IoT și casele inteligente

Chiar dacă încă nu avem mașini zburătoare, unele dintre fanteziile pe care oamenii le aveau despre viața în secolul XXI au devenit deja realitate. Unul dintre exemple sunt casele inteligente care sunt ...

Publicat la data de 17.06.2022

Actualizat la data de 17.06.2022

Scris de NAV Communications

4 minute rămase

Chiar dacă încă nu avem mașini zburătoare, unele dintre fanteziile pe care oamenii le aveau despre viața în secolul XXI au devenit deja realitate. Unul dintre exemple sunt casele inteligente care sunt pline de dispozitive ce automatizează rutina noastră de zi cu zi. Se estimează că 10% din gospodăriile din întreaga lume vor fi inteligente până în 2025 – totul cu ajutorul IoT.

În această postare pe blog, vom prezenta beneficiile soluțiilor IoT pentru o casă inteligentă și oportunitățile pe care acestea le deschid pentru afaceri.

Cum funcționează IoT în Smart Home?
Casa poate fi numită inteligentă atunci când are o gamă de dispozitive inteligente pe care le puteți controla de la distanță setându-le așa cum doriți. Ele pot fi, de asemenea, unite într-o singură rețea. De exemplu, luminile se pot aprinde în momentul în care intrați în casă sau aspiratorul poate începe curățenia în fiecare zi la ora 11 AM.

Dar adevărata magie începe atunci când IoT (Internet of Things) se alătură acestei echipe. Oferă acces la internet tuturor dispozitivelor, ceea ce extinde posibilitățile unei astfel de rețele de acasă. De exemplu, puteți vedea ce se întâmplă în casa dvs. urmărind camerele de securitate pe smartphone, laptop, sau tabletă. Aplicațiile IoT vă permit să conectați dispozitive între ele și să comunice fără vreo acțiune din partea dvs. Imaginați-vă asta: în momentul în care mașina iese din parcarea de la birou, aparatul de aer condiționat începe să răcească casa, astfel încât după o zi fierbinte să puteți intra într-o casă plăcut răcoroasă.

Beneficiile tehnologiilor IoT Smart Home
Casa răcoroasă într-o zi fierbinte – de departe nu este singurul profit pe care îl obțineți. Să vedem acum cele mai semnificative beneficii ale aplicațiilor pentru casă inteligentă IoT.

Control și Monitorizare
IoT îmbunătățește semnificativ modul în care puteți controla și monitoriza toate procesele care au loc acasă. Frigiderul vă poate anunța dacă iaurtul expiră în două zile sau poate adăuga lapte în lista de cumpărături.

În fiecare zi, aplicația IoT colectează date despre modul în care funcționează gospodăria dvs., le procesează și vă arată cele mai semnificative perspective.

Economii de costuri și energie
Cu statistici detaliate despre consumul de energie al fiecărui dispozitiv inteligent, puteți optimiza cu ușurință utilizarea acestora și puteți ajusta setările casei inteligente într-un mod mai economic. De asemenea, puteți permite sistemului dvs. de acasă inteligent să facă totul singur. Sistemul va opri dispozitivele care nu sunt în uz și va reduce consumul de energie dacă nu este nimeni acasă.

Impactul asupra mediului
Cu excepția reducerii facturilor, economiile de energie ajută la reducerea impactului negativ asupra mediului și la o viață mai „verde”.

Securitate mai bună
Sistemul inteligent de securitate pentru casă este un instrument excelent pentru a vă proteja proprietatea, deoarece oferă control total asupra a tot ceea ce este în interiorul și în afara casei dvs. Camere de securitate, încuietori inteligente, precum și senzori de mișcare, de fum și alți senzori — toate aceste gadgeturi funcționează împreună și vă anunță dacă ceva nu merge bine. Puteți verifica ce se întâmplă în interiorul și în jurul casei stând la birou sau întins pe plajă la jumătatea lumii.

Confort
Oamenii și-au dorit întotdeauna să aibă totul într-un mod mai confortabil și convenabil, iar IoT în casele inteligente, poate, este cea mai mare realizare în această direcție. Se descurcă perfect cu sarcina de simplificare și îmbunătățire a vieții dvs: o mulțime de procese din casa se desfășoară în mod autonom, dar controlul general rămâne încă în mâinile dvs. Nu este viitorul la care visau strămoșii noștri?

Oportunitățile pe care le are IoT pentru afaceri
Lumea Hi-Tech este în prezent în creștere și poate aduce o mulțime de oportunități pentru afaceri, iar IoT pentru casele inteligente nu face excepție. Multe companii de renume mondial au creat deja produse și soluții grozave. Yala inteligentă August are reputația de cea mai fiabilă, la fel cum termostatul Nest este considerat a fi cea mai bună soluție pentru reglarea climei casei. Asistenții inteligenți sunt, de asemenea, la mare căutare în acest moment. De exemplu, Google Home sau Alexa de la Amazon ajută la gestionarea dispozitivelor inteligente care reacționează la comenzile vocale.

Unii experți consideră că, în cazul în care vom continua să creăm soluții de sine stătătoare, nu vom putea obține un singur ecosistem inteligent pe care ni-l dorim de fapt. Așadar, este o idee bună să fie create produse care să interacționeze cu ușurință cu cele deja existente.

Una dintre direcțiile cele mai de perspectivă în IoT pentru casele inteligente este securitatea. Adevărul este că doar sistemele create pentru securitatea casei sunt de încredere. Toate dispozitivele care au scopuri diferite (aparate inteligente, senzori, mașini) sunt destul de vulnerabile la atacurile hackerilor, deoarece procesoarele lor nu sunt suficient de puternice pentru a rula programe de securitate de calitate. De aceea, dezvoltarea de platforme IoT securizate și software de securitate va fi la mare căutare în viitorul apropiat.

O altă nișă de afaceri care va beneficia cu siguranță de IoT în casele inteligente este asigurarea. Instalarea dispozitivelor inteligente și a senzorilor poate ajuta la detectarea și prevenirea unei probleme înainte ca aceasta să provoace daune semnificative. De exemplu, senzorii speciali de apă pot semnala țevile neetanșe și vă vor sugera să apelați la un instalator înainte de a se sparge conducta. Iar unele companii de asigurări sugerează deja reduceri semnificative pentru acei clienți care implementează senzori și dispozitive IoT.

Concluzie
Într-o zi ne vom găsi într-un ecosistem perfect organizat și gândit de dispozitive inteligente care comunică între ele pentru a ne îmbunătăți și simplifica viața. Casa inteligentă este primul pas către această viață.

Soluțiile IoT pentru casele inteligente rămân în continuare costisitoare și nu toată lumea și le poate permite. Dar pe măsură ce prevalența crește, costul se reduce. Se preconizează că industria va atinge cea mai mare popularitate într-un deceniu. Înseamnă că mai aveți timp să vă pregătiti și să ajungeți pe piață cu o soluție de casă inteligentă IoT care va fi folosită de un public larg.

0

Articole relevante

30 Nov2022

Centrele de date sustenabile ale viitorului

Citește mai departe
21 Sep2022

Serviciul de găzduire web. Ce este?

Citește mai departe
08 Sep2022

Plan de întreținere a site-ului web. Ai nevoie?

Citește mai departe
23 Aug2022

Aparatele inteligente ne fac viața mai ușoară

Citește mai departe
25 Jul2022

Centrele de date din Marea Britanie nu pot face față căldurii

Citește mai departe
22 Jul2022

Ar trebui să vă găzduiți blogul pe un server dedicat?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT