Internet sau Web: Care este diferența?

Oamenii folosesc adesea termenii de Internet sau Web , însă aceste denumiri sunt două noțiuni tehnice diferite, web-ul fiind o parte a internetului. Internetul este o rețea globală enormă alcătuită di ...

Publicat la data de 01.09.2022

Actualizat la data de 26.09.2022

Scris de NAV Communications

2 minute rămase

Oamenii folosesc adesea termenii de Internet sau Web , însă aceste denumiri sunt două noțiuni tehnice diferite, web-ul fiind o parte a internetului.

Internetul este o rețea globală enormă alcătuită din miliarde de servere, computere și alte dispozitive hardware. Fiecare dispozitiv se poate conecta la oricare alt dispozitiv atâta timp cât ambele sunt conectate la internet și utilizează o adresă IP valabilă.

Web-ul, care este prescurtarea pentru World Wide Web, este unul dintre modurile în care informațiile sunt partajate pe Internet. Web-ul este format din miliarde de documente digitale conectate care pot fi vizualizate cu ajutorul unui browser web.

Internetul este ca o bibliotecă iar cărțile, și tot ce mai puteți găsi în aceasta, fac parte din web.

Istoria internetului

Internetul a luat naștere în anii 1960, sub numele de ARPAnet, un experiment al armatei americane. Aceasta căuta modalități de a menține active comunicațiile în cazul unui posibil atac nuclear. Prin crearea rețelei descentralizate, comunicațiile ar putea fi menținute chiar dacă părțile au fost deconectate. ARPAnet a fost folosit în cele din urmă în mediul civil, unde au fost conectate computerele principale universitare în scopuri academice.

Pe măsură ce computerele personale au devenit din ce în ce mai utilizate în anii 1980 – 1990, și Internetul a fost expus intereselor comerciale, utilizarea acestuia a crescut exponențial. Din ce în ce mai mulți utilizatori și-au conectat calculatoarele la Internet sau Web prin conexiuni dial-up. Apoi, prin conexiuni mai rapide, cum ar fi ISDN, cablu, DSL și alte tehnologii. Astăzi, Internetul a devenit o pânză de păianjen publică de dispozitive și rețele interconectate.

Nicio entitate nu deține Internetul și nici un guvern nu are autoritate absolută asupra funcționării sale. Unele reguli tehnice sunt convenite de către organizațiile investite să ajute Internetul să rămână funcțional și accesibil.

Internet sau Web

World Wide Web s-a născut în 1989. Web-ul a fost construit de către fizicienii din domeniul cercetării, astfel încât aceștia să-și poată împărtăși concluziile cercetărilor între computere. Astăzi, această idee s-a transformat în cea mai mare colecție de cunoștințe umane din istorie.

Trebuie să accesați Internetul pentru a vizualiza World Wide Web și paginile web sau alte conținuturi pe care acesta le conține. Web-ul este numele colectiv pentru toate paginile, site-urile, documentele și alte materiale media care sunt servite vizitatorilor.

Web-ul este alcătuit din documente digitale, numite pagini web, care pot fi vizualizate prin intermediul software-ului de browser web. Aceste pagini au multe tipuri de conținut, inclusiv conținut static, cum ar fi pagini de enciclopedie, dar și conținut dinamic.

Paginile web sunt conectate utilizând Hypertext Transfer Protocol, limbajul de codare care vă permite să vizitați orice pagină web publică. Dacă introduceți un Uniform Resource Locator (URl), browserul utilizează această adresă unică pentru a găsi și a accesa pagina web. Motoarele de căutare ușurează filtrarea miliardelor de pagini web care populează web-ul, localizând articolele pe care doriți să le gășiți pe baza criteriilor dvs. de căutare.

0

Articole relevante

15 Sep2022

Codurile de stare HTTP

Citește mai departe
14 Sep2022

Certificatele SSL

Citește mai departe
12 Sep2022

Site Mobile-Friendly. Ai așa ceva?

Citește mai departe
08 Sep2022

Plan de întreținere a site-ului web. Ai nevoie?

Citește mai departe
06 Sep2022

Navigarea web privată. Mituri comune

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT