+40 (21) 655-55-55
UK AT SA

Mozilla lansează Firefox Quantum, cel mai puternic browser

Browser-ul re-proiectat este acum disponibil în varianta beta şi dispune de o interfaţă minimalistă şi de două ori mai rapidă. Mozilla a dezvăluit în luna septembrie a acestui an apariţia unui un nou ...

Publicat la data de 27.09.2017

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de George Pavelescu

2 minute rămase

Browser-ul re-proiectat este acum disponibil în varianta beta şi dispune de o interfaţă minimalistă şi de două ori mai rapidă.

Mozilla a dezvăluit în luna septembrie a acestui an apariţia unui un nou browser de internet, iar primele teste ne arată că Firefox Quantum ar putea fi cel mai rapid browser de pe piaţă.

„Eliberăm varianta beta a noului Firefox, care este îmbunătăţit atât ca design, cât şi pe parte de funcţionalitate”, a comunicat Nick Nguyen, care conduce dezvoltarea acestui browser. Browserul are acum o interfaţă de utilizator reconstituită numită Photon, cu un design minimalist si modern, tab-uri pătrate şi animaţii fluide. Desemnat oficial să fie versiunea cu numărul 57, browser-ul a fost denumit şi Quantum, a declarat Nguyen, „pentru a simboliza magnitudinea schimbărilor” operate în acest browser.

Conform statisticilor, în momentul de faţă Mozilla se află la mare distanţă de Chrome. Noul browser va fi mult mai organizat şi va consuma cu aproximativ 30% mai puţin RAM.

Firefox Quantum se bazează pe un motor de redare îmbunătăţit, în special cu un nou layout CSS, care, împreună cu alte componente a fost scris în Rust, un limbaj al grupului de cercetare Mozilla. Rezultatul, susţine Nguyen, este o îmbunătăţire semnificativă a vitezei, deoarece motorul rulează în paralel pe mai multe nuclee la nivel de procesor.

„Firefox Quantum este de aproape două ori mai rapid decât versiunea Firefox de acum un an”, a declarat el citând din benchmark-ul Speedometer 2.0 şi comparând Quantum cu versiunea 52 Firefox din martie 2016.

Deşi Mozilla lucrează la Quantum începând cu anul 2013, în urmă cu numai 11 luni, şeful departamentului de inginerie al companiei a promis că va livra îmbunătăţiri majore pentru părţile esenţiale ale browser-ului în 2017. Planul de atunci – care rămâne activ şi acum – a fost acela de înlocui treptat componentele actualului motor numit „Gecko” cu cele realizate pentru proiectul „Servo”.

„Versiunile viitoare Firefox vor include Quantum Render, un proiect de randare GPU, bazat pe Servo’s WebRender şi Quantum DOM Scheduler, o tehnică nouă care se asigură că tab-urile deschise în fundal nu le vor încetini pe cele active” a declarat Dan Callahan, un inginer de la Mozilla, într-un articol de pe blogul companiei.

Dacă utilizezi deja Firefox, nu este nevoie să descarci chiar acum actualizarea, această versiune fiind încă în stadiu Beta (o versiune de probă). Versiunea finală va fi actualizată automat în cadrul browser-ului în luna noiembrie a acestui an. Dar dacă totuşi doreşti să testezi versiunea beta a Firefox Quantum, o poţi descărca pe sistemele de operare Windows, MacOs şi Liux, dar şi pe sistemele portabile (Android şi iOS).

0

Articole relevante

06 Nov2019

Procesoarele Epyc de la AMD continuă să câștige teren

Citește mai departe
16 Sep2019

Dell EMC îmbunătățește sistemele de stocare PowerMax

Citește mai departe
26 Jul2019

Distribuții Linux care merită încercate în 2019

Citește mai departe
02 Jul2019

Rusia cere acces la serverele furnizorilor de servicii VPN

Citește mai departe
14 May2019

Când va fi lansat Debian 10

Citește mai departe
10 May2019

Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL 8) Caracteristici și review

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT