Diferența dintre Megabyte (MB) și Megabit (Mbps) în calculele vitezei.

Care este diferența dintre MB și Mb, între Megabyte pe secundă și Megabit pe secundă sau Mbps, unitate de măsură a vitezei rețelei. Vorbind despre cum să calculați viteza reală a internetului, trebuie ...

Publicat la data de 22.11.2021

Actualizat la data de 19.09.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Care este diferența dintre MB și Mb, între Megabyte pe secundă și Megabit pe secundă sau Mbps, unitate de măsură a vitezei rețelei.

Vorbind despre cum să calculați viteza reală a internetului, trebuie să încercați să înțelegeți ce unitate de măsură este utilizată.

Problema constă în confuzia care se face adesea între două tipuri de unități de măsură: megabit și megabyte, care sunt două lucruri diferite.

De exemplu, atunci când citiți anunțul unui furnizor, este posibil să vedeți „viteze de până la 100 Mbps”, ceea ce poate induce în eroare.

În timp ce ați putea crede că Mbps înseamnă „megabytes pe secundă”, ceea ce înseamnă o viteză de descărcare a fișierelor de până la 100 MB pe secundă, anunțul poate vorbi în schimb despre Mb pe secundă.

O companie cunoscută face reclamă la televizor spunând „până la 1000 de Mega”; dar nu scrie niciodată Mega că sunt, Megabit sau Megabyte?

Litera mică în Mb este foarte diferită de abrevierea MegaByte, adică MB.

Mb înseamnă Megabit, care este o măsură diferită.

Pentru a înțelege diferența dintre Megabit și MegaByte, este recomandabil să începeți de la unitățile de măsură de bază, adică bit și byte.

Un byte sau octet este format din 8 biți, deci putem spune că un byte este de 8 ori mai mare decât un bit sau matematic, 1 octet = 8 biți.

În consecință, un megabyte este de 8 ori mai mare decât un megabit, adică 1 megabyte este egal cu 8 megabiți.

În schimb, un Megabit (Mb) este egal cu 0,125 MegaByte (MB).

Conform tabelului de conversie între byte și bit avem:

1 byte = 8 biți

1 Kbyte (KB) = 1024 Byte = 8192 Biți

1 megabyte (MB) = 1024 kbyte = 8192 kb (kb)

1 gigabyte (GB) = 1024 megabyte (MB) = 8192 Mb (Mb)

Revenind la exemplul de mai sus, o linie rapidă de 100 Megabiți este capabilă să descarce maxim 100 MB împărțit la 8, adică 12,5 MegaBytes pe secundă, mult mai lent decât se credea anterior.

De aceea este foarte important să înțelegeți diferența dintre megabiți și megabytes: pentru a evita escrocherii și a fi dezamăgit că ați optat pentru un contract care este de opt ori mai rău decât credeați.

Distincția dintre Megabit Mb și MegaByte MB se află în litera b, care este scris cu litere mici atunci când vorbim despre megabiți pe secundă (Mbps) și majuscule când vorbim despre Megabytes (MBps).

De ce există biți și bytes sau octeți?

Mergând să descoperi un pic de istorie a computerului, biții și octeții nu sunt diferiți doar prin tipul de măsurare, ci și prin scopul existenței lor.

În teorie, octeții sunt folosiți pentru a măsura capacitățile de stocare și discurile sau spațiul de stocare (și, prin urmare, ajungem la Gigabyte GB sau Terabyte TB), în timp ce biții și megabiții sunt unitatea de măsurare a vitezei unei conexiuni la internet.

Nu este o coincidență că toate instrumentele precum Speedtest care măsoară viteza conexiunii folosesc bitul ca unitate de măsură.

Tot din acest motiv, precum și din motive evidente de marketing, toate companiile care oferă conexiune la internet își fac reclamă vorbind despre Megabit pe secundă, teoretic, nu este nicio înșelătorie și, într-adevăr, folosește unitatea de măsură corectă (chiar și dacă în practică o face doar pentru a-și face mai bine reclamă).

Cu toate acestea, chiar și după acest calcul, este posibil ca viteza de descărcare să nu atingă numărul anunțat, din cauza unor elemente variabile precum distanța de la furnizor, numărul de persoane care folosesc Internetul, cât de bine funcționează furnizorul în întreținere etc.

0

Articole relevante

11 Jan2023

Ce este Softaculous și la ce folosește?

Citește mai departe
09 Jan2023

Adresa de rețea a unui computer

Citește mai departe
27 Dec2022

Malware vs Viruși

Citește mai departe
20 Dec2022

Ce este gateway implicit în rețea?

Citește mai departe
16 Dec2022

Ce s-a întâmplat cu IPv5?

Citește mai departe
14 Dec2022

Ce este Linux?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT