Ce este Linux?

Linux este cel mai cunoscut și mai folosit sistem de operare open source. Ca sistem de operare, este un software care se află sub toate celelalte software de pe un computer, primind solicitări de la a ...

Publicat la data de 14.12.2022

Actualizat la data de 14.12.2022

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Linux este cel mai cunoscut și mai folosit sistem de operare open source. Ca sistem de operare, este un software care se află sub toate celelalte software de pe un computer, primind solicitări de la acele programe și transmite aceste solicitări către hardware-ul computerului.

Cu ce diferă Linux de alte sisteme de operare?

În multe privințe, este similar cu alte sisteme de operare, cum ar fi Windows, macOS sau iOS. Ca și alte sisteme de operare, are o interfață grafică și aceleași tipuri de software cu care ești obișnuit. Cum ar fi procesoare de text, editori foto, editori video și așa mai departe. În multe cazuri, creatorul unui software poate să fi creat o versiune Linux a aceluiași program pe care îl utilizezi pe alte sisteme. Pe scurt: dacă poți folosi un computer sau alt dispozitiv electronic, poți folosi Linux.

Dar și Linux este diferit de alte sisteme de operare în multe moduri importante. În primul rând, și poate cel mai important, este un software open source. Codul folosit pentru a il crea este gratuit și disponibil publicului pentru vizualizare, editare și, pentru utilizatorii cu abilitățile corespunzătoare, pentru a contribui.

El este diferit prin faptul că, deși piesele de bază ale sistemului sunt în general comune, există multe distribuții, care includ diferite opțiuni de software. Aceasta înseamnă că este incredibil de personalizabil. Asta deoarece aplicațiile, cum ar fi procesoarele de text și browserele web, pot fi schimbate. Utilizatorii pot alege componente de bază, cum ar fi sistemul care afișează grafica și alte componente ale interfeței cu utilizatorul.

Cine folosește Linux?

Probabil că utilizezi deja Linux, indiferent dacă îl știi sau nu. În funcție de sondajul pe care îl analizezi, între una și două treimi din paginile web de pe Internet sunt generate de servere care rulează Linux.

Companiile și persoanele aleg Linux pentru serverele lor, deoarece este sigur, flexibil și poți primi asistență de la o comunitate mare de utilizatori. Pe lângă companii precum Canonical, SUSE și Red Hat, fiecare dintre acestea oferind asistență comercială.

Multe dispozitive pe care probabil le deții, cum ar fi telefoanele și tabletele Android, și altele, rulează și Linux. Mașina ta rulează Linux sub capotă. Chiar și Microsoft Windows prezintă componente, ca parte a subsistemului Windows pentru Linux (WSL).

Cine „deține” Linux?

În virtutea licenței sale open source, este disponibil gratuit pentru oricine. Cu toate acestea, marca înregistrată de pe numele „Linux” aparține creatorului său, Linus Torvalds. Codul sursă este sub copyright de către numeroșii săi autori individuali și licențiat sub licența GPLv2.

Termenul „Linux” se referă tehnic doar la nucleu. Majoritatea oamenilor se referă la întregul sistem de operare ca „Linux”. Asta deoarece un sistem de operare include un pachet de programe, instrumente și servicii. Unii oameni, în special membrii Free Software Foundation, se referă la această colecție ca GNU/Linux. Deoarece multe instrumente vitale incluse sunt componente GNU. Cu toate acestea, nu toate instalările folosesc componente GNU ca parte a sistemului de operare. Android, de exemplu, folosește un nucleu Linux, dar se bazează foarte puțin pe instrumentele GNU.

Care este diferența dintre Unix și Linux?

Poate că ai auzit de Unix, care este un sistem de operare dezvoltat în anii 1970 la Bell Labs de Ken Thompson, Dennis Ritchie și alții. Unix și Linux sunt similare în multe privințe iar Linux a fost creat inițial pentru a nu se distinge de Unix. Ambele au instrumente similare pentru interfața cu sistemul, instrumente de programare, aspecte ale sistemului de fișiere și alte componente cheie. Cu toate acestea, nu toate sunt gratuite și open source.

De-a lungul anilor, au fost create sisteme de operare care au încercat să fie „asemănătoare Unix” sau „compatibile cu Unix”. Insa Linux a fost cel mai de succes, depășind cu mult predecesorii săi ca popularitate.

Cum a fost creat?

A fost creat în 1991 de Linus Torvalds, student pe atunci la Universitatea din Helsinki. Torvalds l-a construit ca pe o alternativă gratuită și open source la Minix, o altă clonă Unix care a fost folosită în mod predominant în medii academice. Inițial a intenționat să-l numească „Freax”, dar administratorul serverului folosit de Torvalds pentru a distribui codul original și-a numit directorul „Linux” după o combinație dintre prenumele lui Torvalds și cuvântul Unix, iar numele a rămas blocat.

Cum pot începe să folosesc?

Există o șansă să il utilizezi deja și să nu știi, dar dacă dorești să il instalezi pe computerul tău de acasă pentru a-l încerca, cel mai simplu mod este să alegi o distribuție populară concepută pentru platforma ta (de exemplu , laptop sau tabletă). Deși există numeroase distribuții disponibile, majoritatea distribuțiilor mai vechi și binecunoscute sunt alegeri bune pentru începători, deoarece au comunități mari de utilizatori care te pot ajuta să răspunzi la întrebări dacă rămâi blocat. Distribuțiile populare includ Elementary OS, Fedora, Mint și Ubuntu, dar există multe altele. Este o zicală comună că cea mai bună distribuție este cea care funcționează cel mai bine pe computerul tău, așa că încearcă câteva pentru a vedea care se potrivește cel mai bine hardware-ului tău și stilului tău de lucru.

Poți instala Linux pe computerul tău actual (asigură-te că ai făcut mai întâi o copie de rezervă a datelor) sau poți cumpăra un computer System76 sau Purism cu Linux deja instalat. Dacă nu cauți cea mai rapidă experiență de calcul posibilă, il poți instala și pe computere vechi sau poți cumpăra un Raspberry Pi.

0

Articole relevante

20 Mar2023

Rețelele private

Citește mai departe
16 Mar2023

Atacurile DDoS vs Flood: Diferențe și moduri de prevenție!

Citește mai departe
22 Feb2023

Cablurile Ethernet și tipurile acestora

Citește mai departe
16 Feb2023

Distribuții Linux: Cum alegem?

Citește mai departe
09 Feb2023

Pentru ce am folosit Internetul în 2022?

Citește mai departe
01 Feb2023

Ce este un conflict de adrese IP?

Citește mai departe

Comentarii