+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Ce este IPv6 și de ce nu folosim așa ceva?

În cea mai mare parte, avertismentele directe privind epuizarea adreselor de internet au încetat deoarece, încet, dar sigur, migrarea din lumea Internet Protocol 4 (IPv4) la IPv6 a început, iar softwa ...

Publicat la data de 15.02.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

În cea mai mare parte, avertismentele directe privind epuizarea adreselor de internet au încetat deoarece, încet, dar sigur, migrarea din lumea Internet Protocol 4 (IPv4) la IPv6 a început, iar software-ul este disponibil pentru a preveni apocalipsa de adrese pe care mulți o anticipau.

Dar înainte de a vedea unde suntem și unde mergem cu IPv6, să ne întoarcem la primele zile de propagare pe internet a acestora.

Ce este IPv6 și de ce este important?

IPv6 este ultima versiune a Protocolului de Internet, care identifică dispozitivele de pe internet pentru a le putea localiza. Fiecare dispozitiv care utilizează internetul este identificat prin propria adresă IP astfel încât comunicarea pe internet să funcționeze. Acest aspect este exact ca și adresele stradale și codurile poștale pe care trebuie să le cunoașteți pentru a trimite o scrisoare.

Versiunea anterioară, IPv4, folosește o schemă de adresare pe 32 de biți pentru a suporta 4,3 miliarde de dispozitive, considerată a fi suficientă. Cu toate acestea, odată cu expansiunea internetului, a calculatoarelor personale, a telefoanelor inteligente și a dispozitivelor conectate la Internet demonstrează că lumea are nevoie de mai multe adrese.

Din fericire, Internet Engineering Task Force (IETF) a prezis acest lucru acum 20 de ani. În 1998 a creat IPv6, care utilizează în schimb adresarea pe 128 de biți pentru a susține aproximativ 340 trilioane de miliarde (sau 2 la puterea 128, dacă doriți) de adrese. În locul metodei adresei IPv4 cu patru seturi de numere de la 1 la 3 cifre, IPv6 folosește opt grupuri de câte patru cifre hexazecimale, separate de virgule.

Care sunt beneficiile IPv6?

În activitatea sa, IETF a adus îmbunătățiri ale IPv6 comparativ cu IPv4. Protocolul IPv6 poate gestiona mai eficient pachetele, îmbunătățește performanța și crește securitatea. Acesta permite furnizorilor de servicii internet să reducă dimensiunea tabelelor de rutare, făcându-le mai ierarhice.

Având în vedere toate aceste avantaje, se pare că industria are nevoie de mult timp pentru a trece de la IPv4 la IPv6. Unul dintre motive este că traducerea adreselor de rețea (NAT) a ajutat la întârzierea tranziției. NAT permite direcționarea traficului către mii și mii de adrese IP individuale în rețele private prin intermediul gateway-urilor NAT care utilizează fiecare o singură adresă IP publică.

Rețelele de transport și ISP-urile au fost primul grup care au început să implementeze IPv6 în rețelele lor. De exemplu, T-Mobile USA are mai mult de 90% din traficul său trecut pe IPv6, iar Verizon Wireless se află în spatele acestuia la 82,25%. Comcast și AT & T au rețelele la 63% și, respectiv 65%, potrivit grupului de companii World Ipv6 Launch.

Site-urile majore sosesc din urmă – puțin sub 30% din site-urile Web Alexa Top 1000 sunt disponibile în prezent pe IPv6, declară World IPv6 Launch.

Întreprinderile se află în desfășurare, cu mai puțin de un sfert din întreprinderile care fac publicitate în prefixele IPv6, potrivit raportului „State of IPv6 Deployment 2017” al Societății de Internet. Complexitatea, costurile și timpul necesar pentru finalizare sunt toate motivele prezentate. În plus, unele proiecte au fost amânate datorită compatibilității cu software-ul. De exemplu, un raport din ianuarie 2017 a declarat că o eroare în Windows 10 „a subminat eforturile Microsoft de a lansa o rețea exclusivă IPv6 la sediul său din Seattle”.

Când vor apărea mai multe implementări?

Societatea de Internet a declarat că prețul adreselor IPv4 va atinge un maxim în 2018, iar prețurile vor scădea după ce implementarea IPv6 va depăși 50%. În prezent, în opinia Google, lumea are adoptarea IPv6 de la 20% la 22%, dar în S.U.A. este de aproximativ 32%).

Pe măsură ce prețul adreselor IPv4 începe să scadă, Societatea de Internet sugerează că întreprinderile își vând adresele IPv4 existente pentru a ajuta la finanțarea implementării IPv6. Institutul de Tehnologie din Massachusetts a făcut acest lucru, potrivit unei note postate pe site-ul GitHub. Universitatea a concluzionat că 8 milioane de adrese IPv4 au fost „excesive” și ar putea fi vândute fără a afecta nevoile actuale sau viitoare, deoarece deține și o mulțime de adrese IPv6.

În plus, deoarece se produc mai multe implementări, mai multe companii vor începe să perceapă taxe pentru utilizarea adreselor IPv4, oferind gratuit servicii IPv6. Marea Britanie ISP Mythic Beasts spune că „conectivitatea IPv6 vine ca standard”, în timp ce „conectivitatea IPv4 este un extra opțional”.

Când va fi „oprit” IPv4?

Cea mai mare parte a lumii „a rămas fără” adrese noi IPv4 între 2011 și 2018 – dar nu vom renunța complet la acestea, deoarece adresele IPv4 se vând și se reutilizează (așa cum am menționat mai devreme) și toate adresele rămase vor fi utilizate pentru tranziții IPv6.

Nu există nicio dată oficială de oprire, astfel încât oamenii nu trebuie să se îngrijoreze că accesul la internet va dispărea brusc într-o zi. Pe măsură ce mai tot multe rețele fac tranziția, mai multe site-uri de conținut suportă IPv6 și mai mulți utilizatori finali își modernizează echipamentele pentru capacitățile IPv6, lumea se va îndepărta încet de IPv4.

0

Articole relevante

03 Dec2018

Traducerea adreselor de rețea

Citește mai departe
29 Nov2018

Ce este adresa de rețea a unui computer

Citește mai departe
27 Nov2018

ARP - Protocolul de rezolvare a adreselor

Citește mai departe
05 Nov2018

DHCP și modul în care funcționează

Citește mai departe
30 Oct2018

Au trecut 6 ani, iar IPv4 încă mai domină IPv6

Citește mai departe
12 Oct2018

Ce este DNS cache și cum funcționează?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT