+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Internet vs. Web: Care este diferența?

Oamenii folosesc adesea interschimbabili determenii „internet” și „web”, însă aceste denumiri sunt două noțiuni tehnice diferite, web-ul fiind o parte a internetului. Internetu ...

Publicat la data de 18.10.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

3 minute rămase

Oamenii folosesc adesea interschimbabili determenii „internet” și „web”, însă aceste denumiri sunt două noțiuni tehnice diferite, web-ul fiind o parte a internetului.

Internetul este o rețea globală enormă alcătuită din miliarde de servere, computere și alte dispozitive hardware. Fiecare dispozitiv se poate conecta la oricare alt dispozitiv atâta timp cât ambele sunt conectate la internet și utilizează o adresă IP valabilă.

Web-ul, care este prescurtarea pentru World Wide Web, este unul dintre modurile în care informațiile sunt partajate pe internet (altele includ e-mail, File Transfer Protocol (FTP) și servicii de mesagerie instantanee). Web-ul este format din miliarde de documente digitale conectate care pot fi vizualizate cu ajutorul unui browser web, cum ar fi Chrome, Safari, Microsoft Edge (cunoscut anterior ca Internet Explorer), Firefox și altele.

Va puteți gândi la internet ca o bibliotecă iar cărțile, revistele, ziarele, DVD-urile, audiobook-urile și tot ce mai puteți găsi în aceasta, ca și site-urile web.

Istoria internetului

Internetul a luat naștere în anii 1960, sub numele de ARPAnet, mai exact, un experiment al armatei americane, care căuta modalități de a menține active comunicațiile în cazul unui posibil atac nuclear. Prin crearea rețelei descentralizate, comunicațiile ar putea fi menținute chiar dacă părțile au fost deconectate. ARPAnet a fost folosit în cele din urmă în mediul civil, unde au fost conectate computerele principale universitare în scopuri academice.

Pe măsură ce computerele personale au devenit din ce în ce mai utilizate în anii 1980 – 1990, și internetul a fost expus intereselor comerciale, utilizarea acestuia a crescut exponențial. Din ce în ce mai mulți utilizatori și-au conectat calculatoarele la rețeaua masivă prin conexiuni dial-up, apoi prin conexiuni mai rapide, cum ar fi ISDN, cablu, DSL și alte tehnologii. Astăzi, internetul a devenit o pânză de păianjen publică de dispozitive și rețele interconectate.

Nicio entitate nu deține internetul și nici un guvern nu are autoritate absolută asupra funcționării sale. Unele reguli tehnice și anumite standarde hardware și software sunt convenite de către organizațiile, grupurile, firmele și alte organizații investite să ajute internetul să rămână funcțional și accesibil, însă în cea mai mare parte internetul este un mediu de difuzare liber și deschis al hardware-ului în rețea fără niciun proprietar.

Informații disponibile pe internet

World Wide Web s-a născut în 1989. Interesant este faptul ca web-ul a fost construit de către fizicienii din domeniul cercetării, astfel încât aceștia să-și poată împărtăși concluziile cercetărilor între computerele acestora. Astăzi, această idee s-a transformat în cea mai mare colecție de cunoștințe umane din istorie.

Trebuie să accesați internetul pentru a vizualiza World Wide Web și paginile web sau alte conținuturi pe care acesta le conține. Web-ul este numele colectiv pentru toate paginile, site-urile, documentele și alte materiale media care sunt servite vizitatorilor.

Web-ul este alcătuit din documente digitale, numite pagini web, care pot fi vizualizate prin intermediul software-ului de browser web pe dispozitive precum telefoane, tablete și computere. Aceste pagini au multe tipuri de conținut, inclusiv conținut static, cum ar fi pagini de enciclopedie, dar și conținut dinamic, cum ar fi site-urile de vânzări, bursele, vremea, știrile și rapoartele de trafic.

Paginile web sunt conectate utilizând Hypertext Transfer Protocol, limbajul de codare care vă permite să vizitați orice pagină web publică. Dacă faceți clic pe un hyperlink sau introduceți un Uniform Resource Locator (URl), browserul dvs. utilizează această adresă unică pentru a găsi și a accesa o pagină web. Motoarele de căutare precum Google ușurează filtrarea miliardelor de pagini web care populează web-ul, localizând articolele, videoclipurile și alte materiale pe care doriți să le găsiți pe baza criteriilor dvs. de căutare.

0

Articole relevante

16 Sep2019

Dell EMC îmbunătățește sistemele de stocare PowerMax

Citește mai departe
26 Jul2019

Distribuții Linux care merită încercate în 2019

Citește mai departe
02 Jul2019

Rusia cere acces la serverele furnizorilor de servicii VPN

Citește mai departe
14 May2019

Când va fi lansat Debian 10

Citește mai departe
10 May2019

Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL 8) Caracteristici și review

Citește mai departe
06 May2019

Cisco avertizează utilizatorii ruter-ului seria 9000 și IOS/XE să aplice urgent patch-uri pentru breșele de securitate

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT