+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Ce este un Access Point Wireless?

Punctele de acces wireless (AP sau WAP) sunt dispozitive de rețea care permit dispozitivelor Wi-Fi să se conecteze la o rețea cu fir. Ele formează rețele wireless locale (WLAN). Un punct de acces acți ...

Publicat la data de 13.12.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Punctele de acces wireless (AP sau WAP) sunt dispozitive de rețea care permit dispozitivelor Wi-Fi să se conecteze la o rețea cu fir. Ele formează rețele wireless locale (WLAN). Un punct de acces acționează ca un transmițător și receptor central al semnalelor radio.

Dacă o tabletă sau un laptop pentru a vă conecta online, mai mult ca sigur treceți printr-un punct de acces, hardware sau încorporat, pentru a accesa internetul fără a fi nevoit să vă conectați la acesta printr-un cablu.

Dispozitive Access Point Wi-Fi

Punctele de acces individuale sunt dispozitive fizice mici care seamănă foarte mult cu routerele broadband de acasă. Routerele wireless utilizate pentru rețeaua de domiciliu au puncte de acces integrate în hardware și pot lucra inclusiv cu unități AP separate.

Mai mulți furnizori principali ai produselor Wi-Fi destinate consumatorilor fabrică dispozitive access point, care permit companiilor să furnizeze conectivitate wireless oriunde dispun de un cablu Ethernet de la echipamentul AP la un router cu fir. Hardware-ul AP este format din transmițătoare radio, antene și firmware.

Hotspot-urile Wi-Fi utilizează în mod obișnuit unul sau mai multe dispozitive AP wireless pentru o zonă de acoperire Wi-Fi. De asemenea, rețelele din zona business au instalate de obicei dispozitive AP în toate spațiile de birouri. În timp ce majoritatea locuințelor necesită un singur router wireless, ce dispune și de funcție AP pentru a acoperi un spațiu fizic, întreprinderile folosesc adesea mai multe din aceste echipamente multe. Determinarea locațiilor optime pentru instalarea echipamentelor AP poate fi o sarcină dificilă chiar și pentru profesioniștii din rețea din cauza necesității de a acoperi uniform spațiile cu un semnal decent.

Utilizarea dispozitivelor AP Wi-Fi

În cazul în care ruterul existent dispune de funcție Wi-Fi, ceea ce este puțin probabil, proprietarul poate alege să extindă rețelele adăugând un dispozitiv AP wireless în rețea în loc să adauge un al doilea router, în timp ce firmele pot instala un set de echipamente AP pentru a acoperi o locație cu birouri. Access point-urile pot transformă rețelele clasice în infrastructura Wi-Fi.

Deși conexiunile Wi-Fi nu necesită tehnic utilizarea dispozitivelor AP, ele permit rețelelor Wi-Fi să crească acoperirea pe distanțe mai mari și să crească numărul utilizatorilor. Echipamentele AP moderne suportă până la 255 de clienți, în timp ce dispozitivele mai vechi acceptă aproximativ 20 de utilizatori. De asemenea, dispozitivele AP oferă capacitatea de conectare care permite unei rețele locale Wi-Fi să se conecteze la alte rețele cu fir.

Istoricul dispozitivelor AP

Primele AP-uri wireless au precedat tehnologia Wi-Fi. Proxim Corporation (o rudă îndepărtată a companiei Proxim Wireless de astăzi) a produs primele astfel de dispozitive, numite RangeLAN2, începând cu anul 1994. Echipamentele AP au obținut adoptarea masivă la scurt timp după lansarea primelor produse comerciale Wi-Fi la sfârșitul anilor 1990.

Deși denumite „dispozitive WAP” în anii precedenți, industria a început treptat să utilizeze termenul „AP” în loc de „WAP” (în parte, pentru a evita confuzia cu Wireless Application Protocol), deși unele AP sunt dispozitive cu fir.

În ultimii ani, asistenții virtual inteligenți au intrat în uz larg. Aceștia includ produse precum Google Home și Amazon Alexa, care se încadrează într-o rețea wireless la fel ca și calculatoarele, dispozitivele mobile, imprimantele și alte periferice: prin intermediul unei conexiuni fără fir la un punct de acces. Acestea permit interacțiunea activată prin voce cu internetul și pot controla o listă din ce în ce mai mare a dispozitivelor ce țin de domiciliu, inclusiv iluminat, termostate, aparate electrice, televizoare și multe altele, prin intermediul rețelei Wi-Fi pe care dispozitivul AP o permite.

0

Articole relevante

11 Oct2019

Ce este i686 în Linux / Unix?

Citește mai departe
27 Sep2019

Ce este phishing-ul?

Citește mai departe
09 Sep2019

Când este indicat să folosim o adresă IP statică?

Citește mai departe
03 Sep2019

Ce este MySQL?

Citește mai departe
30 Aug2019

Tipuri de firewall-uri intr-o rețea

Citește mai departe
17 Jun2019

10 sfaturi pentru a fi în siguranță pe Internet în 2019

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT