+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Ce este tehnologia Multiple-In Multiple-Out (MIMO)?

Multiple In, Multiple Out – pronunțat „my-mo” și, de obicei, doar abreviat ca MIMO – este o metodă pentru utilizarea coordonată a mai multor antene radio în comunicațiile de re ...

Publicat la data de 14.12.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Multiple In, Multiple Out – pronunțat „my-mo” și, de obicei, doar abreviat ca MIMO – este o metodă pentru utilizarea coordonată a mai multor antene radio în comunicațiile de rețea fără fir. Acest standard este comun în routerele moderne broadband de domiciliu.

Cum funcționează MIMO

Routerele Wi-Fi bazate pe MIMO utilizează aceleași protocoale de rețea pe care le folosesc și rotoarele convenționale (antena unică, non-MIMO). Un router MIMO obține performanțe mai ridicate prin transmiterea și primirea mai agresivă a datelor pe o legătură Wi-Fi. Acesta organizează traficul de rețea care circulă între clienții Wi-Fi și router în fluxuri individuale, transmite fluxurile în paralel și permite dispozitivului de recepție să le reasambleze (reconstituie) în mesaje singulare.

Tehnologia de semnal MIMO poate crește lățimea de bandă, intervalul și fiabilitatea rețelei, având totuși un risc crescut de a interfera cu alte echipamente wireless.

Tehnologia MIMO în rețelele Wi-Fi

Wi-Fi a încorporat tehnologia MIMO ca standard începând cu 802.11n. Utilizarea MIMO îmbunătățește performanța și accesul la conexiunile de rețea Wi-Fi comparativ cu routerele cu o singură antenă.

Numărul specific de antene implementate într-un router Wi-Fi MIMO variază. Routoarele tipice MIMO conțin trei sau patru antene, în locul antenei unice care era standard în router-ele wireless mai vechi.

Atât un dispozitiv client Wi-Fi cât și un router Wi-Fi trebuie să suporte MIMO pentru ca o conexiune dintre ele să profite de aceaste beneficii specificate mai sus. Documentația producătorului pentru modelele de router și dispozitivele client specifică dacă acestea sunt compatibile cu MIMO. Dincolo de aceasta, nu există nici un mod simplu de a verifica dacă conexiunea dvs. de rețea folosește această tehnologie.

SU-MIMO și MU-MIMO

Prima generație de tehnologie MIMO a apărut odată cu standardul 802.11n și suportă un singur utilizator compatibil . În comparație cu MIMO-ul de bază în care toate antenele unui router trebuie să fie coordonate pentru a comunica cu un singur dispozitiv client, SU-MIMO permite ca fiecare antenă a unui router Wi-Fi să fie alocată separat dispozitivelor client individuale.

Tehnologia MIMO multi-utilizator funcționează pe rețele Wi-Fi 802.11ac de 5 GHz. În timp ce pentru SU-MIMO încă mai este nevoie de routere pentru a-și gestiona conexiunile clienților, un singur client odată, antenele MU-MIMO gestionează conexiuni cu mai mulți clienți în paralel. MU-MIMO îmbunătățește performanța conexiunilor capabile să profite de această tehnologie. Chiar și atunci când un router 802.11ac are suportul hardware necesar (deși nu toate modelele îl au), se aplică și totuși anumite limitări ale MU-MIMO:

– Va suporta traficul decât într-o singură direcție – de la router la client

– Acesta suportă numai un număr limitat de conexiuni simultane ale clientului (de obicei între două și patru), în funcție de configurația antenei routerului

MIMO în rețelele celulare

Tehnologia Multiple-In Multiple-Out poate fi găsită și în alte tipuri de rețele fără fir, în afară de Wi-Fi. De asemenea, se găsește din ce în ce mai mult și în rețelele celulare (tehnologia 4G și cea viitoare 5G) în mai multe forme:

– MIMO de rețea sau MIMO Cooperativ: semnalizare coordonată între mai multe stații de bază

– Massive MIMO: folosește numere mari (sute) de antene la o stație de bază

– Wave Millimeter: folosește benzi de frecvență foarte înaltă, unde disponibilitatea spectrului este mai mare decât pe benzile licențiate pentru utilizarea pe 3G / 4G

0

Articole relevante

11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe
17 Jun2019

10 sfaturi pentru a fi în siguranță pe Internet în 2019

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT