Ce este un API?

Probabil că ați auzit de termenul „API”. Sistemul de operare, browserul web și actualizările de aplicații anunță deseori API-uri noi pentru dezvoltatori. Dar ce este un API? Interfața de P ...

Publicat la data de 26.04.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Probabil că ați auzit de termenul „API”. Sistemul de operare, browserul web și actualizările de aplicații anunță deseori API-uri noi pentru dezvoltatori. Dar ce este un API?

Interfața de Programare a Aplicației (Application Programming Interface)

Termenul API este un acronim și reprezintă „Interfața de programare a aplicațiilor”.

Gândiți-vă la un API ca la un meniu într-un restaurant. Meniul oferă o listă de feluri de mâncare pe care le puteți comanda, împreună cu o descriere a fiecărui fel de mâncare. Când specificați ce elemente de meniu doriți, bucătăria restaurantului își face treaba și vă oferă niște feluri de mâncare finite. Nu știți exact cum restaurantul pregătește mâncarea și nici nu aveți nevoie de asta.

În mod similar, un API enumeră o grămadă de operații pe care dezvoltatorii le pot utiliza, împreună cu o descriere a ceea ce fac. Dezvoltatorul nu trebuie neapărat să știe cum, de exemplu, un sistem de operare construiește și prezintă o casetă de dialog „Salvați ca”. Trebuie doar să știe că este disponibil pentru utilizare în aplicația lor.

Aceasta nu este o metaforă perfectă, deoarece dezvoltatorii ar putea fi nevoiți să furnizeze propriile date API-ului pentru a obține rezultatele, așa că poate este mai mult un restaurant select unde puteți să oferiți câteva dintre propriile ingrediente cu care va lucra bucătăria.

Dar este în mare măsură precisă. API-urile permit dezvoltatorilor să economisească timp, profitând de implementarea unei platforme pentru a realiza o muncă dificilă. Acest lucru ajută la reducerea cantității de cod pe care dezvoltatorii trebuie să îl creeze și, de asemenea, ajută la crearea unei mai mari coerențe între aplicații pentru aceeași platformă. API-urile pot controla accesul la resurse hardware și software.

API-urile fac viața mai ușoară dezvoltatorilor

Să presupunem că doriți să dezvoltați o aplicație pentru iPhone. Sistemul de operare iOS de la Apple oferă un număr mare de API – ca și celelalte sisteme de operare – pentru a face acest lucru mai ușor pentru dvs.

Dacă doriți să încorporați un browser web pentru a afișa una sau mai multe pagini web, de exemplu, nu trebuie să programați propriul browser web de la zero doar pentru aplicația dvs. Utilizați API-ul WKWebView pentru a încorpora un obiect de browser WebKit (Safari) în aplicația dvs.

Dacă doriți să capturați fotografii sau videoclipuri de pe aparatul foto iPhone, nu este necesar să scrieți propria interfață a camerei. Utilizați API-ul camerei pentru a încorpora camera iPhone-ului în aplicația dvs. Dacă API-urile nu ar exista pentru a face acest lucru ușor, dezvoltatorii de aplicații ar trebui să-și creeze propriul software de cameră și să interpreteze întrările hardware ale camerei. Dar dezvoltatorii sistemului de operare ai Apple au făcut toată această muncă grea, astfel încât dezvoltatorii să poată folosi API-ul pentru a încorpora o cameră și apoi să-și construiască aplicația. Și, atunci când Apple îmbunătățește API-ul camerei, toate aplicațiile care se bazează pe aceasta vor beneficia automat de această îmbunătățire.

Acest lucru se aplică fiecărei platforme. De exemplu, doriți să creați o casetă de dialog pe Windows? Există un API pentru asta. Doriți să sprijiniți autentificarea cu amprentă digitală pe Android? Există și un API pentru acest lucru, astfel încât să nu trebuie să testați fiecare senzor de amprentă diferit al producătorului Android. Dezvoltatorii nu trebuie să reinventeze roata din nou și din nou.

API-urile controlează accesul la resurse

API-urile sunt, de asemenea, folosite pentru a controla accesul la dispozitivele hardware și funcțiile software pe care o aplicație nu are neapărat permisiunea de a le utiliza. De aceea, API joacă adesea un rol important în securitate.

De exemplu, dacă ați vizitat vreodată un site Web și ați văzut un mesaj în browserul dvs. că site-ul solicită să vadă locația dvs. exactă, site-ul respectiv încearcă să utilizeze API-ul de localizare în browser-ul dvs. web. Navigatoarele pe Internet expun astfel de API-uri pentru a ușura accesul dezvoltatorilor web la locația dvs. – pot întreba doar „unde vă aflați?” Și browserul face munca grea de a accesa rețelele GPS sau Wi-Fi din apropiere pentru a vă găsi locația fizică.

Cu toate acestea, browserele expun și aceste informații printr-un API, deoarece este posibil să controlați accesul la acesta. Când un site dorește acces la locația dvs. fizică exactă, singura modalitate prin care poate fi obținută este prin API-ul de locație. Și când un site încearcă să-l folosească, tu – utilizatorul – poți alege să permiți sau să refuzi această solicitare. Singura modalitate de a accesa resursele hardware precum senzorul GPS este prin API, astfel încât browserul poate controla accesul la hardware și poate limita ceea ce aplicațiile pot face.

Același principiu este utilizat și în sistemele de operare mobile moderne, cum ar fi iOS și Android, în care aplicațiile mobile au permisiuni care pot fi impuse prin controlul accesului la API-uri. De exemplu, dacă un dezvoltator încearcă să acceseze camera prin API-ul camerei, puteți respinge cererea de permisiune și aplicația nu are acces la camera aparatului foto.

Sistemele de fișiere care utilizează permisiunile – la fel ca în Windows, Mac și Linux – au acele permisiuni impuse de API-ul sistemului de fișiere. O aplicație tipică nu are acces direct la hard diskul fizic brut. În schimb, aplicația trebuie să acceseze fișiere printr-un API.

API-urile sunt folosite și pentru comunicarea între servicii

API-urile sunt folosite pentru tot felul de alte motive. De exemplu, dacă ați văzut vreodată un obiect Google Maps încorporat pe un site Web, acel site utilizează API-ul Google Maps pentru a încorpora această hartă. Google expune API-uri că acesta pentru dezvoltatorii web, care apoi pot utiliza API-urile pentru a construi obiecte complexe chiar pe site-ul lor. Dacă astfel de API-uri nu există, dezvoltatorii ar putea să-și creeze propriile hărți și să furnizeze propriile date de hartă doar pentru a pune o mică hartă interactivă pe un site web.

Și pentru că este un API, Google poate controla accesul la Google Maps pe site-uri web ale unor terțe părți, asigurându-le că o utilizează într-un mod coerent, în loc să încerce să o încorporeze într-un cadru în care să afișeze, de exemplu, site-ul Google Maps.

1

Articole relevante

08 Jun2020

Contează locația furnizorului de găzduire web?

Citește mai departe
19 May2020

Dezavantaje pentru găzduire web ieftină

Citește mai departe
13 May2020

Lucruri de făcut înainte de a deschide un site web de lifestyle

Citește mai departe
05 May2020

Ce este un domeniu?

Citește mai departe
27 Apr2020

Ce este un VPS sau găzduire VPS?

Citește mai departe
17 Apr2020

Păstrarea site-ului securizat în timp ce lucrați de acasă

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT