Certificatele SSL

De ce sunt certificatele SSL atât de importante pentru orice Website? Denumirea de SSL poate părea familiară multor persoane, însă este posibil ca acestea să nu cunoască în totalitate ce sunt certific ...

Publicat la data de 14.09.2022

Actualizat la data de 23.09.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

De ce sunt certificatele SSL atât de importante pentru orice Website?

Denumirea de SSL poate părea familiară multor persoane, însă este posibil ca acestea să nu cunoască în totalitate ce sunt certificatele SSL şi ce fac, ştiind doar că are legătură cu internetul. Posibil să nu ştii, dar majoritatea site-urilor populare au deja SSL. Dacă te uiţi în partea stânga a bării de navigare vei observa un lacăt. Acesta înseamnă că orice date pe care le transmiţi către acel site vor fi sigure.

De ce este important?

Pe scurt, certificatele SSL sunt folosite pentru securizarea datelor transmise pe internet între computerul tău şi serverul de la destinaţie. Aceste date pot fi parole, informaţii despre cardul bancar şi orice informaţie importantă pe care nu doreşti să o împarţi.

Prin certificatele SSL, orice informaţie transmisă devine criptată prin introducerea automată de caractere aleatorii în mesajul original. Acest lucru făcându-l nedescifrabil pentru oricine în afară de serverul cu care se comunică. Acest lucru face aproape imposibil furtul informaţiilor de către hackeri.

Ar trebui să folosesc certificatele SSL?

În cazul în care deţii un site web, mai ales unul de comerţ electronic, atunci certificatul SSL este o obligatoriu. Nu numai că te va ajuta să păstrezi informaţiile clienţilor tăi în siguranţă, dar va asigura securitatea afacerii tale online şi va determina un număr ridicat de clienţi fideli, mulţumiţi.

Începând cu anul 2017, Google etichetează toate site-urile care nu au certificate SSL că fiind „Nesigure”.

Dacă vei naviga pe site-ul „nav.ro”, vei ştii că site-ul nu este unul fals deoarece poţi vedea lacătul din bara de navigare. O altă modalitate este aceea de a observa dacă URL-ul site-ului este afişat cu „https” şi nu cu „http”.

Cum se instalează certificatele SSL?

Un certificat SSL standard poate costa între 10 şi 100 Euro pe an, în funcţie firma de hosting de la care îl vei achiziţiona. Pentru a instala un certificat SSL pe serverul tău, va trebui să generezi o solicitare de semnare a certificatului (CSR). Acest lucru va determina ce server va folosi certificatul precum şi numele de domeniu pe care va fi instalat acesta. După oferirea tuturor informaţiilor se va emite un fişier ce conţine certificatul SSL pe care îl poţi instala pe server. Dacă ţi se pare complicat atunci trebuie să ştii că majoritatea companiilor de hosting îţi oferă posibilitatea, ca pentru câţiva euro, să achiziţionezi un pachet de instalare SSL, iar în acest caz instalarea va fi efectuată de echipa de suport a acestora.

Dacă nu ai fost familiar cu certificatele SSL înainte de acest articol, de acum înainte vei începe să devii conştient că în cazul în care un site nu are certificat SSL reprezintă un risc major pentru trimiterea de informaţii de orice fel către acesta.

0

Articole relevante

29 May2024

Ce sunt layerele de rețea?

Citește mai departe
27 May2024

Cum gestionăm atacurile de tip Brute Force

Citește mai departe
29 Apr2024

Rețelele private

Citește mai departe
25 Apr2024

Social Media Marketing și cum poate ajuta afacerea ta

Citește mai departe
24 Apr2024

R1Soft: Soluția pentru Backup și Recuperare

Citește mai departe
19 Apr2024

Ghidul complet al conexiunilor Gigabit

Citește mai departe

Comentarii