Intel lansează Optane, interfața pentru memorie și stocare

Noul format de memorie din modulele Intel Optane DC face ceea ce SSD-urile făceau în trecut, acționând ca o memorie cache. Intel a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute modulele de memorie Optane ...

Publicat la data de 23.11.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Noul format de memorie din modulele Intel Optane DC face ceea ce SSD-urile făceau în trecut, acționând ca o memorie cache.

Intel a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute modulele de memorie Optane DC, o clasă complet nouă de tehnologie de memorie și stocare proiectată să stea între memorie și storage și să ofere o capacitate extinsă de memorie și un acces mai rapid la date.

Spre deosebire de SSD-urile care se conectează la un slot PCI Express, Optane DC este construit că un DIMM de memorie și se conectează la sloturile DIMM. Multe plăci de bază de servere oferă până la opt sloturi DIMM per CPU, astfel încât unele pot fi alocate pentru Optane iar celelalte memoriei tradiționale.

Acest lucru este important deoarece Optane servește ca un cache de fel, stocând date frecvent accesate în memoria sa, mai degrabă decât obligând serverul să le preia de pe un hard disk. Deci, memoria serverului are acces numai la memoria Optane, care se află chiar lângă ea, și nu la o matrice de stocare prin Fibre Channel.

Lisa Spelman, vicepreședinte și director general al produselor Xeon, a declarat la evenimentul de prezentare și într-un articol pe un blog, faptul că noile module de memorie vor fi livrate către clienți deja selectați în cursul acestui an și vor deveni disponibile pentru publicul larg în 2019.

Modulele vor fi disponibile în capacități de 128 GB, 256 GB și 512 GB. Cu toate acestea, modulele vor fi compatibile doar cu procesoarele Intel Xeon Scalable, care sunt ultima generație bazată pe arhitectura Skylake.

„Prin extinderea capacităților de memorie accesibile ale sistemelor mai mari de 3 terabytes per socket CPU, utilizatorii finali pot utiliza sistemele cu această nouă clasă de memorie pentru a optimiza cât mai bine workload-urile prin mutarea și menținerea unor cantități mai mari de date cât mai aproape de procesor, astfel minimizând latența mare creată în urma preluării datelor din storage-ul sistemului. Memoria Intel va fi disponibilă în capacități de până la 512 GB per modul „, a declarat aceasta în articol.

Memoria Optane este, de asemenea, persistentă, ca și memoria flash, astfel încât să poată păstra datele chiar și după o repornire. Intel a remarcat că, prin memoria persistentă Optane DC, repornirea unei baze de date NoSQL în-memory a variat de la minute la secunde în comparație cu repornirea la rece a sistemului DRAM.

Un SSD de 20 TB QLC în lucru?

În afară evenimentului au fost dezvăluite câteva zvonuri interesante. Un editor de la AnandTech a discutat cu un partener anonim, care a dezvăluit că se lucrează la un SSD de 20 TB QLC. Intel și Micron au anunțat recent marca QLC de SSD-uri, care oferă o capacitate cu o treime mai mare decât SSD-urile curente cu aceeași cantitate de memorii.

Compromisul drive-urilor QLC este că acestea sunt mai lente și au o durată de viață mai scurtă, deși acesta este un termen relativ în comparație cu SSD-urile. Sursa anonimă a spus că va fi într-un form factor de 2,5 inch, probabil SATA. Din moment ce performanța nu este problema cu QLC, opțiunea de SATA nu este un lucru atât de rău. Încă vor fi mai rapide decât un hard disk tradițional și vor avea o capacitate mai mare decât orice HDD de pe piața de acum. Există, de asemenea, posibilitatea că unitatea să folosească formatul M.2, care se conectează direct în placa de bază și are dimensiunea unei lame de gumă.

Intel, nu în mod surprinzător, a refuzat să comenteze aceste afirmații.

0

Articole relevante

26 Jan2021

Oferta NAV pentru VPS hosting a devenit mai atractivă!

Citește mai departe
01 Oct2020

Apple lansează un nou pachet care combină serviciile sale majore pentru consumatori -Apple One

Citește mai departe
11 Feb2020

Raritan® introduce nouă generație Economical KVM-over-IP

Citește mai departe
05 Feb2020

CentOS 8 - Caracteristici noi și link de descărcare

Citește mai departe
22 Jan2020

Suport Steam Valve pe sistemul de operare Chrome OS?

Citește mai departe
13 Jan2020

Update vital pentru Windows 7 - Microsoft avertizează că milioane de utilizatori ar putea avea probleme

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT