+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Date utile despre Domain Name System (DNS)

Sistemul de nume de domeniu (DNS) stochează numele și adresele serverelor publice de Internet. Pe măsură ce Web-ul a crescut, DNS și-a extins rapid capabilitățile de a se potrivi, rezultând într-o reț ...

Publicat la data de 28.08.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Sistemul de nume de domeniu (DNS) stochează numele și adresele serverelor publice de Internet. Pe măsură ce Web-ul a crescut, DNS și-a extins rapid capabilitățile de a se potrivi, rezultând într-o rețea distribuită la nivel mondial de multe mii de computere. Impresionează-ți prietenii prin învățarea acestor fapte interesante despre DNS.

Este mai vechi de 30 de ani

Două lucrări de Paul Mockapetris publicate în noiembrie 1983 – numite RFC 882 și RFC 883 – au marcat începutul DNS. Înainte de DNS, un sistem public putea fi identificat numai prin numele său gazdă, iar adresele pentru toate aceste nume de gazde au fost menținute într-un singur fișier mare (numit „hosts.txt”), care a devenit imposibil de dificil de gestionat deoarece rețelele de calculatoare au crescut în anii 1970 și anii 1980. DNS a extins acest sistem de denumire la un nivel multiplu prin adăugarea de domenii de suport – una sau mai multe nume suplimentare adăugate la numele gazdei, fiecare separat printr-un punct (.).

Doar 6 TLD-uri originale

Peste 700 de Top Level Domains (TLD) există acum pe Internet (inclusiv unele nume deosebit de ciudate, cum ar fi .rocks și .soy). Corporația de administrare nonprofit, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) controlează alocarea lor – a se vedea lista ICANN a TLD.

Cu toate acestea, când a fost implementat pentru prima oară în anii 1980, DNS a definit doar șase TLD – .com, .edu, .gov, .mil, .net și .org. Extinderea uriașă în alegerea numelor de domenii a început în 2011, cu scopul de a clasifica mai bine site-urile Web în funcție de scopul acestora.

Mai mult de 100 de milioane de domenii înregistrate

Multe nume de domenii de Internet, cum ar fi „about.com” și „mit.edu”, sunt afiliate cu școli sau companii, în timp ce individual se înregistrează și alte domenii în scopuri personale. În total, mai mult de 100 de milioane de domenii înregistrate există sub doar pentru .com. Aceste statistici și alte statistici interesante privind DNS pot fi găsite la DomainTools Internet Statistics.

Funcționează atât înainte, cât și înapoi

Cele mai multe cereri către DNS implică conversia numelor gazdă a site-urilor Web și a altor servere de Internet la adresele IP, așa-numitele căutări DNS înainte. DNS funcționează și în sens invers, traducând de la adrese la nume. În timp ce căutările DNS reverse sunt mai puțin utilizate, acestea ajută administratorii de rețea la depanare. Utilitare precum ping și traceroute efectuează de exemplu căutări reverse.

Are 13 rădăcini

DNS-ul își organizează serverele de nume într-o ierarhie pentru a ajuta la optimizarea fluxului de comunicare între servere și, de asemenea, pentru a facilita întreținerea sistemului. Toate sistemele ierarhice, cum ar fi DNS, creează un nivel superior (numit nivelul „rădăcină”) de unde se pot ramifica nivelurile inferioare. Din motive tehnice, DNS de astăzi suportă 13 servere de nume de rădăcini, nu doar una. Fiecare dintre aceste rădăcini, interesant, este denumită printr-o singură literă – începând cu „A” și extinsă la litera „M”. (Rețineți că aceste sisteme aparțin domeniului root-servers.net pe Internet, făcând, de exemplu, nume deplin calificate precum „a.root-servers.net”).

Un prim obiectiv pentru hacking de site-uri web

Poveștile despre incidentele de deturnare a DNS apar în știri prea des. Hijacking-ul presupune ca un hacker să aibă acces la înregistrările serverului DNS pentru un site Web vizat și să le modifice pentru a redirecționa vizitatorii către site-ul altcuiva. Când un utilizator de Internet merge să viziteze un site deturnat, DNS instruiește browserul să solicite date de la locație falsă. Rețineți că, în general, atacatorii nu au nevoie să intre în DNS, ci pot compromite serviciul de găzduire al domeniului, făcându-se drept administratori web.

0

Articole relevante

03 Dec2018

Traducerea adreselor de rețea

Citește mai departe
29 Nov2018

Ce este adresa de rețea a unui computer

Citește mai departe
27 Nov2018

ARP - Protocolul de rezolvare a adreselor

Citește mai departe
05 Nov2018

DHCP și modul în care funcționează

Citește mai departe
30 Oct2018

Au trecut 6 ani, iar IPv4 încă mai domină IPv6

Citește mai departe
12 Oct2018

Ce este DNS cache și cum funcționează?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT