Ce este un firewall pentru rețea

Un firewall de rețea protejează o rețea de calculatoare împotriva accesului neautorizat. Acesta ar putea lua forma unui dispozitiv hardware, a unui program software sau a unei combinații între cele do ...

Publicat la data de 07.11.2022

Actualizat la data de 03.11.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Un firewall de rețea protejează o rețea de calculatoare împotriva accesului neautorizat. Acesta ar putea lua forma unui dispozitiv hardware, a unui program software sau a unei combinații între cele două.

Acestea protejează o rețea internă de calculatoare împotriva accesului rău intenționat din exterior, cum ar fi site-urile infestate cu malware sau porturile de rețea deschise și vulnerabile. Poți găsi firewalluri de rețea în case, școli, companii și intraneturi.

Un firewall de rețea poate fi, de asemenea, configurat pentru a limita accesul utilizatorilor interni la conexiunile externe, ca și în cazul controalelor parentale sau al blocărilor la locul de muncă. Ambele caracteristici împiedică accesul la jocuri de noroc și la site-urile pentru adulți, printre multe alte tipuri de conținut.

Cum funcționează

Folosit la întregul său potențial, monitorizează în mod constant tot traficul de intrare și de ieșire. Un firewall diferă de un simplu analizor de trafic, deși un administrator de rețea poate lua măsuri pentru a controla traficul respectiv. Unele pot fi folosite chiar și pentru a bloca totul, cu excepția utilizatorilor și a acțiunilor permise în mod special. Această abordare granulară iți permite să blochezi toate activitățile dintr-o rețea. Astfel încât să poți configura manual măsurile de protecție împotriva amenințărilor legate de rețea.

Software firewall de rețea și routere broadband

Multe echipamente de tip router din rețeaua de domiciliu au aceasta funcție încorporata. Interfața administrativă a acestor routere include opțiuni de configurare pentru protectie. Poți dezactiva complet un firewall sau îl poți seta pentru a filtra anumite tipuri de trafic de rețea prin reguli.

Firewall-urile de rețea vs. cele pentru computere

Ai posibilitatea să instalezi anumite programe de acest tip direct pe hard diskul calculatorului care are nevoie de acestea. Unele programe antivirus includ și firewall-uri încorporate. În cazul existenței unui firewall de rețea, il poți dezactiva pe cel care rulează pe computer. Cu toate acestea, aceste tipuri de programe protejează numai computerele pe care rulează. În schimb, cele de rețea protejează întreaga rețea și, în general, sunt instalate la intrarea în rețea.

Tipuri de programe pentru rețea

Administratorii de rețea au o gamă largă de abordări atunci când configurează protecția pentru rețelele pe care le supraveghează. Tipurile de firewall includ:

  1. Proxy firewall: Acesta acționează ca un intermediar între echipamentele interne și rețelele externe prin recepționarea și blocarea selectivă a pachetelor de date la limita rețelei. Acestea oferă o măsură suplimentară de protecție prin ascunderea adreselor interne LAN de internetul extern. Într-un mediu de firewall pentru serverul proxy, solicitările de rețea de la mai mulți clienți apar către exterior ca și cum toate provin de la aceeași adresă de server proxy.
  2. Stateful inspection Firewall: Acesta oferă monitorizarea totală a traficului și utilizează anumite reguli pe care administratorii de rețea le stabilesc pentru a gestiona accesul. Aceste reguli se bazează pe protocoale, porturi și stări.
  3. Unified threat management (UTM) firewall: Această configurație încorporează funcția de detectare a virușilor și a programelor malware într-un mod tradițional de inspecție. Un paravan de protecție UTM este adesea o parte a unui pachet de gestionare a rețelei care ar putea include alte funcții, cum ar fi administrarea cloud-ului.
  4. Next-generation firewall (NGFW): După cum sugerează și numele, un NGFW depășește abordările tradiționale cu o protecție mult mai sofisticată împotriva atacurilor. Tehnologiile NGFW continuă să evolueze împreună cu strategiile de protecție a rețelelor și cu o gamă tot mai mare de tipuri de amenințări la nivelul rețelei.
0

Articole relevante

29 May2024

Ce sunt layerele de rețea?

Citește mai departe
27 May2024

Cum gestionăm atacurile de tip Brute Force

Citește mai departe
29 Apr2024

Rețelele private

Citește mai departe
25 Apr2024

Social Media Marketing și cum poate ajuta afacerea ta

Citește mai departe
24 Apr2024

R1Soft: Soluția pentru Backup și Recuperare

Citește mai departe
19 Apr2024

Ghidul complet al conexiunilor Gigabit

Citește mai departe

Comentarii