Se mai folosește Firewall-ul în 2022?

Un firewall de rețea protejează o rețea de calculatoare împotriva accesului neautorizat. Acesta ar putea lua forma unui dispozitiv hardware, a unui program software sau a unei combinații între cele do ...

Publicat la data de 04.07.2022

Actualizat la data de 04.07.2022

Scris de NAV Communications

3 minute rămase

Un firewall de rețea protejează o rețea de calculatoare împotriva accesului neautorizat. Acesta ar putea lua forma unui dispozitiv hardware, a unui program software sau a unei combinații între cele două.

Firewall-urile de rețea protejează o rețea internă de calculatoare împotriva accesului rău intenționat din exterior, cum ar fi site-urile infestate cu malware sau porturile de rețea deschise și vulnerabile. Puteți găsi firewall-uri de rețea în case, școli, companii și rețele interne.

Un firewall de rețea poate fi, de asemenea, configurat pentru a limita accesul utilizatorilor interni la conexiunile externe, ca și în cazul controalelor parentale sau al blocărilor anumitor pagini web la locul de muncă. Ambele caracteristici împiedică accesul la jocuri de noroc și la site-urile pentru adulți, printre multe alte tipuri de conținut.

Cum funcționează un Firewall

Folosit la întregul său potențial, un firewall monitorizează în mod constant tot traficul de intrare și de ieșire. Un firewall diferă de un simplu analizor de trafic, deși un administrator de rețea poate lua măsuri pentru a controla traficul respectiv. Unele firewall-uri pot fi folosite chiar și pentru a bloca totul, cu excepția utilizatorilor și a acțiunilor permise în mod special. Această abordare granulară vă permite să blocați toate activitățile dintr-o rețea, astfel încât să puteți configura manual măsurile de protecție împotriva amenințărilor legate de rețea.

Software firewall de rețea și routere broadband

Multe echipamente de tip router din rețeaua de domiciliu au funcția de firewall încorporata. Interfața administrativă a acestor routere include opțiuni de configurare pentru acel firewall. Puteți dezactiva complet un firewall sau îl puteți seta pentru a filtra anumite tipuri de trafic de rețea prin reguli de firewall.

Firewall-urile de rețea vs. firewall-urile pentru computere

Aveți posibilitatea să instalați anumite programe de tip firewall direct pe hardul calculatorului care are nevoie de acestea. Unele programe antivirus includ și firewall-uri încorporate. În cazul existenței unui firewall de rețea, puteți dezactiva firewall-ul ce rulează pe computer. Cu toate acestea, aceste tipuri de firewall protejează numai computerele pe care rulează. În schimb, firewall-urile de rețea protejează întreaga rețea și, în general, sunt instalate la intrarea în rețea.

Tipuri de firewall-uri pentru rețea

Administratorii de rețea au o gamă largă de abordări atunci când aleg și configurează protecția pentru rețelele pe care le supraveghează.

Tipurile de firewall includ:

Proxy firewall: Un firewall proxy acționează ca un intermediar între echipamentele interne și rețelele externe prin recepționarea și blocarea selectivă a pachetelor de date la limita rețelei. Acestea oferă o măsură suplimentară de protecție prin ascunderea adreselor interne LAN de internetul extern. Într-un mediu de firewall pentru serverul proxy, solicitările de rețea de la mai mulți clienți apar către exterior ca și cum toate provin de la aceeași adresă de server proxy.

Stateful inspection Firewall: Acesta este un fel de firewall la care probabil ne gândim prima oară. Acesta oferă monitorizarea totală a traficului și utilizează anumite reguli pe care administratorii de rețea le stabilesc pentru a gestiona accesul. Aceste reguli se bazează pe protocoale, porturi și stări.

Unified threat management (UTM) firewall: Această configurație încorporează funcția de detectare a virușilor și a programelor malware într-un firewall tradițional de inspecție. Un paravan de protecție UTM este adesea o parte a unui pachet de gestionare a rețelei care ar putea include alte funcții, cum ar fi administrarea cloud-ului.

Next-generation firewall (NGFW): După cum sugerează și numele, un NGFW depășește abordările tradiționale cu o protecție mult mai sofisticată împotriva atacurilor. Tehnologiile NGFW continuă să evolueze împreună cu strategiile de protecție a rețelelor și cu o gamă tot mai mare de tipuri de amenințări la nivelul rețelei.

Concluzie

Firewall-urile de rețea securizează traficul bidirecțional între rețele. Deși aceste firewall-uri sunt implementate în principal ca dispozitive hardware, clienții implementează din ce în ce mai mult firewall-uri virtuale pentru dispozitive, firewall-uri native cloud de la furnizorii de infrastructură ca serviciu (IaaS) și oferte de firewall ca serviciu (FWaaS) găzduite direct de furnizori. Deci da, Firewall-urile sunt foarte utile în continuare.

0

Articole relevante

26 May2023

Introducere în HTML: Limbajul de bază al paginilor web

Citește mai departe
17 May2023

Ce este PHP?

Citește mai departe
10 May2023

Ce este Web Design?

Citește mai departe
04 May2023

Conexiunea prin fibră optică

Citește mai departe
02 May2023

Ce sunt administratorii de rețea?

Citește mai departe
24 Apr2023

Ce este o rețea?

Citește mai departe

Comentarii