Numere de port utilizate pentru rețele de calculatoare

În rețelele de calculatoare, numerele de porturi fac parte din informațiile de adresare utilizate pentru identificarea expeditorilor și a receptionarii de mesaje. Acestea sunt asociate cu conexiunile ...

Publicat la data de 24.09.2018

Actualizat la data de 22.02.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

În rețelele de calculatoare, numerele de porturi fac parte din informațiile de adresare utilizate pentru identificarea expeditorilor și a receptionarii de mesaje. Acestea sunt asociate cu conexiunile de rețea TCP / IP și pot fi descrise ca un fel de add-on la adresa IP.

Numerele porturilor permit diferitor aplicații de pe același computer să partajeze simultan resursele de rețea. Routerele de rețea și software-ul de pe calculator lucrează cu aceste porturi și uneori suportă configurarea setărilor pentru numărul de porturi.

Porturile de rețea sunt bazate pe software și nu au legătură cu porturile fizice pe care dispozitivele de rețea le au pentru conectarea cablurilor.

Cum funcționează numerele porturilor

Numerele porturilor se referă la adresarea în rețea. În rețelele TCP / IP, ambele TCP și UDP utilizează propriul set de porturi care funcționează împreună cu adresele IP.

Aceste numere de port funcționează ca și codurile de zonă în telecomunicații. La fel cum o companie poate folosi numărul principal de telefon și poate atribui fiecărui angajat câte un o extensie (cum ar fi x100, x101, etc.), la fel și un computer poate avea o adresă principală și un set de numere de port pentru a gestiona conexiunile de intrare și de ieșire.

În același mod în care un număr de telefon poate fi utilizat pentru toți angajații din cadrul clădirii, o adresă IP poate fi utilizată pentru a comunica cu diferite tipuri de aplicații în spatele unui singur router; adresa IP identifică computerul destinație, iar numărul portului identifică aplicația specifică de destinație.

Acest lucru este valabil fie dacă este vorba de o aplicație de poștă electronică, de un program de transfer de fișiere, de un browser web etc. Când introduceți o adresa web în browserul dvs., acesta comunică prin portul 80 pentru HTTP, astfel încât datele sunt trimise înapoi prin același port și afișat în cadrul programului care acceptă portul respectiv (browserul web).

În ambele protocoale, TCP și UDP, numerele de porturi încep de la 0 și merg până la 65535. Numerele din intervalele inferioare sunt dedicate protocoalelor de internet comune cum ar fi portul 25 pentru SMTP și portul 21 pentru FTP.

Când este posibil să fie nevoie de configurarea numerelor porturilor

Numerele porturilor sunt prelucrate automat de către hardware-ul și software-ul de rețea. Utilizatorii ocazionali ai unei rețele nu le văd și nici nu trebuie să ia nicio măsură care să implice funcționarea lor.

Cu toate acestea, unii utilizatori pot avea nevoie să modifice anumite numere de porturi în anumite situații:

– Administratorii de rețea ar putea fi nevoiți să configureze redirecționarea porturilor pentru a permite ca numerele de port ale anumitor aplicații să treacă printr-o aplicație de tip firewall. În rețelele de domiciliu, routerele broadband suportă redirecționarea porturilor în aplicațiile de configurare ale acestora. Aplicațiile cele mai comune de redirecționare a porturilor folosite de acasă sunt jocurile online care utilizează porturi non-standard pe care firewall-ul încorporat al router-ului le blochează în mod natural.

– Programatorii de rețea trebuie uneori să specifice numerele de port în codul lor, cum ar fi în programarea socket-urilor.

– O adresă URL a site-ului web va necesita uneori un număr specific de port TCP care să fie inclus. De exemplu, http: // localhost: 8080 / utilizează portul TCP 8080 mai degrabă decât portul implicit 80. Din nou, acest lucru este de obicei văzut în medii de dezvoltare software mai mult decât în ​​utilizarea consumatorilor obișnuiți.

Porturi deschise și închise

De asemenea, entuziaștii de securitate din rețea discută frecvent numărul portului folosit ca aspect cheie al vulnerabilităților de atac și al protecției. Porturile pot fi clasificate fie ca fiind deschise, fie ca fiind închise, în cazul în care porturile deschise au o ascultare asociată aplicațiilor pentru noile cereri de conectare și porturile închise nu.

Un proces numit scanare de port de rețea detectează mesajele de testare la fiecare număr de port individual pentru a identifica porturile care sunt deschise. Profesioniștii din domeniul rețelisticii folosesc scanarea porturilor ca instrument de măsurare a expunerii lor la atacuri și de multe ori blochează aceste atacuri prin închiderea porturilor neesențiale. Hackerii, la rândul lor, folosesc scanere port pentru a verifica rețelele pentru porturi deschise care pot fi exploatate.

Mai jos regăsim o listă cu cele mai comune numere de porturi și denumirea acestora:

20 – FTP Data

21 – FTP Control

22 – SSH

23 – Telnet

25 – SMTP

53 – DNS

67 – Bootp

68 – DHCP

69 – TFTP

80 – HTTP/WWW(Apache)

88 – Kerberos

110 – POP3

123 – NTP

137 – NetBIOS (nmbd)

139 – SMB-Samba (smbd)

143 – IMAP

161 – SNMP

389 – LDAP

443 – HTTPS

514 – Syslogd (udp port)

636 – ldaps

873 – rsync

989 – FTPS-data

990 – FTPS

993 – IMAPS

1194 – openVPN

1812 – RADIUS

995 – POP3s

2049 – NFS (nfsd, rpc.nfsd, rpc, portmap)

2401 – CVS server

3306 – MySql

3690 – SVN

6000-6063-X11

Comanda netstat din Windows și din Linux poate fi utilizată pentru a vedea informații despre conexiunile active TCP și UDP.

0

Articole relevante

24 Jun2022

Cum schimbă marketingul tradițional Inteligența Artificială?

Citește mai departe
20 Jun2022

Metaverse, unde realitatea devine virtuală

Citește mai departe
17 Jun2022

IoT și casele inteligente

Citește mai departe
26 Jan2021

Oferta NAV pentru VPS hosting a devenit mai atractivă!

Citește mai departe
01 Oct2020

Apple lansează un nou pachet care combină serviciile sale majore pentru consumatori -Apple One

Citește mai departe
11 Feb2020

Raritan® introduce nouă generație Economical KVM-over-IP

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT