+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Cel mai recent supercomputer rulează Red Hat Enterprise Linux (RHEL)

Sierra – cel mai nou supercomputer și cel de-al treilea cel mai rapid din lume – rulează Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ceea ce nu este surprinzător având în vedere rolul jucat de Linux ...

Publicat la data de 06.11.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Sierra – cel mai nou supercomputer și cel de-al treilea cel mai rapid din lume – rulează Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ceea ce nu este surprinzător având în vedere rolul jucat de Linux în ceea ce privește supercomputerele în general.

Pe 26 octombrie, Administrația Națională de Securitate Nucleară (NNSA) – parte a Departamentului Energiei – a dezvăluit cel mai recent supercomputer. Acesta se numește Sierra și este de acum cel de-al treilea super-supercomputer din lume.

Sierra rulează la viteza de 125 de petaflopi (performanță de vârf) și va fi folosit în primul rând de NNSA pentru modelare și simulări, ca parte a misiunii sale principale de a asigura siguranța, securitatea și eficacitatea stocului nuclear al SUA. Acesta va fi utilizat de trei laboratoare separate de securitate nucleară – Lawrence Livermore National Labs, Sandia National Laboratories și Laboratorul National Los Alamos, și nu rulează altceva decât Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Sierra este, de asemenea, primul sistem heterogen la scară largă a NNSA, referindu-se la faptul că sistemul utilizează atât CPU-uri, cât și GPU-uri pentru a-și îndeplini sarcinile de procesare.

Sierra este al treilea supercomputer de top, conform ultimei liste TOP500, și este așteptat să fie de șase până la de 10 ori mai capabil decât Sequoia care rulează la viteză de 20 petaflops.

Fiecare nod din sistem include atât procesoare IBM, cât și unități de procesare grafică Nvidia (GPU). Proiectat pentru modelare și simulări, este de așteptat să înceapă utilizarea sa ca sistem de producție la începutul anului 2019.

Potrivit lui John Kelly, vicepreședinte senior, Cognitive Solutions și IBM Research, „Parteneriatul IBM cu LLNL de zeci de ani ne-a permis să construim Sierra de la zero cu un design unic și o arhitectură necesară pentru aplicarea AI la seturi masive de date. Cercetătorii sunt de părere că vor accelera doar computerele de înaltă performanță pentru cercetare și afaceri. ”

De ce Linux?

În timp ce entuziaștii din Linux ar putea considera că este încurajator faptul că Sierra rulează RHEL, ei ar putea fi mai entuziasmați să afle că Linux rulează acum pe toate supercomputerele incluse în lista TOP500 menționată mai sus. Dacă găsiți acest lucru surprinzător, luați în considerare numărul de procesoare utilizate, faptul că Linux este (în cea mai mare parte) open source și flexibilitatea extraordinară împreună cu securitatea derivată din accesare și, dacă este necesar, modificarea codului sursă. În acest context, alte sisteme de operare nu pot începe să concureze.

Cât de mare este mare?

Sierra ocupă un spațiu de 7000 de metri pătrați, cu cele 240 de suporturi de calcul și 4.320 noduri. Fiecare dintre aceste noduri constă în două procesoare IBM Power 9 și patru GPU-uri Nvidia V100 cu interconexiune Mellanox EDR InfiniBand.

Ce urmează în materie de supercomputere?

Următorul obiectiv este construirea calculatoarelor în clasa „exascale”, potrivit secretarului Departamentului pentru Energie, Rick Perry.

„În doar câțiva ani, ne așteptăm să vedem sistemele exascale lansate la Lawrence Livermore, Argonne și Oak Ridge (laboratoare naționale), asigurând superioritatea noastră globală în această arenă de zeci de ani”, a declarat Perry. „Începând cu Sierra, această nouă generație de supercomputere va fi un nou început în materie de putere de calcul la nivel mondial”.

Exascale se referă la sistemele de calcul care sunt capabile să efectueze sau chiar să depășească un exaFLOP – un miliard de miliarde de calcule pe secundă – și ar reprezenta o creștere de o mie de ori față de sistemele petascale care au intrat în funcțiune acum 10 ani.

gigaFLOPS GFLOPS 109

teraFLOPS TFLOPS 1012

petaFLOPS PFLOPS 1015

exaFLOPS EFLOPS 1018

Rețineți că fiecare creștere a unităților reprezintă creștere de o mie de ori decât cea precedentă.

NNSA speră să treacă la exascale cu un sistem numit El Capitan în 2023. În ceea ce privește FLOP-urile, sistemul ar trebui să fie de aproximativ 10 ori mai puternic decât Sierra. Se așteaptă, de asemenea, să apară un alt sistem heterogen care vizează învățarea mașinilor și inteligența artificială.

0

Articole relevante

16 Sep2019

Dell EMC îmbunătățește sistemele de stocare PowerMax

Citește mai departe
26 Jul2019

Distribuții Linux care merită încercate în 2019

Citește mai departe
02 Jul2019

Rusia cere acces la serverele furnizorilor de servicii VPN

Citește mai departe
14 May2019

Când va fi lansat Debian 10

Citește mai departe
10 May2019

Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL 8) Caracteristici și review

Citește mai departe
06 May2019

Cisco avertizează utilizatorii ruter-ului seria 9000 și IOS/XE să aplice urgent patch-uri pentru breșele de securitate

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT