+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Cum să opriți și să dezactivați firewallul în CentOS 8

Un firewall este o caracteristică de securitate care filtrează traficul de intrare și de ieșire și ține departe aplicații potențial dăunătoare. În plus, un firewall oferă administratorului de sistem a ...

Publicat la data de 05.12.2019

Actualizat la data de 05.12.2019

Scris de George Pavelescu

2 minute rămase

Un firewall este o caracteristică de securitate care filtrează traficul de intrare și de ieșire și ține departe aplicații potențial dăunătoare. În plus, un firewall oferă administratorului de sistem autoritatea de a determina ce servicii și porturi să permită și pe care să le blocheze sau să nu le accepte. În acest tutorial, veți afla cum să opriți și să dezactivați firewallul în CentOS 8.

În Linux, există multe sisteme de firewall. Cele mai utilizate firewall-uri sunt „Firewalld” și „Iptables”. Firewalld este un serviciu de management dinamic, front-end, pus la dispoziție în mod implicit atât pe serverele CentOS cât și pe Fedora. Firewalld este un serviciu de gestionare a firewallului puternic și a înlocuit de ceva vreme Iptables. Acesta gestionează atât traficul IPv4, cât și IPv6.

Să vedem cum putem opri și dezactiva firewallul pe CentOS 8.

Cum să oprim și să dezactivăm Firewalld

De obicei nu este o idee bună să aveți firewallul oprit sau dezactivat. Cu toate acestea, este posibil ca unele aplicații să nu funcționeze așa cum intenționati cu firewallul activ și acest lucru vă poate forța să îl opriți sau să îl dezactivați temporar.

Pentru utilizatorii care folosesc CentOS 8 / RHEL 8, Fedora 20 și versiunile ulterioare, urmați pașii de mai jos pentru a opri și dezactiva Firewalld.

Cum se verifică starea Firewalld

Conectați-vă la serverul dvs. prin intermediul aplicației SSH și rulați comanda de mai jos pentru a verifica starea firewallului.

#systemctl status firewalld

Din rezultatul de mai sus, este evident că Firewalld este în funcțiune. Să vedem acum cum putem opri firewallul.

Cum să opriți Firewalld

Pentru a opri firewallul, este necesar să rulați comanda de mai jos:

#systemctl stop firewalld

Cum dezactivați Firewalld

În cele din urmă, pentru a dezactiva firewall-ul în așa fel încât acesta să nu mai ruleze în momentul în care porniți sau resetați sistemul, executați comanda:

#systemctl disable firewalld

După dezactivarea firewall-ului, trebuie să verificăm dacă acesta este într-adevăr oprit. Din nou, pentru a verifica starea firewalld, rulați comanda:

#systemctl status firewalld

Acum știm sigur că firewallul a fost oprit și dezactivat.

Concluzie

Este întotdeauna recomandat să aveți firewallul activ în permanență pentru a menține serviciile și traficul nedorite la distanță. În acest fel, vă veți proteja sistemul de posibile amenințări și atacuri. Amintiți-vă întotdeauna să porniți Firewall-ul după ce îl dezactivați.

0

Articole relevante

23 Dec2019

Cum dezactivați SELinux în CentOS 8

Citește mai departe
11 Dec2019

Listarea Cronjob-urilor în Linux

Citește mai departe
28 Nov2019

Cum să comprimați conținutul site-ului web folosind cPanel

Citește mai departe
19 Nov2019

Sfaturi privind protejarea site-ului dvs WordPress

Citește mai departe
23 Aug2019

Viteza de rețea, ce este și cum se măsoară

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT