+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Ce este FTP și cum îl folosim?

Ați putea sau nu să fi auzit termenul FTP, însă acest serviciu poate fi foarte util la crearea unui site Web. FTP este un acronim pentru File Transfer Protocol. Un client FTP este un program care vă p ...

Publicat la data de 02.01.2019

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Ați putea sau nu să fi auzit termenul FTP, însă acest serviciu poate fi foarte util la crearea unui site Web. FTP este un acronim pentru File Transfer Protocol. Un client FTP este un program care vă permite să mutați cu ușurință fișiere de la un computer la altul.

În cazul creării unui site web, aceasta înseamnă că, în cazul în care creați paginile pentru site pe computerul dvs., fie folosind un editor de text, fie un editor de pagini web, va trebui să îl mutați pe serverul pe care va fi găzduit site-ul dvs., iar FTP este principala modalitate de a face acest lucru.

Există multe programe de tipul client FTP diferite pe care le puteți descărca de pe Internet. Unele dintre acestea pot fi descărcate gratuit, iar altele pot fi descărcate și încercate înainte de a fi cumpărate.

Cum functioneazã?

Odată ce ați instalat clientul FTP în computerul dvs. și aveți un cont creat de către un furnizor de servicii de găzduire care oferă FTP, sunteți gata să începeți.

Deschideți clientul FTP. Veți vedea mai multe câmpuri diferite pe care va trebui să le completați. Primul este numele profilului. Acesta este pur și simplu numele pe care îl veți da acestui site. Puteți să-l numiți și Pagina de pornire dacă doriți.

Următorul câmp este pentru numele sau adresa gazdei. Acesta este numele serverului pe care se găsește site-ul dvs. Puteți obține acastă informație de la furnizorul dvs. de găzduire. Acesta va arată cam așa: ftp.hostname.com

Celelalte lucruri importante de care veți avea nevoie pentru a accesa site-ul dvs. sunt ID-ul dvs. de utilizator și parola. Acestea sunt aceleași cu numele de utilizator și parola pe care le-ați furnizat când ați optat pentru serviciul de găzduire pe care încercați să-l accesați.

Este recomandat să dați clic pe butonul care salvează parola, astfel încât să nu fie nevoie să o tastați de fiecare dată, decât dacă nu aveți un motiv de securitate pentru a nu face acest lucru. De asemenea, este posibil să accesați proprietățile de pornire și să schimbați folderul inițial local în așa fel încât să accesați automat locația de pe computerul în care păstrați fișierele site-ului.

După ce ați trecut prin toate setările și v-ați asigurat că toate datele introduse sunt corecte, faceți clic pe OK și veți vedea că echipamentul dvs. se va conecta la serverul pe care aveți site-ul. Veți ști că această operațiune este completă în momentul în care fișierele de pe server vor fi afișate în partea dreaptă a ecranului.

Pentru simplitate, vă recomandăm să configurați dosarele de pe serviciul de găzduire exact la fel cum le aveți setate și pe computerul dvs., astfel încât să vă amintiți întotdeauna să puneți fișierele în folderele corecte.

Utilizarea FTP

Acum că sunteți conectat partea dificilă a trecut și putem începe lucrurile distractive. Să transferăm niște fișiere!

În partea stângă a ecranului sunt afișate fișierele de pe computerul dvs.. Găsiți fișierul pe care doriți să-l transferați făcând dublu clic pe foldere, până ajungeți la fișierul dorit. În partea dreaptă a ecranului sunt afișate fișierele de pe serverul de găzduire. Accesați dosarul în care doriți să transferați fișierele tot prin dublu clic.

Acum puteți face dublu clic pe fișierul pe care doriți să îl transferați sau puteți să faceți un singur clic pe el și apoi să faceți clic pe săgeata care indică în partea dreaptă a ecranului. În orice caz, veți avea acum un fișier pe serverul dvs. de găzduire. Pentru a muta un fișier de pe serverul de găzduire pe computerul dvs. faceți același lucru, cu excepția faptului că acum veți face clic pe săgeata care indică în partea stângă a ecranului.

Însă aceste operațiuni nu sunt tot ce puteți face cu fișierele dvs. utilizând clientul FTP. De asemenea, puteți vizualiza, redenumi, șterge și muta fișierele. Dacă doriți să creați un dosar nou pentru fișierele dvs., puteți face acest lucru și făcând clic pe MkDir.

Acum aveți abilitatea de a transfera fișiere. Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul dvs. Web. Este posibil să fie nevoie să faceți câteva ajustări la link-urile dvs., însă acum aveți un site Web propriu.

0

Articole relevante

25 Oct2019

Ce este DNSSEC?

Citește mai departe
11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT