navigați pe Web în timp ce sunteți conectat la o rețea VPN, computerul dumneavoastră contactează site-ul printr-o conexiune VPN criptată. VPN transmite solicitarea pentru dumneavoastră și transmite răspunsul de pe site înapoi prin conexiunea securizată. Dacă utilizați o rețea VPN bazată pe SUA pentru a accesa Netflix, Netflix vă va vedea conexiunea ca provenind din SUA.

Utilizarea VPN-urilor

VPN-urile sunt un instrument destul de simplu, dar pot fi utilizate pentru a face o mare varietate de lucruri:

Accesați o rețea de afaceri în timp ce călătoriți: VPN-urile sunt frecvent utilizate de către utilizatorii ce călătoresc în scop de afaceri pentru a accesa rețeaua companiei, inclusiv toate resursele de rețea locale, pe timpul călătoriei. Astfel resursele locale nu trebuiesc expuse direct la Internet, ceea ce sporește securitatea.

Accesați rețeaua dumneavoastră de la domiciliu în timp ce călătoriți: De asemenea, puteți configura propria rețea VPN pentru a vă accesa propria rețea în timp ce călătoriți. Acest lucru vă va permite să accesați desktop-ul Windows de la distanță prin Internet, să utilizați fișiere locale ale PC-ului și să jucați jocuri pe Internet ca și cum ați fi în aceeași rețea locală.

Ascundeți activitatea dumneavoastră de navigare din rețeaua locală și din ISP: dacă utilizați o conexiune publică Wi-Fi, activitatea dumneavoastră de navigare pe site-uri non-HTTPS este vizibilă pentru toată lumea, dacă știu cum să se uite. Dacă doriți să vă ascundeți activitatea de navigare pentru o mai mare confidențialitate, vă puteți conecta la o rețea VPN. Rețeaua locală va vedea o singură conexiune VPN sigură. Tot traficul va merge prin conexiunea VPN. Deși acest lucru poate fi folosit pentru a ocoli monitorizarea conexiunii de către furnizorul dumneavoastră de servicii de Internet, rețineți că furnizorii VPN pot opta pentru înregistrarea traficului la nivelul lor.

Accesați site-uri web Geo-blocate: indiferent dacă sunteți un american si încearcați să vă accesați contul Netflix în timp ce călătoriți în afara țării sau doriți să utilizați site-uri media americane precum Netflix, veți putea accesa aceste servicii blocate la nivel de regiune dacă vă conectați la o rețea VPN din SUA.

Treceți peste cenzurarea Internetului: Mulți chinezi folosesc VPN-uri pentru a ocoli Marele Firewall din China și pentru a avea acces la întregul Internet. (Cu toate acestea, Great Firewall a început să interfereze recent cu VPN-urile.)

Descărcarea de fișiere: Da, hai să fim cinstiți – mulți oameni folosesc conexiuni VPN pentru a descărca fișiere prin BitTorrent. Acest lucru poate fi de fapt util chiar dacă descărcați torrent-uri complet legale – dacă ISP-ul dumneavoastră scade viteza BitTorrent și îl face extrem de lent, puteți utiliza BitTorrent pe un VPN pentru a obține viteze mai mari. Același lucru este valabil și pentru alte tipuri de trafic pe care ISP-ul dumneavoastră le-ar putea interfera (cu excepția cazului în care interferează cu traficul VPN propriu-zis).

Utilizarea unei rețele VPN

Conectarea la o rețea VPN este destul de simplă. În Windows, apăsăți tasta Windows, tastați VPN și faceți clic pe opțiunea Configurare rețea privată virtuală (VPN). (Dacă utilizați Windows 11, va trebui să faceți clic pe categoria Setări după căutare.) Utilizați expertul pentru a introduce adresa și datele de conectare ale serviciului VPN pe care doriți să îl utilizați. Puteți apoi să vă conectați și să vă deconectați de la VPN-uri utilizând pictograma de rețea din bara de sistem – aceeași pe care o utilizați în gestionarea rețelelor Wi-Fi la care sunteți conectat.

0

Articole relevante

27 Nov2023

Partiția SWAP: Ce este și cum funcționează

Citește mai departe
16 Nov2023

Debian: Un Sistem de Operare Linux Solid și Fiabil

Citește mai departe
11 Nov2023

FTP sau File Manager: Alegerea Potrivită pentru Administrarea Fișierelor pe Server

Citește mai departe
06 Nov2023

Ce este JetBackup

Citește mai departe
16 Oct2023

Importanța CSS în Web Design

Citește mai departe
25 Sep2023

Ce este iptables și cum funcționează?

Citește mai departe

Comentarii