Ești în siguranță online?

Securitatea pe internet constă într-o serie de tactici pentru protejarea activităților și tranzacțiilor efectuate online. Aceste tactici sunt menite să protejeze utilizatorii de amenințări precum pene ...

Publicat la data de 14.06.2022

Actualizat la data de 14.06.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Securitatea pe internet constă într-o serie de tactici pentru protejarea activităților și tranzacțiilor efectuate online. Aceste tactici sunt menite să protejeze utilizatorii de amenințări precum penetrarea sistemelor informatice, adrese de e-mail sau site-uri web; software rău intenționat care poate infecta și deteriora în mod inerent sistemele; și furtul de date sensibile de către hackeri, cum ar fi informații despre contul bancar și datele cardurilor de credit. Securitatea pe internet este un aspect specific al unor concepte mai largi, cum ar fi securitatea cibernetică și securitatea computerelor, fiind axată pe amenințările și vulnerabilitățile specifice accesului și utilizării mediului online.

În peisajul digital de astăzi, multe dintre activitățile noastre zilnice se bazează pe internet. Diverse forme de comunicare, divertisment, sarcini financiare și legate de muncă sunt realizate online. Aceasta înseamnă că tone de date și informații sensibile sunt partajate în mod constant pe internet. Internetul este în mare parte privat și securizat, dar poate fi și un mediu nesigur pentru schimbul de informații. Existând un risc ridicat de intruziune a hackerilor și infractorilor cibernetici, securitatea pe internet este o prioritate de vârf atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

În timp ce internetul oferă utilizatorilor o mulțime de informații și servicii, acesta include și câteva riscuri. Atacurile cibernetice sunt foarte des întâlnite, mulți criminali cibernetici folosind o combinație de diferite tipuri de atacuri pentru a atinge un singur obiectiv. Deși lista potențialelor amenințări este extinsă, iată câteva dintre cele mai comune amenințări la securitatea internetului:

Programe malware: prescurtare de la „software rău intenționat”, programele malware se prezintă sub mai multe forme, inclusiv viruși de computer, viermi și troieni.

Worm

Vierme de computer: Un vierme de computer este un program software care se copiază singur de la un computer la altul. Nu necesită interacțiune umană pentru a crea aceste copii și se poate răspândi rapid și în volum mare.

Spam

Spam: spam se referă la mesajele nedorite din conturile de e-mail. În unele cazuri, spam-ul poate conține pur și simplu mesaje nedorite care promovează bunuri sau servicii de care nu sunteți interesat. Acestea sunt de obicei considerate inofensive, dar unele pot include link-uri care vor instala software rău intenționat pe computerul dvs. dacă dați clic pe acestea.

Phishing

Phishing: înșelătoriile de tip phishing sunt create de infractorii cibernetici care încearcă să solicite informații private sau sensibile. Aceștia se pot prezenta drept banca sau serviciul dvs. web-bancar și vă pot convinge să dați clic pe anumite linkuri pentru a verifica detalii precum informațiile contului sau parolele.

Botnet

Botnet: este o rețea de computere private care au fost compromise. Infectate cu software rău intenționat, aceste computere sunt controlate de un singur utilizator și sunt adesea programate să facă activități malițioase, cum ar fi trimiterea de mesaje spam sau atacuri de tip denial-of-service (DoS).

Alegerea tipurilor potrivite de securitate

Securitatea pe internet necesită o combinație de mai multe produse și tehnologii pentru a proteja corect datele. Este important să luați în considerare mai multe tipuri de strategii de securitate pentru a vă ajuta să fiți în siguranță în mediul online. Acestea pot fi:

Alegerea browserului: Fiecare browser are propriile sale măsuri de securitate, însă unele pot avea defecte grave care permit hackerilor și criminalilor cibernetici să îl exploateze și să îl invadeze. Asigurați-vă că utilizați un browser bine securizat pentru a reduce riscul de a vă compromite computerul sau rețeaua.

Autentificarea multifactor (MFA): MFA este o metodă de control al accesului la computer prin necesitatea mai multor dovezi separate pentru procesul de autentificare. Site-urile web și conturile de e-mail pot fi securizate prin oferirea a cel puțin doi factori de autentificare de către un utilizator.

Securitatea contului de e-mail: e-mailul creează un val de oportunități pentru ca virușii, viermii, troienii și alte programe nedorite să pătrundă în computer. Stabilirea unei strategii cuprinzătoare de securitate a e-mailului pe mai multe niveluri vă ajută la reducerea semnificativă a expunerii la amenințările cibernetice. Mesajele de e-mail pot fi protejate și prin utilizarea criptografiei, cum ar fi semnarea unui e-mail, criptarea corpului unui mesaj de e-mail și criptarea comunicării dintre serverele de e-mail.

Firewall-uri: firewall-urile acționează ca filtre care protejează dispozitivele permițând sau interzicând accesul la o rețea. Prin aplicarea unui set specific de reguli pentru a identifica dacă ceva este sigur sau dăunător, firewall-urile pot împiedica furtul informațiilor sensibile și pot împiedica încorporarea codului rău intenționat în rețele.

Soluții de securitate pe internet:

Există mai multe produse și soluții de securitate pe internet disponibile pentru a vă ajuta să fiți în siguranță în mediul online. Acestea includ:

Produse software antivirus, care protejează dispozitivele de atacuri prin detectarea și eliminarea virușilor.

Folosirea unui manager de parole, care ajută la stocarea și organizarea parolelor prin criptare.

Suite de securitate endpoint, care includ o abordare mai cuprinzătoare de securitate pe internet cu firewall-uri, antivirus, anti-spyware și multe altele.

0

Articole relevante

22 Sep2023

Ce este phpMyAdmin și cum să-l utilizezi pentru gestionarea bazelor de date MySQL

Citește mai departe
21 Sep2023

Linux: GUI sau Terminal? Alegerea perfectă pentru tine

Citește mai departe
08 Sep2023

Linux Nano: Un Ghid pentru Editorul de Text Simplu și Eficient

Citește mai departe
04 Sep2023

Ce este terminalul în Linux? Un ghid complet pentru începători

Citește mai departe
23 Aug2023

Magazinele Virtuale: Cum și De Ce Revoluționează Cumpărăturile Online

Citește mai departe
14 Aug2023

Portofelul Electronic: Viitorul Plăților și Gestionării Financiare

Citește mai departe

Comentarii