Ce sunt serverele Proxy?

Serverele Proxy funcționează ca intermediar între cele două capete ale unei conexiuni de rețea client / server. Acestea interacționează cu aplicații de rețea, cel mai frecvent cu browsere web și serve ...

Publicat la data de 02.12.2022

Actualizat la data de 02.12.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Serverele Proxy funcționează ca intermediar între cele două capete ale unei conexiuni de rețea client / server. Acestea interacționează cu aplicații de rețea, cel mai frecvent cu browsere web și servere. În cadrul rețelelor corporate, serverele proxy sunt instalate pe dispozitive interne (intranet) special concepute. Unii furnizori de servicii de Internet (ISP) utilizează servere proxy ca parte a furnizării de servicii online pentru clienții acestora. În cele din urmă, o categorie de site-uri găzduite de terțe părți numite web-servers proxy sunt disponibile pentru utilizatorii finali de pe Internet pentru sesiunile de navigare pe web.

Caracteristici cheie ale serverelor proxy

Serverele proxy oferă în mod tradițional trei funcții principale:

  1. – Firewall și suport pentru filtrarea datelor din rețea
  2. – Partajarea conexiunii la rețea
  3. – Caching-ul datelor

Servere Proxy, firewall-uri și filtrarea de conținut

Serverele Proxy funcționează la nivelul aplicație (layer 7) al modelului OSI. Ele diferă de firewall-urile de rețea tradiționale care funcționează la niveluri OSI inferioare și care suportă filtrarea independentă a aplicațiilor. Serverele Proxy sunt, mai dificil de instalat și de întreținut decât firewall-urile. Ca și funcționalitate proxy pentru fiecare protocol de aplicație, cum ar fi HTTP, SMTP, acestea trebuind să fie configurat individual. Cu toate acestea, un server proxy configurat corect îmbunătățește securitatea și performanța rețelei pentru protocoalele țintă.

Administratorii de rețea deseori implementează software-ul firewall și proxy pentru a lucra în tandem. Acestia instaleaza atât software-ul de firewall, cât și software-ul serverului proxy pe serverul de gateway-uri de rețea.

Deoarece funcționează la nivelul de aplicații OSI, capacitatea de filtrare a serverelor proxy este relativ mai sofisticată comparativ cu cea a routerelor obișnuite. De exemplu, serverele proxy web pot verifica adresa URL a solicitărilor de ieșire pentru paginile web prin inspectarea mesajelor HTTP. Administratorii de rețea pot utiliza această măsură de protecție pentru a bloca accesul către domenii ilegale, și permite accesul la alte site-uri. Firewall-urile de rețea obișnuite, dimpotrivă, nu văd numele de domenii web din interiorul mesajelor de solicitare HTTP. De asemenea, pentru traficul de date primite, routerele obișnuite pot filtra după numărul de port sau adresa IP, dar serverele proxy pot de asemenea să filtreze în funcție de conținutul aplicației din interiorul mesajelor.

Partajarea conexiunii cu serverele proxy

Cu mulți ani în urmă, produsele software terță parte erau frecvent utilizate în rețelele de domiciliu pentru a partaja conexiunea la Internet a unui PC cu alte computere. Routerele broadband de acasă oferă acum funcții de partajare a conexiunilor la Internet în majoritatea locuințelor. Cu toate acestea, în rețelele corporate serverele proxy sunt încă utilizate în mod obișnuit pentru a distribui conexiuni la Internet prin intermediul mai multor routere și rețele locale de intranet.

Servere Proxy și Caching

Caching-ul paginilor web prin servere proxy poate îmbunătăți experiența utilizatorului în trei moduri. Mai întâi, cache-ul poate conserva lățimea de bandă în rețea, sporind scalabilitatea acestuia. Apoi, caching-ul poate îmbunătăți timpul de răspuns pe care îl au utilizatorii. Cu un cache proxy HTTP, de exemplu, paginile web se pot încărca mai repede în browser. În cele din urmă, cache-urile serverului proxy cresc disponibilitatea conținutului. Copiile paginilor web și ale altui conținut static din memoria cache rămân accesibile chiar dacă sursa originală sau o legătură intermediară de rețea sunt deconectate. Odată cu tendința site-urilor web către conținuturi dinamice bazate pe baze de date, beneficiul caching-ului proxy a scăzut într-o oarecare măsură comparativ cu anii în urmă.

Servere Web Proxy

În timp ce multe companii implementează servere proxy conectate fizic la rețelele lor interne, majoritatea rețelelor de domiciliu nu le utilizează deoarece routerele de bandă largă de acasă furnizează capabilitățile firewall esențiale și partajarea conexiunilor. Există o clasă separată de servere proxy numite proxy web servers care permite utilizatorilor să profite de avantajele anumitor servere proxy chiar și atunci când propria rețea locală nu le suportă. Utilizatorii de Internet caută cel mai frecvent servicii de proxy web ca mijloc de a-și spori confidențialitatea în timp ce navighează online, deși aceste servicii oferă și alte beneficii, inclusiv caching-ul. Unele servere proxy web sunt gratuite, în timp ce alte necesită plată.

0

Articole relevante

22 Sep2023

Ce este phpMyAdmin și cum să-l utilizezi pentru gestionarea bazelor de date MySQL

Citește mai departe
21 Sep2023

Linux: GUI sau Terminal? Alegerea perfectă pentru tine

Citește mai departe
08 Sep2023

Linux Nano: Un Ghid pentru Editorul de Text Simplu și Eficient

Citește mai departe
04 Sep2023

Ce este terminalul în Linux? Un ghid complet pentru începători

Citește mai departe
23 Aug2023

Magazinele Virtuale: Cum și De Ce Revoluționează Cumpărăturile Online

Citește mai departe
14 Aug2023

Portofelul Electronic: Viitorul Plăților și Gestionării Financiare

Citește mai departe

Comentarii