Comenzi de bază în Linux: Un ghid introductiv

Linux este un sistem de operare open-source extrem de popular, folosit pe scară largă în întreaga lume. Una dintre caracteristicile cheie ale lui Linux este utilizarea comenzilor de terminal pentru a ...

Publicat la data de 06.09.2023

Actualizat la data de 06.09.2023

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Linux este un sistem de operare open-source extrem de popular, folosit pe scară largă în întreaga lume. Una dintre caracteristicile cheie ale lui Linux este utilizarea comenzilor de terminal pentru a controla sistemul și a efectua diferite sarcini. În acest tutorial, îți vom prezenta câteva dintre cele mai comune comenzi de bază în Linux, care te vor ajuta să începi.

Terminalul Linux

Pentru a începe, trebuie să deschizi terminalul. Acest lucru poate varia în funcție de distribuția Linux pe care o utilizezi. În majoritatea cazurilor, poți găsi terminalul în meniul de aplicații sau îl poți deschide folosind combinația de taste Ctrl + Alt + T.

Comanda ‘ls’ – Listarea fișierelor și directoarelor

Una dintre cele mai simple comenzi este ls, care îți permite să listezi fișierele și directoarele din directorul curent. Pur și simplu tastează ls și apasă Enter:

ls

Această comandă va afișa o listă a fișierelor și directoarelor din directorul curent.

Comanda ‘cd’ – Schimbarea directorului

Pentru a naviga în diferite directoare, utilizează comanda cd. De exemplu, pentru a intra în directorul „Documente”, tastează:

cd Documente

Pentru a reveni la directorul anterior, poți tasta doar:

cd ..

Comanda ‘mkdir’ – Crearea de directoare în Linux

Pentru a crea un nou director, utilizează comanda mkdir. De exemplu, pentru a crea un director numit „Proiect”, tastează:

mkdir Proiect

Comanda ‘touch’ – Crearea de fișiere goale

Comanda touch îți permite să creezi fișiere goale. De exemplu, pentru a crea un fișier numit „nota.txt”, tastează:

touch nota.txt

Comanda ‘cp’ – Copierea fișierelor și directoarelor

Pentru a copia fișiere sau directoare, utilizează comanda Linux cp. De exemplu, pentru a copia fișierul „fisier.txt” în directorul „backup”, tastează:

cp fisier.txt backup/

Comanda ‘mv’ – Mutarea și redenumirea fișierelor și directoarelor în Linux

Pentru a muta sau redenumi fișiere și directoare, utilizează comanda mv. De exemplu, pentru a muta fișierul „vechi.txt” în directorul „nou”, tastează:

mv vechi.txt nou/

Comanda ‘rm’ – Ștergerea fișierelor și directoarelor în Linux

Pentru a șterge fișiere și directoare, utilizează comanda rm. Atenție, această comandă este ireversibilă și va șterge fișierele fără a le trimite în coșul de gunoi. De exemplu, pentru a șterge fișierul „inutil.txt”, tastează:

rm inutil.txt

Concluzie

Acestea sunt câteva dintre cele mai comune comenzi de bază, care te vor ajuta să începi cu sistemul de operare Linux. Pe măsură ce te familiarizezi mai mult, vei descoperi și alte comenzi și funcționalități puternice.

Linux oferă o vastă arie de posibilități și flexibilitate, iar cunoașterea comenzilor de bază este un prim pas important în explorarea acestei lumi fascinante.

0

Articole relevante

14 Sep2023

Cum se creează un utilizator nou și se acordă permisiuni în MySQL

Citește mai departe
12 Sep2023

Configurarea rețelei în Linux

Citește mai departe
01 Sep2023

Configurarea Inițială a unui Server cu Ubuntu 20.04

Citește mai departe
30 Aug2023

Cum folosim SFTP pentru a transfera fișiere?

Citește mai departe
28 Aug2023

Ce este și cum se setează o Cheie SSH?

Citește mai departe

Comentarii