Cum creezi o parolă puternică?

Crearea de parole puternice poate părea o sarcină descurajantă, mai ales atunci când recomandarea este să aveți o parolă unică pentru fiecare site unde aveți un cont de utilizator. Oricine ar fi cople ...

Publicat la data de 16.06.2022

Actualizat la data de 16.06.2022

Scris de NAV Communications

5 minute rămase

Crearea de parole puternice poate părea o sarcină descurajantă, mai ales atunci când recomandarea este să aveți o parolă unică pentru fiecare site unde aveți un cont de utilizator. Oricine ar fi copleșit dacă ar trebui să creeze și să memoreze mai multe parole precum Wt4e-79P-B13^qS.

Drept urmare, este posibil să utilizați o parolă identică, chiar dacă știți că este nesigură și că, dacă este compromisă, toate informațiile dvs. web sunt expuse. Sau folosiți mai multe parole, dar toate sunt cuvinte scurte și simple sau includ numere care se referă la viața dvs., care sunt ușor de ghicit. Sau, dacă ați reținut parole complexe (probabil pentru că afacerea dvs. sau un site web v-au forțat să faceți acest lucru), atunci probabil că aveți o listă cu parolele chiar lângă laptop – chiar dacă știți că acest lucru vă poate compromite siguranța online în cazul în care alți utilizatori vă folosesc dispozitivul.

Parolele pe care nu vi le puteți aminti sunt inutile. Dar parolele care sunt prea ușor de reținut pot fi ușor de ghicit sau de compromis în cazul unui atac de tip brute-force. În condițiile în care activități precum serviciile bancare personale și comerțul migrează din ce în ce mai mult în online, mizele continuă să crească.

Ce face o parolă puternică?
Aspectele cheie ale unei parole puternice sunt lungimea (cu cât este mai lungă, cu atât mai bine); un amestec de litere (majuscule și minuscule), numere și simboluri, fără legături cu informațiile dvs. personale și fără cuvinte din dicționar. Vestea bună este că nu trebuie să memorați șiruri de litere, numere și simboluri aleatorii pentru a încorpora toate aceste aspecte în parolele dvs. Aveți nevoie pur și simplu să știți câteva trucuri.

Cum să depistați cu ușurință o parolă slabă
Secretul este de a face parolele memorabile, dar greu de ghicit. Învățarea câtorva abilități simple va facilita crearea de parole puternice și memorabile. Crearea acestora poate fi de fapt distractivă – iar câștigul dvs. în materie de siguranță este uriaș.

Pentru a înțelege definiția unei parole puternice, cel mai bine este să treceți peste practicile obișnuite care pun milioane de utilizatori în pericol în fiecare zi. Să ne uităm la câteva exemple de parole slabe pentru a înțelege de ce acestea vă pun în pericol:

Se folosesc cuvinte comune, cum ar fi „Parolă”
Cuvântul „Parolă” este cea mai des folosită parolă. Este, de asemenea, patetic de slab – la fel ca „implicit” și „alb”. Acestea sunt cuvinte simple care pot fi ușor de ghicit de către un utilizator. Cu toate acestea, oamenii nu sunt singura dvs. preocupare. Programele care folosesc baze de date automatizate pot efectua un atac de cuvinte din dicționar asupra sistemului dvs., identificând cu ușurință parola.

Sunt ușor de identificat, mai ales dacă cineva vă cunoaște bine
Un exemplu obișnuit este folosirea unei combinații de nume + an de naștere. Andrei1968 – deși acest exemplu folosește 10 caractere și include litere și cifre, include atât un nume care poate fi asociat cu tine sau familia ta, cât și alte informații de identificare, cum ar fi anul nașterii, ceea ce înseamnă că poate fi piratat cu ușurință.

Sunt scurte și pot fi ușor de descifrat
Să presupunem că folosiți „F1avoR” ca parolă, amestecând litere mari și cifre. Iată două motive importante pentru care acest exemplu de parolă nu este sigur:

Este prea scurt. O parolă lungă este o parolă puternică. Cu cât un hacker sau o aplicație software de spargere a parolelor funcționează mai greu, cu atât mai bine.

Numărul de înlocuiri poate fi ușor de ghicit. Înlocuirea literei l cu numărul 1 este ușor de ghicit atât pentru oameni, cât și pentru un software.

Cum să țineți o parolă puternică în siguranță
Perfect, v-ați hotărât la o parolă care are lungimea perfectă, obscură și care combină litere, cifre și majuscule. Sunteți pe drumul cel bun, dar nu beneficiați încă de o securitate totală a acesteia.

Nu reutilizați parolele. Dacă utilizați aceeași parolă la contul de e-mail, siteuri de cumpărături și alte siteuri care dețin date personale sensibile și unul dintre acestea este compromis de către hackeri, veți avea expuse și celelalte siteuri la care folosiți aceeași parola.

Nu vă scrieți parolele. Poate fi tentant, mai ales la locul de muncă, însă acestea vor fi ușor de descoperit.

Utilizați un manager de parole. Există multe aplicații care vă stochează parolele în siguranță.

Nu divulgați parolele. Însă, dacă este absolut necesar, asigurați-vă că schimbați parola în cel mai scurt timp.

Sfaturi pentru crearea unei parole unice (care să fie, de asemenea, și puternică)
Secretul pentru a crea o parolă greu de spart, care este unică și ușor de reținut este să vă concentrați în a o face memorabilă și să fie greu de ghicit. Pare destul de simplu, nu? Învățând câteva abilități simple, puteți crea cu ușurință o parolă puternică și memorabilă, cu un efort minim. În plus, crearea acesteia poate fi de fapt distractivă – iar câștigul dvs. materie de siguranță este uriaș.

Pentru a evita aceste parole ușor de ghicit sau de piratat, încercați unul sau mai multe dintre următoarele trucuri:

Utilizați o expresie și încorporați coduri de prescurtări sau acronime
Aceste exemple vă permit să utilizați expresii care fie înseamnă ceva pentru dvs., fie vă asociați cu un tip de site web. De exemplu, „totul pentru unul și unul pentru toți” poate fi parola pentru un site de rețea socială în care totul este despre partajare. Ar putea fi o expresie despre bani pentru un site bancar și așa mai departe.

2BorNot2B_ThatIsThe? (A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea – de Shakespeare)

L8r_L8rNot2day (Mai târziu, mai târziu, nu astăzi – din cântece pentru copii)

4Score&7yrsAgo (patru scor și șapte ani în urmă – din Gettysburg Address)

Ioan3:16=4G (referință scripturală)

14A&A41dumaS (unul pentru toți și toți pentru 1 – din Cei trei mușchetari, de Dumas)

Utilizați parole cu elemente comune, dar personalizate pentru anumite site-uri
Aceste exemple spun o poveste folosind un stil consistent, așa că dacă știti cum scrieți primele secțiuni și vă aflați pe pagina de autentificare pentru un site, veți ști ce să adaugați.

ABT2_uz_AMZ! (About to use Amazon)

ABT2_uz_BoA! (About to use Bank of America)

Pwrd4Acct-$$ (Parola pentru contul de la bancă)

Pwrd4Acct-Fb (Parola pentru contul Facebook)

Acum sunteți gata să vă creați propriile parole puternice, lungi și memorabile cu caractere mixte folosind unul sau mai multe dintre aceste trucuri. Sau, creeați-vă propriul sistem- C?U2canCRE8Pwords;-) (Vezi? Și tu poți crea parole☺).

0

Articole relevante

28 Nov2022

Trucuri Linux ce te pot scuti de probleme

Citește mai departe
22 Nov2022

Cum îmi dezvolt o companie de hosting?

Citește mai departe
15 Nov2022

Domeniu .ro expirat. Cum îl prelungesc?

Citește mai departe
04 Nov2022

Diferența dintre extensiile de domenii .com, .net, .ro

Citește mai departe
03 Nov2022

Cum înregistrez un domeniu premium?

Citește mai departe
02 Nov2022

Web Hosting vs Găzduire WordPress

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT