Distribuții Linux care merită încercate în 2019

Tehnologia se schimbă în fiecare zi – este un domeniu dinamic și surprinzător. În fiecare an, noi inovații, noi versiuni și noi progrese iau locul vechiului, creând astfel experiențe mai bune. A ...

Publicat la data de 26.07.2019

Actualizat la data de 02.09.2019

Scris de NAV Communications

5 minute rămase

Tehnologia se schimbă în fiecare zi – este un domeniu dinamic și surprinzător. În fiecare an, noi inovații, noi versiuni și noi progrese iau locul vechiului, creând astfel experiențe mai bune. Astăzi, vom discuta despre distribuțiile Linux. Mai precis, cele mai lustruite versiuni ale sistemului Linux care sunt disponibile în acest an – 2019. Cu toate acestea, înainte de a face acest lucru, un curs de împrospătare a cunoștințelor pare necesar. Dacă sunteți nou în acest subiect, nu vă faceți griji. Vom răspunde la câteva întrebări fundamentale! Ce este o distribuție Linux? Care sunt tipurile de distribuții Linux? În cele din urmă, vom vorbi despre cele mai bune distribuții Linux din 2019. Deci, să începem cu prima întrebare:

Ce este o distribuție Linux?

O ditributie Linux (distribuție completă a formei sistemului de operare) este un sistem de operare, care este realizat dintr-o colecție de software bazată pe kernel-ul Linux. Cei care utilizează Linux obișnuiesc să obțină acest sistem de operare prin descărcarea unei distribuții Linux, care este ușor accesibilă pentru o gamă largă de sisteme cum ar fi computerele personale, dispozitivele încorporate și chiar supercomputerele de ultima generație. Acesta este un sistem de management al pachetelor Linux.

Acest sistem de operare este în contrast direct cu Windows sau Mac OS. Când vine vorba de Windows, Microsoft compilează toate părțile sistemului, eliberează și distribuie totul ca pe un singur pachet. Pentru a cumpăra Windows, va trebui să selectați unul dintre pachetele oferite de Microsoft. Linux nu funcționează în același mod din cauza unei diferențe fundamentale: sistemul de operare Linux nu este creat de o singură organizație. Diferite persoane și organizații lucrează pe elemente diferite, cum ar fi Kernel-ul Linux (componenta de bază a sistemului de operare), serverul X (care creează desktopul grafic), utilitarele GNU shell, mediul desktop (care utilizează serverul X pentru furnizarea unui desktop grafic) etc. Toate aceste componente open-source sunt produse independent una de cealaltă și sunt distribuite sub formă de cod sursă.

Teoretic puteți să preluați codul sursă din toate aceste programe independente și să le compilați singuri. Totuși, acesta este un proces ce necesită foarte mult timp, ca să nu mai vorbim de tipul de efort pe care trebuie să-l depuneți pentru a vă asigura că toate aceste programe diferite colaborează. Distribuitorul Linux face toate aceste lucruri grele, compilându-l împreună și oferindu-l ca un singur sistem de operare pe care îl puteți instala în sistemul dvs. Pachetele sunt simple, rapide și ușor de instalat. Aspect care ne aduce la următoarea întrebare: care sunt tipurile de distribuții Linux?

Tipuri de distribuții Linux

Există clasificări multiple ale distribuțiilor Linux, pe care le-am adăugat aici. Cele mai multe dintre ele sunt centrate în jurul a ceea ce fac aceste distribuții:

Pentru utilizatorii de acasă, sau utilizatorii enterprise

Distribuții care sunt acceptate pe diferite tipuri de hardware, cele care sunt specifice unei platforme sau certificate de un furnizor de platforme

Pentru desktop-uri, dispozitive sau servere integrate

Pentru un scop extrem de specializat sau general pentru anumite funcții ale mașinii (de exemplu firewall-uri, clustere de calculatoare sau routere de rețea)

Create pentru comprehensivitate, utilizare, securitate sau portabilitate

Este clar că există foarte multe distribuții Linux. Unele ca Fedora, refuză în principiu, să includă și software-ul close-source. Altele, cum ar fi Mint, permit software closed-source pentru a le ușura experiența utilizatorilor. Multe includ software implicit diferit, de ex. Ubuntu include Unity, Fedora utilizează GNOME Shell iar Mint utilizează Cinnamon.

Ceilalți diferentiatori ai distribuțiilor sunt utilizarea de diferite pachete de management și multe altele.

Varietatea poate fi confuză și este posibil să vă întrebați – Ce distribuție de Linux ar trebui să folosesc?

Ei bine, după cum ați văzut mai sus, diferitele distribuții Linux sunt proiectate pentru diferite scopuri. Distribuția Linux pe care o alegeți se va baza pe ceea ce alegeți să faceți cu aceasta și pe preferințele dvs. personale. Pentru un utilizator de desktop, ar trebui să fie suficientă o simplă distribuție cum ar fi Ubuntu sau Mint. Sau puteți alege Fedora sau openSUSE.

Dacă doriți mai multă stabilitate și un sistem bine testat, puteți să vă îndreptați către Debian, CentOS sau Ubuntu LTS. Alegerea este în întregime a dvs., iar în 2019 există câteva dintre cele mai interesante tipuri:

Ubuntu: Ubuntu este una dintre cele mai populare și răspândite distribuții, fiind o opțiune simplă și productivă. Ubuntu 18.10 este plin de caracteristici noi care îmbunătățesc experiența utilizatorilor, cum ar fi GNOME 3.30, o durată de viață mai mare a bateriilor de laptopuri, suport pentru scanarea amprentelor, kernel Linux 4.18 și timpi de instalare și de încărcare mai mici. De asemenea, puteți explora ultima versiune Ubuntu 19.04, care a fost lansată pe 18 aprilie 2019.

Mint: Cei care doresc să treacă de la o platformă Windows sau Mac OS la Linux, ar putea să încerce Linux Mint. Această distribuție vine posibilitatea de alegerea a patru medii desktop (Cinnamon ar fi cel mai apropiat de mediul Windows). Din punct de vedere al resurselor, Mint este o opțiune bună, deoarece este light, se încarcă rapid și utilizează mai puțină memorie decât Ubuntu. Este, de asemenea, o opțiune stabilă și este conservatoare atunci când vine vorba de actualizări.

Antergos: Antergos aderă la unele principii destul de mari – curat, simplu, modern, versatil și practic. Este întotdeauna proaspăt și nu este niciodată înghețat, ceea ce înseamnă că se află într-un ciclu de lansare rulant, deci nu trebuie să descărcați și să instalați noi versiuni în momentul în care acestea sunt disponibile. Acest principiu se extinde și la aplicații, ceea ce înseamnă că nu veți lucra cu software învechit. Antergos se bazează pe Arch Linux, dar vine fără complicațiile sale. Un alt beneficiu al acestei distribuții este acela că este 100% funcțional scos din cutie. Despre Antergos se spune că este „cel mai frumos” dintre toate distribuțiile bazate pe Linux și este un start destul de bun pentru noii veniți în lumea Linux.

Fedora: Acesta este un sistem de operare flexibil și inovator, care oferă trei opțiuni separate, pe baza nevoilor dvs. O stație de lucru, o versiune centrată în cloud și o versiune de server. Fedora utilizează în primul rând interfața GNOME, însă permite și alte versiuni pentru medii desktop diferite. De asemenea, are versiuni actualizate frecvent, care sunt uneori apar la doar câteva săptămâni sau luni. Acest lucru este în avantajul dvs., deoarece vă ține la curent cu partea de dezvoltare a sistemului Linux.

Manjaro: Acesta este un sistem simplu și ușor de utilizat bazat pe Arch Linux. Manjaro are un proces de instalare intuitiv, detecție automată a hardware-ului, realizează actualizări stabile cu fiecare lansare și mai mult acesta vine cu o varietate de opțiuni precum GNOME 3.26, KDE 5.11, Mate 1.18, Cinnamon 3.6. Budgie 10.4 și Xfce 4.12. Manjaro este, de asemenea, susținut de un spațiu mare de stocare software și de o comunitate care își extinde asistența atât pentru noii veniți, cât și pentru utilizatorii avansați.

Există o varietate de alte distribuții pe care le puteți încerca, cum ar fi openSUSE, CentOS, Gentoo (pentru utilizatorii experimentați), Arch Linux (pentru gameri), POP Linux, Debian, Solus și Zorin.

0

Articole relevante

26 Jan2021

Oferta NAV pentru VPS hosting a devenit mai atractivă!

Citește mai departe
01 Oct2020

Apple lansează un nou pachet care combină serviciile sale majore pentru consumatori -Apple One

Citește mai departe
11 Feb2020

Raritan® introduce nouă generație Economical KVM-over-IP

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe
22 Jan2020

Suport Steam Valve pe sistemul de operare Chrome OS?

Citește mai departe
13 Jan2020

Update vital pentru Windows 7 - Microsoft avertizează că milioane de utilizatori ar putea avea probleme

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT