Ce este o adresă IP?

Protocolul de Internet (IP) a fost creat pentru prima dată în anii 1970 pentru a conecta primele computere între ele și a le permite să trimită și să primească pachete de informații. Astăzi, fiecare d ...

Publicat la data de 04.07.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

5 minute rămase

Protocolul de Internet (IP) a fost creat pentru prima dată în anii 1970 pentru a conecta primele computere între ele și a le permite să trimită și să primească pachete de informații. Astăzi, fiecare dispozitiv care se conectează la internet necesită o adresă IP. Un exemplu de adresă IP pe care mulți o vor recunoaște este:

192.168.0.1

Cu toate acestea, aceasta nu este adresa dvs. IP, este adresa IP oferită de către router-ul dvs. (Voi explica mai târziu)

Fiecare adresă IP este atribuită unui dispozitiv punct final (rutere, computere personale, tablete, imprimante fără fir, smartphone-uri sau orice dispozitiv „inteligent” care se conectează la o rețea). În principiu, o adresă IP este ca o adresă de domiciliu; fără așa ceva, poștașul nu știe unde să vă livreze pachetele. În mod similar, fără o adresă IP, rețeaua nu știe pe ce dispozitiv final să trimită toate informațiile din e-mailuri, pagini web sau orice alt pachet de date.

Dar știati că există diferite tipuri de adrese IP, fiecare dintre acestea oferind beneficii specifice utilizatorilor diferiți? Pentru a decide care dintre adresele IP este potrivită pentru dvs., este necesar să înțelegeți elementele de bază ale adresării IP.

Care este diferența dintre o rețea privată și una publică?

În prezent, routerul dvs. atribuie de obicei adrese IP fiecăruia dintre dispozitivele dvs. Un ruter creează, de obicei, o rețea proprie denumită Subnet (subrețea). Aceste adrese IP atribuite de un router se numesc „IP-uri interne”, ceea ce înseamnă că acestea sunt unice doar în cadrul sub-rețelei dvs.

Gândiți-vă în acest fel, dacă aveți același nume și aceeași adresă ca cineva care locuiește într-un alt oraș, poștașul va ști cui să livreze pachetul, pe baza codurilor poștale. Fiecare cod poștal este ca o subrețea proprie, unde oficiul poștal este ca și routerul. Deci, puteți avea aceeași adresă IP internă ca și altcineva (cum ar fi 192.168.0.1), dacă ambele aparțin unor sub-rețele diferite (create de router).

Dacă ați avea același nume și aceeași adresă de stradă cu cineva din același cod poștal, atunci lucrurile ar deveni confuze. Același lucru este valabil și pentru rețele. Dacă două puncte finale au aceeași adresă în aceeași rețea, se numește un conflict IP și nu pot fi trimise sau primite informații până când conflictul nu este rezolvat.

Dacă o rețea este alcătuită exclusiv din IP-uri interne, atunci acea rețea este numită „rețea privată”. Rețelele private nu sunt, de obicei, capabile să se conecteze la internet sau alte rețele, deci sunt construite de obicei în ideea de securitate.

Rețelele care au o adresa „IP externă”, ceea ce înseamnă că se conectează la internet sau la o altă rețea, se numesc „rețele publice”. Cu o adresa IP externă, rețeaua publică poate fi compromisă și, o dată ajunși rețea, hackerii pot infecta orice calculatoare care sunt conectate și pot fură informații private. Deci, dacă doriți un IP aproape imposibil de compromis, ar trebui să căutați să obțineți o adresă IP privată pentru a vă proteja informațiile cele mai importante și mai secretive.

Care este diferența dintre o adresă IP statică și dinamică?

Dacă nu ați avut de-a face niciodată cu IP-urile, înseamnă că probabil ați avut alocat unul de către furnizorul de servicii de Internet (ISP). Un se ocupă, de obicei, de toate problemele dvs. de IP pentru dvs. în mod automat.

Probabil că niciodată nu ați observat că adresa IP se modifică de fapt tot timpul. Acest lucru se datorează faptului că aproape toate routerele de acasă utilizează un protocol DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) sau o adresă IP partajată. ISP-urile închiriază o mulțime de adrese IP, dar fiecare adresă IP este activă numai pentru o perioadă limitată de timp. Când expiră perioada de folosire, routerul va atribui automat o nouă adresă IP din grupul comun de adrese IP alocate.

De aceea, deconectarea routerului poate rezolva probleme legate de conectarea la internet; atunci când deconectați routerul, ISP vă alocă o nouă adresă IP.

ISP folosesc o adresă IP dinamică pentru a mări numărul de IP-uri disponibile. Deoarece doar o fracțiune de IP-uri se conectează la internet în orice moment, aceleași adrese IP pot fi utilizate în rotație de către persoane diferite la momente diferite. Atâta timp cât nu este folosită de două dispozitive în același timp, nu există conflicte.

Utilizarea adresei IP partajate poate face lucrurile mult mai ușoare. Deoarece IP-ul este atribuit automat, niciodată nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu nimic, dar dacă doriți să rulați propriul server de e-mail sau să controlați IP-urile dvs. din diferite motive, o „IP statică” ar putea fi o alegere mai bună.

O adresa IP statică este una care nu se schimbă, rămâne aceeași pentru atâta timp cât este deținută de aceeași entitate. Nimeni altcineva nu poate avea același IP, ceea ce înseamnă că dacă îl utilizați pentru site-ul dvs. Web, puteți să introduceți adresa IP în bara de adrese a browserului dvs. în locul numelui site-ului. În acest fel, obțineți de fapt doar o versiune tradusă a adresei dvs. URL.

Cumpărarea unei „adrese IP statice”, costă, de obicei ceva mai mult pe lună. Ele tind să fie rezervate pentru întreprinderi, dar oricine poate cumpăra o asemenea adresa de la ISP-ul lor în orice moment.

Care este adresa IP potrivită pentru dvs.?

Acum, că avem o idee despre adresele IP, putem discuta care dintre ele este potrivită pentru dvs.

Ușurința în utilizare

Dacă sunteți în căutarea celei mai ușoare soluții, utilizarea unui IP dinamic de la ISP este cea mai puțin complicată alegere.

Cu toate acestea, dacă alegeți să utilizați o adresă IP statică, să știți că este o decizie importantă. Asigurați-vă că aveți timp pentru a testa și a depana orice problemă care ar putea apărea.

Downtime

Cu o conexiune dinamică, de fiecare dată când adresa dvs. IP se reîmprospătează, serverului îi va lua o clipă pentru a găși noua adresă IP, ceea ce înseamnă că site-ul dvs. va fi ofline. Chiar dacă este de obicei doar pentru fracțiuni de secundă, va poate afecta în timp. O adresă statică elimină acest lucru din ecuație.

SSL

Secure Sockets Layer (SSL) este folosit de majoritatea site-urilor de comerț electronic pentru a cripta informațiile financiare personale. Deci, dacă vindeți ceva online, este o idee foarte bună să aveți un certificat SSL. Acesta este necesar pentru toate site-urile care acceptă plăți prin carduri de credit online.

Acces de la distanță

Cu o adresă IP statică, puteți accesa rețeaua dvs. de oriunde din lume. Utilizând anumite programe sau un client FTP, vă puteți conecta de fapt la computerul de la domiciliu sau la alt dispozitiv final. Acest lucru este util în special pentru anumite dispozitive care au nevoie de o adresa statică IP pentru a se conecta la rețea.

Conținut restricționat

Unele țări interzic anumite adrese IP pentru un conținut pe care îl consideră nepotrivit pentru cetățenii lor. Deci, dacă vă aflați pe o adresă IP partajată, puteți fi grupat în celălalt conținut și puteți fi și blocat. Chiar dacă conținutul dvs. nu are nimic de-a face cu motivul pentru care a fost interzis accesul la IP.

Deci, dacă doriți să vă asigurați că conținutul dvs. poate fi văzut pretutindeni, veți avea nevoie de un IP dedicat.

Reputația adresei de Email

Dacă aveți un buletin informativ sau alte campanii de e-mail pe care le trimiteți mai multor utilizatori, o adresă IP dinamică vă poate distruge reputația de e-mail. Împărțind o adresă IP înseamnă că ați putea folosi același IP ca și infractorii cibernetici care au distrus reputația de e-mail a IP-ului, ceea ce înseamnă că e-mailurile din acel IP sunt trimise direct în dosarul de spam. Cu o adresa IP static, nu vei pierde niciodată cititorii din cauza reputației unei alte persoane.

0

Articole relevante

27 Apr2020

Ce este un VPS sau găzduire VPS?

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe
05 Mar2020

Șase lucruri de luat în considerare pentru alegerea unui server dedicat

Citește mai departe
02 Mar2020

Alegerea unui sistem de operare pentru serverul dedicat

Citește mai departe
24 Feb2020

40 de comenzi utile pentru serverul Linux

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT