Ce este un data center?

Un centru de date sau un Internet data center este o facilitate în care o organizație sau un furnizor de servicii își centralizează resursele de calcul necesare. Este posibil să fi auzit despre asta î ...

Publicat la data de 11.05.2020

Actualizat la data de 11.05.2020

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Un centru de date sau un Internet data center este o facilitate în care o organizație sau un furnizor de servicii își centralizează resursele de calcul necesare. Este posibil să fi auzit despre asta în ultima perioadă, deoarece termenul Data Center a devenit foarte frecvent. În zilele noastre, majoritatea datelor pe care le gestionăm – de la telefoane mobile, tablete și computere – ajung să fie găzduite pe servere din aceste centre de date. De fapt, multe persoane se referă la centrele de date drept cloud sau hosting, într-un mod mai generic.

Centrele de date au spații de utilizare exclusiviste în care companiile își păstrează și operează infrastructurile IT. În aceste spații, serverele și sistemele de stocare pot fi găzduite pentru a executa aplicații care procesează și stochează datele companiilor. Unele companii pot avea cateva rack-uri, în timp ce altele pot avea hale mari private pentru a găzdui un anumit număr de rack-uri. Asta depinde de mărimea companiei.

Centrele de date oferă un spațiu tehnic pregătit unde sunt instalate prize electrice de mare capacitate pentru a conecta rack-urile. Deci, totul trebuie controlat cu atenție și securizat.

De exemplu, controlul climei este esențial pentru menținerea parametrilor adecvați de temperatură și umiditate care asigură funcționarea corectă și integritatea operativă a sistemelor găzduite. Pentru acest lucru, centrele de date au sisteme de alimentare cu energie redundantă, generatoare de rezervă diesel, sisteme de răcire redundante și foarte eficiente, detectare și stingere a incendiilor, detectoare de scurgere de apă și controale de securitate.

Un centru de date fizic poate găzdui centre de date virtuale, cunoscute sub numele de Cloud Data Centers sau Private Cloud. Prețul acestei tehnologii este mai mic datorită virtualizării. Fiecare centru de date virtual este complet independent; prin urmare, beneficiază de garanțiile maxime în ceea ce privește securitatea, disponibilitatea și flexibilitatea.

0

Articole relevante

30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe
18 Jul2022

Este timpul să trecem exclusiv la NVMe?

Citește mai departe
05 Jul2022

De ce durează atât de mult adoptarea IPv6?

Citește mai departe
11 Nov2020

Importanța backup-ului datelor și a recuperării în caz de dezastru

Citește mai departe
30 Mar2020

Considerații cheie ce trebuiesc luate in considerare înainte de migrarea în cloud

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT