Ce să alegem: server dedicat sau VPS?

Server dedicat: Un server dedicat este un server care îţi aparţine în totalitate, spre deosebire de serverele partajate în care spaţiul fizic de pe server va fi împărţit cu alţi clienţi ai providerulu ...

Publicat la data de 14.07.2022

Actualizat la data de 14.07.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Server dedicat: Un server dedicat este un server care îţi aparţine în totalitate, spre deosebire de serverele partajate în care spaţiul fizic de pe server va fi împărţit cu alţi clienţi ai providerului. Serverele dedicate sunt mult mai performante (mai rapide, mai puternice) întrucât competenţele fizice însuşi le permit acest lucru. Deoarece nu există nici o partajare a serverului, şansele de scurgeri de informaţii sau de hacking sunt deosebit de mici. Companiile mari preferă să îşi găzduiască site-urile pe servere dedicate, deoarece acestea sunt mai potrivite pentru a gestiona traficul ridicat.

Server VPS: conturile VPS sunt securizate pe servere dedicate şi împart resursele aceluiaşi server. Este de fapt un spaţiu partajat, închiriat pe un server comun care este împărţit în mai multe conturi. Aceste conturi izolate sunt închiriate către diferiţi utilizatori. Conturile pot avea configuraţii virtuale diferite, fiecare VPS având o limita maximă în ceea ce priveşte lăţimea de bandă a transferului de date, utilizarea procesorului, utilizarea memoriei RAM şi a spaţiului pe disc, şi de aceea de cele mai multe ori VPS-ul poate deveni inutilizabil pentru o perioada de timp în cazul în care se trece peste aceste limite. Acest lucru poate fi un obstacol major, deoarece, pe măsură ce site-urile încep să crească, necesită mai multe resurse iar dacă serverele nu reuşesc să menţină website-urile funcţionale, pachetul sau tipul de găzduire va trebui să fie schimbat.

Servicii de management

În cazul în care nu eşti o persoană tehnică, poţi opta pentru servicii de management, atât pentru servere dedicate cât şi pentru VPS-uri. Cei mai mulţi utilizatori preferă VPS-ul deoarece cred că este mai puţin costisitor decât un server dedicat, dar neavând cunoştinţe în domeniu ajung să constate că nu este deloc aşa. Dacă nu eşti sigur pe cunoştinţele tale tehnice cel mai recomandat ar fi să apelezi la experţi.

Alegerea tipului de server

Nu există un tip de server potrivit sau nepotrivit când vine vorba de găzduirea unui site pentru afacerea ta. Totul depinde de nevoile şi de obiectivele pe care doreşti să le atingi cu site-ul creat. Un server dedicat îşi merită investiţia numai în cazul în care site-ul are peste jumătate de milion de vizitatori pe luna, ai o afacere mare, este nevoie de mai multe aplicaţii web, şi ai profesionişti din domeniul tehnic care să gestioneze şi să întreţină serverul. De asemenea vei avea nevoie de mai mult timp pentru a pune la punct un server dedicat. În schimb VPS-urile, sunt relativ mai ieftine si bune pentru începătorii care nu doresc să ruleze site-uri mari. VPS-ul este uşor de pus la punct şi, de asemenea, uşor de configurat în cazul în care este necesar un upgrade. În acelaşi timp, datele de pe VPS sunt foarte bine securizate pe fiecare server virtual în parte chiar dacă există acces root pe fiecare dintre acestea.

Găsirea serverului potrivit pentru a configura un site web este un proces complex și elaborat. Opțiunile vaste disponibile pe piață pot fi adesea copleșitoare să decideți cu ce serviciu să mergeți. Când decideți între servere dedicate și VPS, cel mai bine este să aveți în vedere situația dvs. actuală de afaceri și cât de mult este probabil să se extindă în viitorul apropiat.

0

Articole relevante

11 Jan2023

Ce este Softaculous și la ce folosește?

Citește mai departe
03 Jan2023

Ce este administrarea găzduirii?

Citește mai departe
22 Dec2022

Ar trebui să-mi găzduiesc blogul pe un server dedicat?

Citește mai departe
21 Dec2022

Cum și unde: găzduire web?

Citește mai departe
12 Dec2022

Virtualizare KVM vs OpenVZ

Citește mai departe
28 Nov2022

Ce este Uptime-ul în Găzduire Web?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT