Ce este gateway implicit în rețea?

Un gateway implicit (defaul gateway) permite dispozitivelor dintr-o rețea să comunice cu dispozitivele din altă rețea. Dacă laptopul tău solicită o pagină web pe Internet, cererea va trece mai întâi p ...

Publicat la data de 20.12.2022

Actualizat la data de 20.12.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Un gateway implicit (defaul gateway) permite dispozitivelor dintr-o rețea să comunice cu dispozitivele din altă rețea. Dacă laptopul tău solicită o pagină web pe Internet, cererea va trece mai întâi prin gateway înainte de a ieși din rețeaua locală.

O modalitate mai ușoară pentru a înțelege termenul de default gateway ar putea fi să te gândesti la acesta ca la un dispozitiv intermediar între rețeaua locală și Internet. Este necesar pentru transferul datelor interne către Internet și înapoi.

Acest dispozitiv transferă traficul de la subrețeaua locală către dispozitivele din alte subrețele. Gateway-ul implicit adesea se conectează rețeaua locală la Internet. Asta deși gateway-urile interne pentru comunicații dintr-o rețea locală servesc, de asemenea, un scop util în rețelele corporative.

Cum se deplasează traficul printr-un gateway implicit

Toți clienții dintr-un punct de rețea sunt ghidați către un gateway prestabilit care le rutează traficul.

Gateway-ul implicit din rețeaua ta înțelege rutele care trebuiesc urmate pentru a trimite solicitările pe Internet, din rețeaua ta.

În cazul în care traficul este legat cu alte dispozitive interne și nu cu un dispozitiv extern din rețeaua locală, gateway-ul implicit înțelege cererea, însă în loc să trimită datele afară din rețea, acesta indică spre dispozitivul local corect.

Acest proces este înțeles pe baza adresei IP pe care o solicită dispozitivul inițial.

Tipuri de gateway-uri implicite

Gateway-urile implicite pentru Internet sunt de obicei de două tipuri:

  1. În rețelele de domiciliu sau de afaceri mici, cu un router broadband folosit pentru a partaja conexiunea la Internet, acel router servește și ca gateway implicit.
  2. În rețelele de domiciliu sau de afaceri mici, fără un router, cum ar fi reședințe cu acces la Internet, un router din locația furnizorului servește ca și gateway implicit.

Gateway-urile implicite de rețea pot fi, de asemenea, configurate utilizând un computer obișnuit în loc de un router. Aceste gateway-uri utilizează două adaptoare de rețea unde unul este conectat la subreteaua locală iar celălalt este conectat la rețeaua externă.

Routerele sau computerele pot fi folosite pentru a realiza rețeaua de subneturi, cum ar fi cele din companiile mai mari.

Cum să găsesti adresa IP a gateway-ului

Este posibil să ai nevoie să cunoști adresa IP a gateway-ului implicit dacă există o problemă de rețea.

În Windows, adresa gateway-ului poate fi accesată prin Command Prompt cu comanda ipconfig, sau prin intermediul Panoului de control. Comenzile netstat și ip sunt utilizate pe macOS și Linux pentru a găsi adresa gateway-ului.

0

Articole relevante

20 Mar2023

Rețelele private

Citește mai departe
16 Mar2023

Atacurile DDoS vs Flood: Diferențe și moduri de prevenție!

Citește mai departe
22 Feb2023

Cablurile Ethernet și tipurile acestora

Citește mai departe
16 Feb2023

Distribuții Linux: Cum alegem?

Citește mai departe
09 Feb2023

Pentru ce am folosit Internetul în 2022?

Citește mai departe
01 Feb2023

Ce este un conflict de adrese IP?

Citește mai departe

Comentarii