Ce este o rețea?

O rețea de calculatoare este un grup de dispozitive interconectate care comunică între ele pentru a permite schimbul de date și informații. Aceste dispozitive pot include calculatoare personale, serve ...

Publicat la data de 24.04.2023

Actualizat la data de 24.04.2023

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

O rețea de calculatoare este un grup de dispozitive interconectate care comunică între ele pentru a permite schimbul de date și informații. Aceste dispozitive pot include calculatoare personale, servere, routere, switch-uri și alte dispozitive de rețea. În esență, o rețea de calculatoare reprezintă o infrastructură tehnologică care permite dispozitivelor să comunice și să colaboreze în timp real.

O rețea de calculatoare poate fi construită în mai multe moduri, în funcție de nevoile și obiectivele specifice ale utilizatorului. Cele mai comune tipuri de rețele includ LAN (Local Area Network), WAN (Wide Area Network) și WLAN (Wireless Local Area Network). Fiecare tip de rețea are avantaje și dezavantaje specifice, iar alegerea celui potrivit depinde de nevoile și cerințele specifice ale utilizatorului.

Din ce este compusă o rețea

În general, este formată dintr-un set de dispozitive care comunică între ele prin intermediul unor conexiuni fizice sau fără fir. Aceste conexiuni permit dispozitivelor să schimbe date între ele, indiferent dacă se află la distanța sau în aceeași locație.

De asemenea, poate fi configurată pentru a permite accesul la Internet. Acest lucru se poate realiza prin intermediul unui modem sau a unui router care poate conecta rețeaua la Internet.

Rețelele de calculatoare sunt utilizate într-o varietate de domenii și industrii, inclusiv în afaceri, educație, cercetare și divertisment. Acestea permit oamenilor să comunice și să colaboreze în timp real, să împărtășească fișiere și informații și să acceseze resurse online.

Există diferite moduri de a clasifica rețelele de Internet în funcție de diferite criterii. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de clasificare:

După dimensiunea lor:

 1. LAN (Local Area Network). O rețea de calculatoare limitată la o zonă geografică restrânsă, cum ar fi o clădire sau un campus universitar;
 2. MAN (Metropolitan Area Network) – o rețea de calculatoare care se întinde pe o zonă metropolitană sau urbană;
 3. WAN (Wide Area Network). O rețea de calculatoare care se întinde pe o arie geografică largă, cum ar fi o țară sau chiar întrețările.

După tehnologia utilizată pentru a se conecta:

 1. Ethernet – o tehnologie de rețea cu fir care utilizează cabluri de cupru sau fibră optică pentru a conecta dispozitivele;
 2. Wi-Fi – o tehnologie de rețea fără fir care utilizează unde radio pentru a conecta dispozitivele;
 3. Bluetooth – o tehnologie de rețea fără fir care utilizează unde radio pentru a conecta dispozitivele la o distanță scurtă.

După topologia de rețea:

 1. Stea. O topologie de rețea în care toate dispozitivele sunt conectate la un singur dispozitiv central, cum ar fi un switch sau un router;
 2. Magistrală. O topologie în care toate dispozitivele sunt conectate la o singură linie de comunicație principală;
 3. Arbore. O topologie de rețea în care dispozitivele sunt conectate într-o structură de arbore, cu dispozitivele mai mici conectate la dispozitive mai mari.

După utilizarea lor:

 1. Rețele publice – acestea sunt rețele de internet disponibile publicului larg și sunt administrate de furnizori de servicii de internet sau de alte organizații;
 2. Rețele private – acestea sunt rețele de internet utilizate exclusiv în interiorul unei organizații sau a unei companii și sunt utilizate pentru a gestiona și partaja informații între angajați sau departamente.

Acestea sunt doar câteva exemple de clasificare a rețelelor de Internet. Fiecare tip de clasificare este util în funcție de scopul utilizării rețelei și de nevoile specifice ale utilizatorului.

În concluzie, o rețea de calculatoare este un sistem complex de dispozitive interconectate care permit comunicarea și colaborarea între utilizatori și dispozitive. Acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea afacerilor și pentru creșterea productivității, precum și pentru a asigura accesul la informații și resurse online în timp real.

0

Articole relevante

01 Jul2024

Ce este SELinux? O Introducere Detaliată

Citește mai departe
27 Jun2024

IP Dedicat vs IP Shared: Care este cea mai bună alegere pentru afacerea ta?

Citește mai departe
20 Jun2024

Cele mai întâlnite probleme de rețea

Citește mai departe
18 Jun2024

Inteligența Artificială în Centrele de Date: Transformarea Infrastructurilor Digitale

Citește mai departe
13 Jun2024

Ce este tehnologia Blockchain și cum funcționează?

Citește mai departe
31 May2024

Tipuri de Rețele de Calculatoare

Citește mai departe

Comentarii