Rusia cere acces la serverele furnizorilor de servicii VPN

Agenția rusă de cenzură Roskomnadzor a cerut anumitor furnizori de servicii VPN să își conecteze serverele din Rusia în rețeaua lor pentru împiedicarea utilizatorilor din țară să ajungă la anumite sit ...

Publicat la data de 02.07.2019

Actualizat la data de 02.09.2019

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Agenția rusă de cenzură Roskomnadzor a cerut anumitor furnizori de servicii VPN să își conecteze serverele din Rusia în rețeaua lor pentru împiedicarea utilizatorilor din țară să ajungă la anumite site-uri interzise.

În cazul în care acestea nu se conformează, serviciile lor vor fi blocate, în conformitate cu declarațiile agenției.

Cei 10 furnizori de servicii VPN sunt ExpressVPN, HideMyAss!, VPN Hola, IPVanish, Kaspersky Secure Connection, KeepSolid, NordVPN, OpenVPN, TorGuard și VyprVPN.

 
Ca răspuns, cel puțin cinci dintre cei 10 – Express VPN, IPVanish, KeepSolid, NordVPN, TorGuard – spun că își vor decomisiona serverele din Rusia, însă vor continua să ofere serviciile clienților ruși în cazul în care aceștia pot ajunge la serverele situate în afara Rusia. Un al șaselea furnizor, Kaspersky Labs, cu sediul la Moscova, declară că va respecta ordinul. Celelalte patru nu au oferit vreun răspuns în acest sens.

IPVanish a caracterizat ordinul ca fiind o altă fază a „agendei de cenzură a Rusiei” datând din 2017, când guvernul a adoptat o lege care interzice utilizarea VPN-urilor pentru accesarea site-urilor blocate.

Reacțiile celor care nu se conformează sunt similare. TorGuard declară că a luat măsuri pentru a elimina toate serverele fizice din Rusia. De asemenea, își va retrage afacerile cu centre de date din regiune.

„Am dori să fie clar că această eliminare a serverelor a fost o decizie voluntară luată de către managementul TorGuard și nu a fost confiscat nici un echipament”, declară cei de la TorGuard pe blogul companiei. „Nu stocăm niciun jurnal astfel încât, chiar dacă serverele ar fi compromise, ar fi imposibil ca datele clienților să fie expuse”.

TorGuard declară că vor amplasa mai multe servere în țările adiacente pentru a proteja vitezele de descărcare pentru clienții din regiune.

IPVanish a declarat că a întâmpinat cereri similare din partea Rusiei și a răspuns în același mod. În 2016, o lege dată de guvernul rus a cerut furnizorilor de servicii online să păstreze datele private ale clienților timp de un an. „Ca răspuns, am eliminat toate serverele din Rusia, oferind în același timp utilizatorilor conexiuni criptate prin servere aflate în afara frontierelor rusești”, declară compania. „Această decizie a fost luată în conformitate cu politica noastră strictă de zero log-uri.”

KeepSolid declară că nu deține servere în Rusia, și că nu va respecta ordinul de conectare cu rețeaua celor de la Roskomnadzor. KeepSolid spune că se va baza pe experiența sa în ceea ce privește Great Firewall of China pentru a lupta împotriva încercării de cenzură din Rusia. „Echipa noastră a elaborat un protocol special KeepSolid Wise care este proiectat pentru a fi folosit în țări în care utilizarea VPN-urilor este interzisă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei într-o declarație pe e-mail.

NordVPN declară că va închide toate serverele din Rusia și că acestea vor fi decomisionate în cursul acestui an. Compania declară într-un articol pe blog că unii clienți care s-au conectat la serverele din regiune fară a folosi aplicația NordVPN vor trebui să-și reconfigureze dispozitivele pentru a le asigura securitatea. Acei clienți care utilizează aplicația nu vor mai trebui să facă altceva, deoarece opțiunea de conectare la Rusia prin intermediul aplicației a fost eliminată.

ExpressVPN declară că nu se conformează de asemenea cu acest ordin. „În principiu, ExpressVPN nu va coopera niciodată cu eforturile de cenzurare a internetului de către orice țară”, a declarat vicepreședintele companiei, Harold Li, într-un e-mail, însă a spus că blocarea traficului va fi ineficientă. „Suntem de părere că utilizatorii ruși de internet vor putea găsi în continuare mijloace de accesare a site-urilor și serviciilor pe care le doresc, deși cel mai probabil cu un efort suplimentar”.

Kaspersky Labs declară că va respecta ordinul dat de ruși și a răspuns la întrebările trimise prin e-mail cu privire la reacția sa față de această situație:

„Kaspersky Lab cunoaște noile cerințe din partea autorităților de reglementare din Rusia pentru furnizorii VPN care operează în țară. Aceste cerințe obligă furnizorii VPN să restricționeze accesul la un număr de site-uri web enumerate și interzise de către guvernul rus pe teritoriul țării. În calitate de companie responsabilă, Kaspersky Lab respectă legile tuturor țărilor în care operează, inclusiv Rusia. În același timp, noile cerințe nu afectează scopul principal al aplicației Kaspersky Secure Connection, care protejează confidențialitatea utilizatorilor și asigură confidențialitatea și protecția împotriva interceptării datelor, de exemplu atunci când utilizează rețele Wi-Fi publice, efectuând plăți online la cafenele, aeroporturi sau hoteluri. În plus, noile cerințe sunt relevante pentru utilizarea VPN numai pe teritoriul Rusiei și nu se referă la utilizatorii din alte țări. „

0

Articole relevante

25 Jul2022

Centrele de date din Marea Britanie nu pot face față căldurii

Citește mai departe
22 Jul2022

Ar trebui să vă găzduiți blogul pe un server dedicat?

Citește mai departe
15 Jul2022

Netflix adaugă un nivel de abonament susținut de reclame

Citește mai departe
08 Jul2022

17 avantaje și dezavantaje ale cumpărăturilor online

Citește mai departe
01 Jul2022

Metaverse - aceeași lume, realitate diferită

Citește mai departe
28 Jun2022

Rezultatele căutărilor Google afectate din cauza modificării algoritmului?

Citește mai departe

Comentarii

Acest site utilizează cookie-uri. Regăsești mai multe informații pe pagina de Informare cookies.
Pentru a continua navigarea pe site-ul nostru, te rugăm să îți exprimi acordul asupra folosirii acestora. ACCEPT