+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Firefox opreşte suportul pentru XP şi Vista

Mozilla intenţionează să oprească, începând cu anul viitor, toate actualizările de securitate Firefox pentru sistemele ce încă mai rulează Windows XP sau Windows Vista. „Astăzi anunţăm faptul că ...

Publicat la data de 10.10.2017

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

2 minute rămase

Mozilla intenţionează să oprească, începând cu anul viitor, toate actualizările de securitate Firefox pentru sistemele ce încă mai rulează Windows XP sau Windows Vista.

„Astăzi anunţăm faptul că iunie 2018 va fi data finală până la care vom oferi suport pentru Windows XP şi Vista”, a declarat Mozilla în cadrul unui articol publicat pe blogul companiei.

Windows XP şi Vista au fost retrase de pe piaţă de către compania Microsoft, XP în aprilie 2014 respectiv Vista în aprilie 2017. Odată ce s-a renunţat la suport, un sistem de operare nu va mai primi actualizări de securitate. Cu toate acestea, dezvoltatorii de aplicaţii pot continua să-şi susţină produsele pentru versiunile retrase de Microsoft.

La sfârşitul anului trecut, Mozilla a comunicat utilizatorilor de Windows XP sau Vista că vor fi migraţi automat către Firefox Extended Support Release (ESR), o platformă destinată întreprinderilor şi organizaţiilor educaţionale. Structura ESR este updatată pe parte de securitate la fiecare şase săptămâni, dar nu primeşte noi caracteristici sau îmbunătăţiri. În schimb, ESR Firefox va rămâne activ timp de aproximativ un an, urmând ca o nouă platformă ESR să fie emisă.

Mozilla a migrat toţi utilizatorii de Windows XP şi Vista pe Firefox ESR versiunea 32 în luna martie a anului trecut.

Luna iunie 2018, pe care Mozilla a denumit-o generic „sfârşitul vieţii”, a fost anunţată în Firefox ESR versiunea 52, care în prezent este pregătită să primească penultima actualizare la nivel de securitate pe 1 mai 2018. Următorul update este programat pentru 26 iunie 2018, ceea ce înseamnă că versiunea Firefox de pe sistemele ce rulează XP şi Vista ar trebui să fie protejate de la 1 mai până pe 26 iunie, deoarece prima actualizare Firefox ESR care nu va include suport pentru Windows XP sau Vista este programată după această dată.

Este încă neclar ce procent din utilizatorii Firefox rulează browser-ul pe cele două sisteme de operare învechite, dar analiştii din vânzări descriu atât XP cât şi Vista ca şi jucători minori pe piaţă. Potrivit estimărilor făcute în luna precedentă de către compania Net Applications, Windows XP este folosit doar pe 5,7% din PC-uri la nivel global, în timp ce Vista este utilizat la un nivel de doar 0,4%.

Mozilla se numără printre ultimele companii IT care opresc suportul pentru Windows XP şi Vista. Microsoft a încetat să mai ofere pachete de update pentru Internet Explorer din cadrul XP în momentul retragerii acestuia de pe piaţă şi a făcut acelaşi lucru şi cu IE pentru Vista în urmă cu şase luni, în timp ce Google a şters XP şi Vista de pe lista de asistenţă în aprilie 2016.

Firefox a reprezentat aproape 13% dintre toate browserele utilizate în septembrie, potrivit furnizorului pentru servicii de analiză NET Applications. În ultimile 12 luni, cota de utilizatori a lui Firefox a crescut cu aproape 40%, recuperând astfel teren faţă de vara lui 2016, atunci când se pare că browserul a fost la un pas de dispariţie.

Mozilla a cerut utilizatorilor Firefox încă de pe XP sau Vista să îşi facă upgrade la un sistem de operare mai nou. „Îi încurajăm pe utilizatorii noştri să facă upgrade la o versiune de Windows care este susţinută de Microsoft”, a declarat Mozilla.

3

Articole relevante

02 Jul2019

Rusia cere acces la serverele furnizorilor de servicii VPN

Citește mai departe
14 May2019

Când va fi lansat Debian 10

Citește mai departe
10 May2019

Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL 8) Caracteristici și review

Citește mai departe
06 May2019

Cisco avertizează utilizatorii ruter-ului seria 9000 și IOS/XE să aplice urgent patch-uri pentru breșele de securitate

Citește mai departe
29 Mar2019

Capacitatea fibrei optice din centrele de date ar putea ajunge până la 800 de gigabiti în 2019

Citește mai departe
27 Mar2019

Zgomotul din fibră ar putea fi folosit pentru a crește capacitatea datelor

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT