Ce este un conflict de adrese IP?

Un conflict de adrese IP apare atunci când două puncte finale de comunicare dintr-o rețea au aceeași adresă IP. Punctele finale pot fi PC-urile, dispozitivele mobile sau orice adaptor de rețea individ ...

Publicat la data de 01.02.2023

Actualizat la data de 01.02.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Un conflict de adrese IP apare atunci când două puncte finale de comunicare dintr-o rețea au aceeași adresă IP. Punctele finale pot fi PC-urile, dispozitivele mobile sau orice adaptor de rețea individual. Conflictele de IP între două puncte finale fac ca una sau ambele să fie inutilizabile pentru operațiile de rețea.

Cum se întâmplă conflictele de adresă IP

Două computere sau alte dispozitive pot primi adrese IP conflictuale în mai multe moduri:

  1. Un administrator de sistem atribuie aceeași adresa IP către două computere care se află în aceeași rețea locală.
  2. Un administrator atribuie unui computer o adresă IP statică din intervalul DHCP și aceeași adresă este alocată automat de către serverul DHCP local.
  3. O defecțiune a serverului DHCP al rețelei permite ca aceeași adresă dinamică să fie atribuită automat mai multor computere. Acest apsect poate apărea atunci când un dispozitiv mobil este pus în modul hibernare și pornit după un timp.
  4. Un furnizor de servicii de Internet atribuie accidental aceeași adresă IP fie statică, fie dinamică pentru doi utilizatori diferiți.

Însă și alte forme de conflicte IP pot apărea într-o rețea. De exemplu, un computer poate întâmpina un conflict de adresă IP cu el însuși. Dacă acel computer este configurat cu mai multe adaptoare. Administratorii de rețea pot crea conflicte de IP și prin conectarea accidentală între ele a două porturi ale unui switch de rețea sau ale unui router.

Cum recunoaștem un conflict de adrese IP

Mesajul exact de eroare sau alte indicații privind conflictele de adrese IP variază în funcție de tipul de dispozitiv afectat și de sistemul de operare pe care este setată rețeaua.

Pe multe computere ce rulează Microsoft Windows, dacă încerci să setezi o adresă IP statică ce este deja activă în rețeaua locală, vei primi următorul mesaj de eroare:

The static IP address that was just configured is already in use on the network. Please reconfigure a different IP address.

Mesaj care te anunță că adresa IP statică ce a fost configurată este deja utilizată în rețea.

La pc-urile mai noi ce rulează Microsoft Windows și au conflicte dinamice de IP, primești un mesaj de eroare în bara de activități de îndată ce sistemul de operare detectează problema:

There is an IP address conflict with another system on the network.

Acest mesaj anunță că există un conflict de adresă IP cu un alt dispozitiv din rețea.

Uneori, în special pe computerele mai vechi care rulează Windows, un mesaj similar celui ce urmează poate apărea într-o fereastră și anunță că sistemul a detectat un conflict pentru adresa ip…:

The system has detected a conflict for IP address…

Rezolvarea conflictelor de adrese IP

Se pot încerca următoarele opțiuni pentru remedierea conflictelor de adrese IP:

  1. Pentru rețele în care adresele IP sunt statice, asigură-te că fiecare localhost este configurat cu câte o adresă IP care să fie unică.
  2. În cazul în care computerul are o adresă atribuită dinamic, reînnoirea adresei IP poate rezolva conflictul.
  3. În cazul în care ruterul are serverul DHCP care provoacă conflicte de IP, actualizează firmware-ul routerului pentru a rezolva problema.
0

Articole relevante

20 Jun2024

Cele mai întâlnite probleme de rețea

Citește mai departe
18 Jun2024

Inteligența Artificială în Centrele de Date: Transformarea Infrastructurilor Digitale

Citește mai departe
13 Jun2024

Ce este tehnologia Blockchain și cum funcționează?

Citește mai departe
31 May2024

Tipuri de Rețele de Calculatoare

Citește mai departe
29 May2024

Ce sunt layerele de rețea?

Citește mai departe
27 May2024

Cum gestionăm atacurile de tip Brute Force

Citește mai departe

Comentarii